Salgótarján győztes városnak fogja érezni magát
Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást írtak alá.
Utoljára frissítve: 2017. március 21. 14:33
2017. március 21. 12:37

Egy házasságkötő teremben vagyunk. Nyilvánvaló politikai és biológiai okokból azonban házasság nem lesz, csak megállapodás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban, ahová a Modern Városok Program keretében látogatott, és Fekete Zsolt polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

 

A kormányfő kiemelte: Salgótarján az utolsó olyan megyei jogú város, ahol még mindig erősen él az érzés, hogy az vesztes város, a rendszerváltozás vesztese.

Azonban már 27 év telt el a rendszerváltozás óta, ezért nem engedhető meg, hogy legyen olyan megyei jogú város az országban, amely még mindig e politikai változás vesztesének érzi magát, az első számú cél ennek felszámolása - mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország számára Salgótarján fontos.

Magyarország szeretné olyan városnak látni, amely fejlődik. Magyarországnak szüksége van Salgótarjánra, lényeges, hogy ez a nagy hagyományú volt iparváros megtalálja a helyét a 21. század Magyarországán - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő a fejlesztés jó példájának nevezte a korábban hasonló helyzetű Tatabányát és Dunaújvárost, ahol ma az emberek büszkék a városukra.

"Tehát az a pálya, az a cél, amit kitűztünk, nem lehetetlen, hiszen van előképe a saját magyar történelmünkben" - mondta.

Orbán Viktor a politikai különbözőségeket is érintve kiemelte: azt a megállapodási ösvényt keresték, ahol egy szocialista polgármester és egy konzervatív, nemzeti keresztény miniszterelnök olyan megállapodásra tud jutni, amelyet jó szívvel tudnak ajánlani, és ez a megállapodás ilyen.

Kitért rá, a polgármester őszintén ismertette az iparűzési számokat, a gazdasági teljesítményt, az adóbevételeket, ezek alapján a tervezett nagy ívű pályát Salgótarján a maga erejéből nem tudja megvalósítani, mert egyszerűen nincs hozzá pénze.

Annak is örül, ha okos gazdálkodással egyáltalán működtetni tudja a várost, és még ehhez is szükség lehet kormányzati támogatásra - tette hozzá.

A kormányfő tucatnyi pontban foglalta össze a megállapodásban érintett fejlesztési területeket a várost elkerülő úttól az új városközpontig.

Elsőként az országhatárig érő, Salgótarjánt elkerülő négysávos utat említette 40-50 milliárd forintos beruházásban.

Mint mondta, az elektromos buszokra vonatkozó salgótarjáni igénynek illeszkednie kell az országos közlekedési és tömegközlekedési koncepcióba, ezért közös munkabizottság keresi majd a legjobb megoldást a városi tömegközlekedés megszervezésére, az új helyi buszpályaudvar és parkoló kialakítását pedig a kért 1,7 milliárd forinttal támogatja a kormány.

Az ipar és a gazdaság fejlesztése érdekében 10 milliárd forintból a város összes, 40-45 hektárnyi barnamezős rozsdafoltját felszámolják, és amit lehet, új ipari park formájában vonják be a termelésbe. Emellett 12 hektárnyi új, zöldmezős területen is ipari park létesül további 2,5 milliárdból.

Munkacsoport vizsgálja annak műszaki részleteit, hogyan alakítható ki saját energiaszolgáltatási rendszer, amely megújuló energiából fedezi a város energiaigényét. Az öblösüveggyártás magasabb ipari minőséggé fejlesztésére 4,5 milliárd forintot ad a kormány.

A vendéglátás és kereskedelem modern oktatási lehetőségeinek megteremtése érdekében 3 milliárd forintot kapnak az érintett oktatási intézmények, további 2 milliárd forinttal segíti a kormány a helyi adottságok figyelembevételével megvalósuló duális képzést.

Külön fejezetként tárgyalták az egészségügyi és sportfejlesztéseket. A megállapodás szerint új onkológiai központot hoznak létre a kórházban 1,2 milliárdból. Salgótarjánnak előkészített tervei vannak egy sport- és rekreációs központra, a 8 milliárd forintos beruházási terv 25 méteres úszómedencét is tartalmazott. A kormány javaslatára 50 méteres medence épül, öt évig pedig vállalja is az állam az uszoda fenntartását.

Más félmilliárd forintból atlétikai pályát hoznak létre az öblösüveggyári sportpályán, a szlovák határ közelében pedig jégcsarnok épül.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez különösen indokolt, ha regionális központ akar lenni Salgótarján.

A térség turisztikai vonzereje érdekében szükséges beruházások 22 milliárd forintba kerülnek. A kormányfő azt mondta, a szakmai jóváhagyás után ezt a pénzt rendelkezésre bocsátják.

Újabb munkacsoport a teljes egyházi fejlesztési igényeket méri fel a városban és környékén, beleértve a templomokat, plébániákat, parókiákat, oktatási és szociális intézményeket. Az egyházakkal kötött megállapodást a kormány támogatni fogja - jelentette ki a miniszterelnök.

Végül a regionális központtá szánt Salgótarján városközpontjának kialakítását említette meg Orbán Viktor. Az elkészülő rehabilitációs terv költségét "nagyvonalú, de ésszerű határokon belül a kormány vállalja".

Orbán Viktor közölte: a tervezésekre nagyon rövid időn belül egymilliárd, majd egy hónapon belül további néhány milliárd forintot kap Salgótarján.

Ha a város ezt értelmesen használja fel, elkészülnek a tervek, amelyek alapján ütemtervek készülnek, és belátható időn, egy-két éven belül érezhető változásokat tudunk elérni a salgótarjáni emberek életminőségében, a városképben és a gazdaság lehetőségeiben is - mondta a kormányfő.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak köszönhetően elkezdődhet Salgótarján mint kulturális, gazdasági, sport régióközpont fejlődése.

Elsődleges feladatnak nevezte a gazdaságfejlesztést, mivel a városban kilencszázalékos a munkanélküliség, ami több mint az országos átlag kétszerese.

A Modern városok program keretében elindított fejlesztések révén Salgótarján élhetőbb, szerethetőbb város lesz - mondta a polgármester, aki a kormánnyal közös érdeknek nevezte Észak-Magyarország és a leszakadó megyék fejlesztését.   

 

A kormányzattal kötött megállapodás azt jelenti Salgótarjánnak, hogy a város el tud indulni a fejlődés útján - mondta az MSZP-s polgármester.

Fekete Zsolt úgy fogalmazott, hogy az elmúlt huszonnégy évben nem a töretlen fejlődéséről volt híres a település, amely a leghátrányosabb helyzetű megyei jogú város. "Innen szép a győzelem" - tette hozzá.

A kormányzati elképzelés szinte minden pontban találkozott Salgótarján fejlesztési koncepciójával - mondta a polgármester, megjegyezve: nem elég egyetlen területet felemelni a településen, hanem egyszerre kell figyelmet fordítani a társadalmi alrendszerekre. Így a város régióközponttá válhat - vélekedett Fekete Zsolt.

D_KOS20170321001

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó