Nézőpont: nem kilépéspártiak a magyarok
A Nézőpont Intézet a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója apropóján készített felmérése szerint a magyarok többsége elégedetlen a brüsszeli vezetéssel, de nem lépne ki az Európai Unióból - mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője pénteken, az intézet által szervezett tanácskozáson.
2017. március 24. 12:15

A 60 éves a római szerződés - agónia vagy eszmélés kezdődik Európában? címmel szervezett beszélgetésen Fodor Csaba elmondta: felmérésük szerint a teljes felnőtt népesség kétharmada (66 százalék) szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok Európában és tízből közel hatan (56 százalék) elégedetlenek a brüsszeli uniós vezetéssel, ugyanakkor a Brüsszel-kritika nem jár együtt az uniós tagság ellenzésével, hiszen tízből hét megkérdezett (73 százalék) úgy véli, Magyarországnak nem kell kilépnie az Európai Unióból.

Hozzátette: ez utóbbi kérdésben leginkább a Jobbik szimpatizánsai megosztottak, de még körükben is elsöprő többségben (72 százalék) vannak a tagságot pártolók a kilépést pártolókkal szemben (24 százalék). Megjegyezte: Európa helyzetével kapcsolatban leginkább a baloldali szimpatizánsok megosztottak, 57 százalékuk ugyanakkor szintén elégedetlen és csak 40 százalékuk vélekedik pozitívan.

A Nézőpont Intézet ügyvezetője úgy vélte: bár az európai integrációs folyamat minden nyilvánvaló hibájával együtt számos előnyt hordoz magában, még sincs ok ünnepelni a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján, mert ma az Európai Unió története legnagyobb válságában van. Szerinte a következő évek tétje az, hogy lesz-e hangja, érdekérvényesítő képessége Európának globális téren.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára előadásában ugyanakkor úgy értékelte: van ok az ünneplésre, az évfordulók tiszteletben tartására, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy megfogalmazzák az európai integráció értékeit.

Hangsúlyozta: az európai integráció motorja a biztonság és a jólét reménye volt, egy olyan vízió, amit 60 éve, az akkori politikai elit a háború élményének közelségében fogalmazott meg. Szerinte ugyanakkor ma kevés olyan politikus van, akik felelősen gondolkodik, és legalább középtávú vízióval rendelkezik Európával kapcsolatban. Az államtitkár szerint a 2008-ban kezdődő gazdasági válság, majd az Európa környezetében és közvetlen szomszédságában, Ukrajnában kialakult biztonságpolitikai válságok, illetve az elmúlt időszak precedens nélküli migrációs hulláma után integrációs-legitimációs válság következett, ami a Brexittel tetőzött. Szerinte ezekre a különböző típusú válságokra az Európai Unió nem tudott reagálni.

Az államtitkár zsákutcának tartja a föderalista, az európai egyesült államok létrehozását célzó koncepciót és bírálta a kétsebességes Európa gondolatát is. Ezzel szemben - mondta - a magyar kormány víziójában a négy alapszabadság egyensúlya és a többszintű európai együttműködés szerepel.

Hangsúlyozta: el kell oszlatni azokat a képzeteket, hogy a visegrádi országok akarják megbontani a szerződést. Megjegyezte, hogy Magyarország az egyik legjogkövetőbb tagállam az EU-ban, példaként hozva, hogy a  migrációs ügyekben született döntések megfeleltek a schengeni kódexnek.

Az EU egyik legnagyobb problémájának az államtitkár azt nevezte, hogy a közösen létrehozott uniós jogot szelektíven alkalmazzák, és intézményi oldalról jelentős részben túllépik a hatáskört. Higgadt párbeszédre van szükség, és az Európai Unió bővítésére, hiszen a Nyugat-Balkán integrációja érdeke az EU-nak - érvelt.    

Hatvan éve, 1957. március 25-én írta alá Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Német Szövetségi Köztársaság és Olaszország az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), valamint az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó Római Szerződést. Az EGK-ből nőtt ki az Európai Közösségek, majd az Európai Unió.

Képtalálat a következőre: „római szerződés”

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó