OECD: Megfelelő irányba halad a magyar gazdaságpolitika
Összességében pozitívan látja a magyar gazdaságpolitikai lépéseket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).
2017. március 17. 16:44

Ám kritikai észrevételei során az OECD nem vett figyelembe minden fontos körülményt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az OECD az éves rendszerességgel megjelenő Going for Growth kiadványában elismeri, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban megvalósított több olyan strukturális reformot, amelyek összhangban állnak szervezet korábbi ajánlásait. Ezek között említik az adminisztratív korlátok csökkentését, nevezetesen az online pénztárgépek bevezetését, az egyszerűsített szakképesítési jegyzéket, valamint az egyszerűbb bejelentéseket különböző engedélyezési eljárások esetén.

A tanulmányban az OECD csak az országok szerkezeti reformjait vizsgálja, ezért Magyarország teljesítményének vizsgálatakor az OECD nem tesz említést a magyar gazdaságpolitika legnagyobb sikeréről, miszerint 2013 óta kiegyensúlyozott és fenntartható pálya mentén, dinamikusan növekszik a magyar gazdaság. Mindemellett a külső és belső egyensúlyi mutatók továbbra is kedvezőek.

Az OECD kiemeli: hazánkban az átlagos adóék nemzetközi viszonylatban magasnak mondható, de elismerik, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése (2016-tól 15%), a családi adókedvezmény kiterjesztése segítettek csökkenti az adóéket. Javasolják az adóék további mérséklést az alacsony keresetűek esetében, a magyar kormány viszont az ajánlásnál sokkal célzottabban, a Munkahelyvédelmi Akció bevezetésével már megvalósította ezt. A program sikere egyértelmű a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásában, aminek köszönhetően az OECD-ben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatási ráta 2010 és 2015 között a balti országok után.

Ugyanakkor az OECD a legfrissebb kiadványában nem vette figyelembe a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán megkötött hat évre szóló bérmegállapodást, amely 2017-ben és 2018-ban minimálbér- és garantált bérminimum emelést, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek jelentős csökkentését, a társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét, továbbá a 2018-at követő években a reálbér-növekedéstől függő további munkáltatói adómérséklést tesz lehetővé. A megállapodás érdemben befolyásolja a következő években várható makrogazdasági folyamatokat, magasabb növekedési pályára állítva a magyar gazdaságot, jelentős mértékben lecsökkentve az adóéket, amely teljes mértékben összhangban van azzal a célkitűzéssel, amely az OECD ajánlás fókuszában áll – szögezte le az NGM.

Hunyor Erna Szofia, Pr7/NGM
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó