Együtt ünnepel ma a magyar és lengyel államfő
Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök együtt ünnepli ma a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalskiban a lengyel-magyar barátság napját. Az ott tartandó kétnapos központi rendezvény keretében egyeztetnek az európai politikáról és a közép-európai együttműködésről is.
2017. március 24. 08:54

Az idén tizenegyedik alkalommal tartják meg a lengyel-magyar barátság napját. A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett program szerint Áder János és Andrzej Duda péntek délután a piotrkowi királyi várban tart megbeszélést, s este A Lengyel-Magyar Barátság Gálaestje elnevezésű koncerten vesznek részt.

Szombat délelőtt a két államfő a piotrkowi repülőklub repülőterén emléktáblát is felavat, amely a városban 1925-ben rendezett nemzetközi légi bemutatón elhunyt Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés úttörőjének állít emléket.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára szerdán a PAP hírügynökségnek elmondta: a két államfő eszmét cserél az európai politikáról. A kétnapos tárgyalások nyomatékot adnak a közép-európai együttműködés jelentőségének, valamint annak a közös érdeknek, hogy az euroatlanti közösség közép-európai része egyre láthatóbb legyen a nemzetközi politikában – fogalmazott Szczerski.

Magyarország és Lengyelország térségbeli jelentőségét Marek Magierowski, a lengyel államfő szóvivője is hangsúlyozta abban az interjúban, melyet a Kossuth Rádió V4 – A visegrádi országok című magazinjának adott a múlt héten. Kiemelte, hogy a közelmúltban két ország adta meg a politikai hangsúlyokat, amelyek mögé rendre felsorakozott Közép-Kelet-Európa.

A magyar-lengyel ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. 2007-ben a magyar és a lengyel parlament kölcsönösen március 23-át nyilvánította a lengyel-magyar barátság napjává, amelyet felváltva ünnepelnek minden évben a két országban.

Huszonkétmillió ágyúgolyóval segítettük a lengyeleket

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg idén a magyar-lengyel barátság napját, amelynek eseményeit felváltva tartják a két országban. 2007-ben a két ország törvényhozása Európában példátlan döntést hozott.

Ma van a lengyel-magyar barátság napja, amelyet idén tizenegyedik alkalommal rendeznek meg.

Az ünnepi dátum története 2006. március 24-ig nyúlik vissza. Ekkor írta alá Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök az emléknap bevezetését kezdeményező győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét, amely gyökereivel egymásba kapaszkodó két tölgyfát ábrázol. Hasonló emlékművet avattak fel 2008-ban a dél-lengyelországi Jaroslawban.

Példátlan

A következő esztendőben, 2007. március 12-én Európában példa nélkül álló módon a magyar Országgyűlés, majd négy nappal később a lengyel Szejm is határozatban nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává.

Jerzy Snopek Lengyelország budapesti nagykövete a Kossuth Rádió múlt vasárnapi műsorában azt mondta, a két nemzet ezeréves barátsága talán példátlan a világtörténelemben. A magyar-lengyel barátság és szolidaritás pedig nem puszta közhely, hanem valósság.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete megkoszorúzza a Bem-szobrot a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén a fővárosi Bem téren 2017. március 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Felváltva

A emléknap megünneplésének minden évben a másik ország egy-egy városa ad otthont, az esemény az államfők, valamint a testvérvárosok és a baráti társaságok képviselőinek részvételével zajlik.

2007-ben Przemy¶l, 2008-ban Debrecen, 2009-ben Krosnó, 2010-ben Óbuda-Békásmegyer, 2011-ben Poznań, 2012-ben Ópusztaszer, 2013-ban Tarnów, 2014-ben Eger, 2015-ben Katowice, 2016-ban Budapest központtal rendezték mag a két nép barátságának emléknapját. Ekkor jelentették be, hogy a magyar főváros és Krakkó testvérvárosi kapcsolatokra lép.

Ejtőernyősnek állít emléket Áder

Idén a központi ünnepségek a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalskiban lesznek, a barátságnap alkalmából március 24-25-én Lengyelországba látogat Áder János köztársasági elnök.

Az idei megemlékezés alkalmával Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egy emléktáblát is felavat, amely a Piotrków Trybunalskiban 1925-ben rendezett nemzetközi légi bemutatón elhunyt Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés úttörőjének állít emléket.

Király, királylány, védőszent, szabadságharcos a közös listán

A szoros magyar-lengyel kapcsolatok a középkorra nyúlnak vissza, a két uralkodóházat már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze. A 14. században az Anjou-házi Nagy Lajos király idején perszonálunió fogta össze a két országot, Nagy Lajos király kisebbik lánya, Szent Hedvig Lengyelország védőszentje. A lengyelek ma is legnagyobb uralkodóik között tartják számon Báthory István erdélyi fejedelmet, aki 1575 és 1586 között lengyel király is volt. II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1703-ban lengyel földről hazatérve indította meg szabadságharcát, az 1848-1849-es magyar szabadságharc kiemelkedő tábornoka volt a lengyel szabadsághős, Bem József.

22 millió ágyúgolyó segítségül

1920-ban Magyarország a csepeli Weiss Manfréd Művekben gyártott, 22 millió lövedéket tartalmazó szállítmánnyal segítette a lengyeleket a támadó szovjet-orosz Vörös Hadsereggel szemben, és amikor 1939-ben a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, Magyarország lengyel menekültek ezreinek adott otthont.

Közös 56

Az 1956. júniusi lengyelországi poznani felkelés, a lengyelek szabadságküzdelme iránti szolidaritás hangsúlyos szerepet játszott a magyar forradalom érlelődésében. 1956. október 23-án Budapesten, a Bem-szobornál rendeztek nagygyűlést, a forradalom idején a lengyelek elsőként küldték segélyszállítmányaikat Magyarországra. A poznani eseményeknek és a magyar forradalomnak emléket állítva tavaly februárban mindkét ország parlamentje határozatban nyilvánította a magyar-lengyel szolidaritás évének 2016-ot.

Lengyel minta

A rendszerváltozás idején a lengyel Szolidaritás mozgalom szolgált példaképül a magyar ellenzéki erőknek. A két közép-európai ország egyszerre lett a NATO és az Európai Unió tagja, és 2011-ben Magyarország után az év második felében Varsó vette át az EU soros elnökségét.

hirado.hu - MTI - Kossuth Rádió
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó