Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia
Magyarország és Lengyelország azon az állásponton van, hogy az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia.
Utoljára frissítve: 2017. március 24. 20:21
2017. március 24. 18:01

Ezt mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

Az Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott egyeztetésről beszámolva Áder János elmondta: kettejük között egyetértés van abban, hogy "nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk".

"Mi azt szeretnénk, hogy a nemzetállamok jogosítványai, szuverenitása a jövőben is megmaradna, miközben egyébként az EU céljaival egyetértünk" - szögezte le.

Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra a két ország "nem migrációs választ akar adni", hanem a családpolitika fejlesztésére, a családtámogatási rendszer bővítésére helyezi a hangsúlyt.

"Egészen más válasz ez, mint amire egyébként néhány más nyugat-európai ország vállalkozik" - mutatott rá Áder János.

Andrzej Duda: Európában erőteljesebb terrorellenes politikát kell folytatni

Európában fontos lenne a terrorizmus megelőzése érdekében folytatott közös politika megerősítése - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

Andrzej Duda a magyar közmédiának a szerdai londoni merényletre vonatkozó kérdésére válaszolva úgy értékelte, hogya terrorizmus "az európai válsághelyzet egyik eleme". "Ha az európai válságokról beszélünk, meg kell állapítani, hogy a terrorizmussal összefüggő válság isaz általános európai válságnak a része" - fejtette ki, a lengyel államfő, hozzáfűzve: Európában széles körű együttműködésre van szükség ezen a téren.

Felidézte: Lengyelország és Magyarország "kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy közös európai politikát kell folytatni az EU külső határainak védelmében. Hozzáfűzte: "Bizonyos korrekcióra szorul" a bevándorlók integrációját célzó politika is, hogy - mint fogalmazott - ki lehessen küszöbölni a kirekesztettség érzését, amely szélsőséges magatartásformákat gerjeszt, különösen a fiatalokat arra készteti, hogy az iszlám fanatizmus híveivé váljanak.

Áder János: Magyarországot és Lengyelországot közös célok és érdekek kapcsolják össze

Magyarországot és Lengyelországot közös célok és érdekek kapcsolják össze, a közös történelmi sors a mai törekvésekben is tetten érhető - jelentette ki Áder János köztársasági elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezett ünnepi gálaesten.

A lengyel-magyar sorsközösségre, a szabadságharcok idején is tanúsított barátságra utalva Áder János elmondta: "a két nép barátságának a történelem mélységet, a rokonlelkűség megértést, a kölcsönös kíváncsiság pedig mindig megújuló erőforrást ad".

Ez a barátság "túlélt már dicső királyságokat és gyilkos diktatúrákat, viharokat és vitákat, győzelmeket és vereségeket" - állapította meg a magyar államfő, hangsúlyozva: a két nemzetet "közös céljaik és érdekeik, a személyes jó emlékek, az úton-útfélen megtapasztalt közvetlenség láncszeme" kapcsolja ma egymáshoz.
 

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
 • Gulácsi: a PSG ellen is van esélyünk
  "Óriási dolog, amit elértünk tegnap, ez a karrierem eddigi csúcspontja. Ott lenni Európa legjobb négy csapata között hatalmas szó, óriási tett a csapattal" - mondta Gulácsi Péter, a Lipcse magyar válógatott kapusa.
MTI Hírfelhasználó