Eltűnhet a vörös csillag
Szigorodhatnak az önkényuralmi jelképekre vonatkozó hazai szabályok.
2017. március 16. 12:27

Száműzné a kereskedelmi forgalomból az önkényuralmi jelképeket, valamint azok ábrázolásait az a törvénytervezet, amelyet Semjén Zsolt és Lázár János nyújtott be az Országgyűlésnek. A jogszabály megszegőit akár szabadságvesztéssel is lehetne sújtani.

Betilthatják az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználását hazánkban. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János kancelláriaminiszter országgyűlési képviselőként előterjesztett törvényjavaslata két évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné mindazokra, akik horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet árusítanak. Vállalkozás esetén pedig bírságot róhatnak ki, amelynek összege az éves nettó árbevétel öt százaléka, de legalább 500 ezer, legfeljebb kétmilliárd forint lehet.

A kormánypárti politikusok a kezdeményezés általános indoklásában kiemelték, hogy a büntető törvénykönyv jelenleg is tiltja az önkényuralmi jelképek meghatározott formában történő használatát, azonban a kereskedelmük – amely a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek egyfajta legitimációját jelenti – szabályozatlan, és ez szerintük nemkívánatos, sőt kifejezetten káros a kollektív társadalmi emlékezet szempontjából. Felidézték, hogy az önkényuralmi jelképekre vonatkozóan nincs egységes európai joggyakorlat. Az unió legtöbb tagállamában csak a nemzetiszocialista jelképek tiltottak, míg hazánk mellett Lettországban, Litvániában és Csehországban a kommunizmuséi is.

Milliárdos büntetést is kaphat a gyártó és a forgalmazó

Ezt az állapotot konzerválta 2005-ben az Európai Bizottság, amely elvetette a kommunista jelképek használatának általános betiltására vonatkozó kezdeményezést. Érdemes megemlíteni, hogy a tilalom továbbra sem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, valamint tudományos célú felhasználásra, illetve hogy a tiltás alól egyedi döntéssel a kormány felmentést adhat, ha a kérelmező bizonyítja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, és a jelkép használatától való tartózkodás súlyos és aránytalan érdeksérelmet jelent számára.

Semjén Zsolt és Lázár János tervezete azt is kimondja, hogy nem minősül különös méltánylást érdemlő magánérdeknek és nem jogosít az aránytalan érdeksérelemre történő hivatkozásra pusztán az a tény, hogy egy kérelmező önkényuralmi jelképet is tartalmazó védjegy jogosultja. Az előterjesztők végül leszögezték: az intézkedést nem tartják eltúlzottnak, ugyanis a jogszabály mindössze azt követelné meg, hogy az önkényuralmi jelképet valamilyen módon eltüntesse a felhasználó a kereskedelmi forgalomból, azaz nem magát a terméket vagy szolgáltatást kell kivezetni.

magyaridok.hu
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó