Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia
Magyarország és Lengyelország azon az állásponton van, hogy az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia.
Utoljára frissítve: 2017. március 24. 20:21
2017. március 24. 18:01

Ezt mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

Az Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott egyeztetésről beszámolva Áder János elmondta: kettejük között egyetértés van abban, hogy "nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk".

"Mi azt szeretnénk, hogy a nemzetállamok jogosítványai, szuverenitása a jövőben is megmaradna, miközben egyébként az EU céljaival egyetértünk" - szögezte le.

Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra a két ország "nem migrációs választ akar adni", hanem a családpolitika fejlesztésére, a családtámogatási rendszer bővítésére helyezi a hangsúlyt.

"Egészen más válasz ez, mint amire egyébként néhány más nyugat-európai ország vállalkozik" - mutatott rá Áder János.

Andrzej Duda: Európában erőteljesebb terrorellenes politikát kell folytatni

Európában fontos lenne a terrorizmus megelőzése érdekében folytatott közös politika megerősítése - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

Andrzej Duda a magyar közmédiának a szerdai londoni merényletre vonatkozó kérdésére válaszolva úgy értékelte, hogya terrorizmus "az európai válsághelyzet egyik eleme". "Ha az európai válságokról beszélünk, meg kell állapítani, hogy a terrorizmussal összefüggő válság isaz általános európai válságnak a része" - fejtette ki, a lengyel államfő, hozzáfűzve: Európában széles körű együttműködésre van szükség ezen a téren.

Felidézte: Lengyelország és Magyarország "kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy közös európai politikát kell folytatni az EU külső határainak védelmében. Hozzáfűzte: "Bizonyos korrekcióra szorul" a bevándorlók integrációját célzó politika is, hogy - mint fogalmazott - ki lehessen küszöbölni a kirekesztettség érzését, amely szélsőséges magatartásformákat gerjeszt, különösen a fiatalokat arra készteti, hogy az iszlám fanatizmus híveivé váljanak.

Áder János: Magyarországot és Lengyelországot közös célok és érdekek kapcsolják össze

Magyarországot és Lengyelországot közös célok és érdekek kapcsolják össze, a közös történelmi sors a mai törekvésekben is tetten érhető - jelentette ki Áder János köztársasági elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezett ünnepi gálaesten.

A lengyel-magyar sorsközösségre, a szabadságharcok idején is tanúsított barátságra utalva Áder János elmondta: "a két nép barátságának a történelem mélységet, a rokonlelkűség megértést, a kölcsönös kíváncsiság pedig mindig megújuló erőforrást ad".

Ez a barátság "túlélt már dicső királyságokat és gyilkos diktatúrákat, viharokat és vitákat, győzelmeket és vereségeket" - állapította meg a magyar államfő, hangsúlyozva: a két nemzetet "közös céljaik és érdekeik, a személyes jó emlékek, az úton-útfélen megtapasztalt közvetlenség láncszeme" kapcsolja ma egymáshoz.
 

MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
MTI Hírfelhasználó