Szijjártó: egyre többen vannak velünk
Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban, de a brüsszeli küzdelem folytatódik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.
2017. március 25. 09:28

A tárcavezető kifejtette: „emlékezhetünk honnan indultunk”, nem is olyan régen az akkori osztrák kancellár „fasizmussal vádolta Magyarországot pusztán azért, mert megvédtük magunkat az illegális bevándorlással szemben”.

„Halkan teszem hozzá, néhány héttel később már az osztrákok is kerítést építettek +szárnyas kapukkal+” – közölte. Úgy vélte, ma már más a helyzet.

A közelmúltban a német és az olasz belügyminiszter is arról beszélt, hogy nem Európában, hanem Afrikában kell felállítani menekülttáborokat, és még a svéd miniszterelnök is az EU külső határainak megvédését hangsúlyozta – idézte fel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar álláspont tehát egyre népszerűbb.

„Mi nem változtattunk az álláspontunkon, vagy talán úgy pontosabb, nem nekünk kellett változtatnunk az álláspontunkon” – fogalmazott.

Kitért rá: azonban „a brüsszeli küzdelem folytatódik”, nem felejtjük el, hogy az Európai Bizottság alelnöke Magyarországgal és Lengyelországgal akar vitatkozni az európai értékekről.

„Brüsszel célt tévesztett, Brüsszel a tagállamokat le akarja győzni, és az illegális bevándorlókat beengedni” – vélekedett.

A külügyminiszter szerint ez elfogadhatatlan. A magyar törvények egyértelműek, Magyarországra senki sem jöhet be, amíg a kérelmét el nem bírálták, amíg megfelelően át nem világították – mutatott rá.

Szijjártó Péter úgy látja, Brüsszelben sokan elszakadtak a valóságtól, elszakadtak a hétköznapoktól, „és sajnos elszakadtak azoktól az emberektől is, akiket képviselniük kellene”.

Lehet elvont vitákat folytatni az egysebességes meg a többsebességes Európáról, de ez nem vezet sehová – magyarázta. Hozzáfűzte: a helyes irányt kellene megtalálni, „aztán ötös sebességbe kapcsolni”.

A tárcavezető kiemelte: a helyes irány az, ha a józan ész talajára állunk, befejezzük a képmutatást, az álszenteskedést, a politikailag korrektnek nevezett beszédet, a kihívásokat nevükön nevezzük, őszintén és érthetően beszélünk az emberekhez és valódi válaszokat adunk a kihívásokra.

Emlékeztetett: mi a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóját ünnepeljük, a terroristák a brüsszeli merényletek egyéves évfordulóját „ünneplik” a maguk barbár, embertelen módján, öldökléssel.

A külügyminiszter egyúttal együttérzését fejezte ki „angol barátainknak”, Magyarország – tette hozzá – mellettük áll a bajban.

Szijjártó Péter közölte: az illegális bevándorlással kapcsolatban már világossá vált, hogy igazunk van, „a rezsicsökkentést, az adócsökkentést és a munkahelyteremtő támogatásokat is meg fogjuk védeni”.

Hangsúlyozta: a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján kijelenthetjük, Magyarország „mindig hozzátette a maga részét a keresztény Európa sikeréhez”.

Csak akkor lehetünk eredményesek, ha mások is így tesznek – áll a tárcavezető közleményében.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
 • Virágvasárnapi passió
  Ha tehát a szenvedéstörténetet elővételezzük virágvasárnap, úgy húsvét teljes, tágabb összefüggése adja meg azt a hátteret, ami alapján a Jeruzsálembe való bevonulás gesztusa érthetővé válik.
MTI Hírfelhasználó