Eltűnhet a vörös csillag
Szigorodhatnak az önkényuralmi jelképekre vonatkozó hazai szabályok.
2017. március 16. 12:27

Száműzné a kereskedelmi forgalomból az önkényuralmi jelképeket, valamint azok ábrázolásait az a törvénytervezet, amelyet Semjén Zsolt és Lázár János nyújtott be az Országgyűlésnek. A jogszabály megszegőit akár szabadságvesztéssel is lehetne sújtani.

Betilthatják az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználását hazánkban. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János kancelláriaminiszter országgyűlési képviselőként előterjesztett törvényjavaslata két évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné mindazokra, akik horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet árusítanak. Vállalkozás esetén pedig bírságot róhatnak ki, amelynek összege az éves nettó árbevétel öt százaléka, de legalább 500 ezer, legfeljebb kétmilliárd forint lehet.

A kormánypárti politikusok a kezdeményezés általános indoklásában kiemelték, hogy a büntető törvénykönyv jelenleg is tiltja az önkényuralmi jelképek meghatározott formában történő használatát, azonban a kereskedelmük – amely a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek egyfajta legitimációját jelenti – szabályozatlan, és ez szerintük nemkívánatos, sőt kifejezetten káros a kollektív társadalmi emlékezet szempontjából. Felidézték, hogy az önkényuralmi jelképekre vonatkozóan nincs egységes európai joggyakorlat. Az unió legtöbb tagállamában csak a nemzetiszocialista jelképek tiltottak, míg hazánk mellett Lettországban, Litvániában és Csehországban a kommunizmuséi is.

Milliárdos büntetést is kaphat a gyártó és a forgalmazó

Ezt az állapotot konzerválta 2005-ben az Európai Bizottság, amely elvetette a kommunista jelképek használatának általános betiltására vonatkozó kezdeményezést. Érdemes megemlíteni, hogy a tilalom továbbra sem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, valamint tudományos célú felhasználásra, illetve hogy a tiltás alól egyedi döntéssel a kormány felmentést adhat, ha a kérelmező bizonyítja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, és a jelkép használatától való tartózkodás súlyos és aránytalan érdeksérelmet jelent számára.

Semjén Zsolt és Lázár János tervezete azt is kimondja, hogy nem minősül különös méltánylást érdemlő magánérdeknek és nem jogosít az aránytalan érdeksérelemre történő hivatkozásra pusztán az a tény, hogy egy kérelmező önkényuralmi jelképet is tartalmazó védjegy jogosultja. Az előterjesztők végül leszögezték: az intézkedést nem tartják eltúlzottnak, ugyanis a jogszabály mindössze azt követelné meg, hogy az önkényuralmi jelképet valamilyen módon eltüntesse a felhasználó a kereskedelmi forgalomból, azaz nem magát a terméket vagy szolgáltatást kell kivezetni.

magyaridok.hu
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó