Tízmilliárdokat keresett a baloldal révén a Szeviép
Nemcsak a Botka László által vezetett Szegeden szerették az alvállalkozók százait csődbe döntő Szeviépet, a vállalat öt év alatt 34 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el döntően baloldali önkormányzatoktól, kormányzati szervektől. A Magyar Idők úgy tudja, félmilliárdos összeget keresett a cég azon is, hogy szegedi és békéscsabai irodaházát a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal bérelte.
2017. március 21. 08:54

Több mint 34 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert a szocialista kormányok alatt a 11 milliárdos adósságok miatt később csődbe ment Szeviép Zrt. – írja az Origo.

A portál szerint ezt az összeget 2005 és 2010 között nyerte el a cég, amely 2010-ben ment csődbe, és közel ötszáz alvállalkozóját nem fizette ki.

A közbeszerzési adatok áttekintése után az derült ki: 2008-ban a SZDSZ-es Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól kaptak megbízást több mint 46 millió forint értékben, a MÁV-tól 315 millió forint értékben.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 1,2 milliárd forint értékben, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től 1,3 milliárd, míg a Maharttól 1,1 milliárd forint értékben nyert el megbízást a cég. Közel hatmilliárd forintnyi megbízást kapott a Szeviép 2006 és 2010 között az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól, amelynek székhelye Szegeden van.

A cég bőven kapott megrendelést ugyanebben az időszakban a szocialista vezetésű önkormányzatoktól is. A fővárosi önkormányzat 2005-ben egy szivattyútelep rekonstrukciójáért fizetett 217 millió forintot, a szintén baloldali Csongrád városa több mint 550 millió forintos munkával bízta meg, az ugyancsak szocialista vezetésű Szentes önkormányzatától csak 2007-ben több mint 170 millió forint bevétele származott a Szeviépnek, de Dunaújvárosból is érkezett 19 millió forint 2009-ben.

Kóka János és Demszky Gábor is megbízott a vállalatban

A legmagasabb összegeket viszont a szegedi önkormányzattól, illetve annak cégeitől kapta a vállalat. A Közbeszerzési Értesítő alapján 2005-ben „Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése” projekt keretében több mint 4,5 milliárd forint értékben kapott megbízást. Egy másik megbízás pedig 2009-ben az 1-es villamosvonal felújításához kapcsolódott, ez több mint 4,6 milliárd forint volt. Ezeket a megbízásokat nem közvetlenül a Szeviép kapta az önkormányzattól, a cég „csupán” a pályázaton nyertes konzorcium tagja volt.

Botka László szegedi polgármester a botrányos ügy kulcsfigurája

A Ligetfürdő építkezése kapcsán Szeviép összesen közel hétmilliárd forintnyi megbízást kapott három szerződés keretében. Itt sem közvetlenül az önkormányzattal, hanem annak száz százalékos tulajdonában lévő céggel, a Ligetfürdő Kft-vel kötött szerződést a társaság. Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az üggyel kapcsolatban korábban többször is azt mondta: az általa vezetett önkormányzat nem kötött szerződést a Szeviéppel.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy szintén ugyanebben az időszakban félmilliárdos összeget keresett a Szeviép, illetve két a társasághoz köthető kft. azon, hogy a frissen felépített és átadott szegedi, illetve békéscsabai irodaházaiban az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bérelt irodákat. A szegedi, Botka László társaságában felavatott székház tulajdonosa a Szeviép Investment Kft. volt, amelynek tulajdonosa az egyik korábbi Szeviép-vezér P. László volt. A kft. közel 400 millió forintot keresett a bérbeadással. Békéscsabán az MVH egy másik Szeviép-vezér, B. Sándor cégétől bérelt irodákat, összesen 100 millió forintért.

Mindkét esetben tárgyalásos közbeszerzési eljárás után bérelte ki az MVH az irodákat, más cégeket azonban nem hívtak meg a pályázatra.

Hetek óta borzolja a kedélyeket a botrányos ügy

Csak ebben a hónapban több cikkünk is foglalkozott a baloldalhoz köthető Szeviép-ügy fejleményeivel. Többek között azzal kapcsolatban, hogy az ügy károsultjainak ügyvédje szerint a cég központi szerepet tölthetett be az MSZP finan­szírozásában. A kormánypártok ezután a „főszereplők” szerepének tisztázására szólítottak fel, de azt is kiszámoltuk, hogy ezzel és másik két üggyel együtt mennyi kárt okozhattak a balos pártok az adófizetőknek. A Szeviép-károsultak követeléskezelője pedig a Karc FM. rádióban mondta el határozott véleményét az ügy kulcsfigurájáról.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó