Lengyelország erős Európát akar
Mindent meg kell tenni újabb "-exitek" megakadályozásáért, Lengyelország kész erőfeszítéseket tenni az erős Európa megteremtése érdekében - hangsúlyozta Beata Szydlo a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából elhangzott beszédében, amelyet a csütörtök esti híradó után a lengyel közszolgálati televízió sugárzott.
2017. március 23. 23:48

Az Európai Unió "korunk egyik legfontosabb projektje, nagy eszme" - fogalmazott Szydlo, áttekintve az európai közösség történetét. Az EU alapító atyái által vallott közös elvekre és értékekre hivatkozva, Szydlo Európa keresztény gyökereit nevezte annak az alapnak, amelyen megépíthető "az európai népeket összekötő állandó struktúra".

A történelmi kitekintés után rámutatott: a lengyelek akkor is védték az európai értékeket, amikor a kontinens "egy időre elhagyta őket". "A lengyelek megmutatták, mit jelent valójában a Szolidaritás" - mondta. Hangsúlyozta: Lengyelországnak szüksége van Európára ugyanúgy, ahogy Európának szüksége van Lengyelországra.

Egy ideje észlelhető, hogy az EU "zátonyra futott, szétaprózódik, ahelyett, hogy fejlődjön" - értékelte. A szervezet ma "nagy energiával az olyan problémák megoldásán fáradozik, amelyeket önmaga teremtett, vagy amelyek jelentősége korlátozott", de nem reagál valódi problémákra, a migrációs válságra, a Brexitre - fűzte hozzá.

"Az EU-t megosztják az egoizmusok, a különféle dominancia- és befolyáscsoportok, amelyek ugyanúgy kártékonyak, mint a nemzetek közötti különbségek iránti tisztelet hiánya, illetve a csak a túlburjánzott bürokratikus keretekben való működés" - fogalmazott.

A kormányfő a jólét, a biztonság megteremtését nevezte az EU feladatainak. A válságok megakadályozása érdekében "mindent meg kell tennünk azért, hogy ne legyenek újabb +exitek+" - szorgalmazta.

Szydlo kontraproduktívnak nevezte a "kevesebb vagy több Európa" emlegetését. "Európának ma egységesnek, megoszthatatlannak kell lennie, erejét az őt alkotó összes szuverén nemzeti állam kell, hogy adja" - húzta alá. Ismételten elutasította a többsebességes Európa koncepcióját. "Nekünk, nemzetállamoknak, támogatnunk kell egymást, késztetnünk kell egymást arra, hogy közös sebességgel, közös irányban haladjunk" - fogalmazott.

A visegrádi országok (V4) március elején Varsóban elfogadott nyilatkozatára utalva elmondta: Lengyelország, "megerősödve a közös álláspont által", a szombati római EU-csúcstalálkozón négy fő célt hangsúlyoz: az EU egységének megőrzését, az EU és a NATO szoros együttműködését, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését és a közös uniós piac megőrzését.

A Római Szerződés Európa "új fejlődési formáját" kezdeményezte - idézte fel. "Ma újból szükségünk van az ilyen új erős impulzusra, hogy megjavítsuk azt, ami rosszul működik" - szögezte le. Aláhúzta: Lengyelország készen áll az olyan erőfeszítésre, mely "a szuverén államok erős, oszthatatlan Európája" megteremtésére irányul.

A lengyel kormányfőnek ez volt csütörtökön immár harmadik, a hétvégi római EU-csúcstalálkozóra vonatkozó állásfoglalása. Reggel Szydlo bejelentette: nem írja alá a csúcson elfogadandó nyilatkozatot, amennyiben ez nem tartalmazza a Varsó számára legfontosabb, a V4 nyilatkozatában is megfogalmazott négy kikötést.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó