Órákon alkudoznak a kormánnyal az áruházláncok
Milliárdokat spóroltak a láncok a korlátozás eltörlése óta, mégsem akarnak bérpótlékot emelni.
2017. március 16. 10:18

Nem támogatják az áruházláncok a kormány azon törekvéseit, melyek rendeznék a mintegy 370 ezer kereskedelmi dolgozó hét végi munkavégzésének körülményeit – tudta meg a Magyar Idők. A minisztériumi javaslatcsomag kapcsán a munkaadókkal történt keddi egyeztetésen a vállalatok képviselői azt vetették fel, hogy vasárnaponként csupán déltől kelljen fizetni a százszázalékos műszakpótlékot, a plázás dolgozóknak pedig eleve ne járjon az emelés. Írásbeli javaslatokkal folytatódik a párbeszéd a szakmával.

Egyebek mellett a jelenlegi ötvenszázalékos vasárnapi műszakpótlék megduplázása ellen emeltek kifogást a munkaadókat, vállalkozókat képviselő érdekképviseleti szervezetek azon a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott szakmai egyeztetésen, amelyet a Miniszterelnökséggel közös kereskedelempolitikai javaslatcsomag kapcsán tegnapelőtt tartottak.

Egyes vélekedések szerint a bevásárlóközpontban dolgozók az áruházlánci alkalmazottaknál jelenleg is versenyképesebb fizetéseket kapnak, így nekik eleve nem járhat magasabb hétvégi juttatás. Holott a kormány szándéka az, hogy valamennyi kiskereskedelemben dolgozó polgár nagyobb elismerést kapjon a hét utolsó napján végzett munkáért. A munkaadók sérelmezték azt is, hogy kötelező szabad hétvégéket kell biztosítaniuk a dolgozóknak. A Magyar Idők információi szerint a kormányzat kereskedelempolitikai javaslatai közül szinte mindegyiket érte kritika a vállalatok részéről.

Ennek kapcsán óvatosan nyilatkoztak a Magyar Időknek az egyeztetésen megjelent szövetségek képviselői. Mint mondták, kedden az derült ki számukra, hogy az új előírásokra vonatkozó tárcaközi javaslatokat a piaci szereplők, a szakszervezetek, illetve a fogyasztóvédelmi szervezetek elmúlt évben érkezett jelzései alapján állították össze. Eddig az egyeztetésre meghívott szövetségek egyike sem fogalmazott meg hivatalos állásfoglalást a kormány terveiről, úgy tudjuk, az Országos Kereskedelmi Szövetség ma teszi közzé a véleményét. Kedden a megjelentektől azt kérték, a jogalkotók felé tegyék meg írásban is az észrevételeiket.

Azt is megtudtuk, hogy a nagyvállalatok képviselői szót emeltek pél­dául a boltokban tervezett kötelező létszámelőírás ellen. Eszerint a napi fogyasztási cikket árusító áruházláncok üzleteikben több eladót kell alkalmazzanak annak érdekében, hogy a vásárlók kiszolgálása magasabb színvonalra emelkedjen, továbbá csökkenjen a jelenlegi munkaerő-állomány terhelése. A jogkövetkezmények alól mentesülne az a társaság, amelyik az ellenőrző hatóságok működését támogató adó formájában megváltja a kötelező létszámkvótát.

Érdeklődésünkre felháborítónak és kisstílűnek minősítette a munkaadók hozzáállását a vasárnapi bérpótlék emelése mellett kampányoló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

Bubenkó Csaba elnök elmondta, a nyilvánosan elérhető céges jelentésekből kiszámították: milliárdokat spóroltak a multik azon, hogy tavaly a vasárnapi pótlék a felére esett vissza. A tavalyi és az idei garantált bérminimumot és járulékszabályokat, valamint a létszámadatokat alapul véve például a KDFSZ elemzése szerint a legnagyobb munkáltató, a Tesco minimum 1,3 milliárd forintot spórolt eddig a vasárnapokon, míg a legkevesebb megtakarítást az Aldi könyvelhette el 600 millió forinttal.

– A hat legnagyobb külföldi tulajdonú áruházlánc közel minimum ötmilliárd forintot takarított meg, mióta felére csökkent a pótlék. Eközben országosan legalább 34 500 érintett esett el minimum havi nettó négyezer forint keresettől, amely a boltban dolgozóknak igenis érzékelhető összeg – mondta Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti vezető rámutatott arra is, hogy a munkaadók a negyedik éve folyamatosan bővülő kiskereskedelmi forgalomban most azt akadályoznák, hogy minimum nettó 1843 forinttal többet vihessenek haza a vasárnapra beosztott munkavállalók, ami éves szinten közel ötvenezer forintos fizetésemelkedést jelentene. – Minimálbéresek esetén a vasárnapi munka után személyenként maximum 518 forinttal növekedne a cégek egy órára jutó kiadása – közölte az elnök, majd úgy fogalmazott: döbbenetes, hogy miközben tízből kilenc multinacionális vállalat nem tartja be a szabályokat, a bevételük viszont folyamatosan emelkedik, ráadásul adókedvezményeket is kaptak a foglalkoztatás ösztönzéséhez, sajnálják a magyar alkalmazottaktól a munkájuk elismerését.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó