Közös kiállás az EU mellett
Az Európai Unió jövője volt a legfőbb témája a római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából az olasz fővárosban megrendezett szombati csúcstalálkozónak. A tagállamok állam-, illetve kormányfői aláírtak egy közös nyilatkozatot, amelyben kiálltak az unión belüli együttműködés folytatása és az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar emberek érdekeinek szempontjából jó nyilatkozat született.
2017. március 27. 10:40

Az Európai Unió elődszervezeteit megalapító szerződések 1957-es megkötésének 60. évfordulójára emlékeztek szombaton a tagállamok, valamint a központi csúcsintézmények vezetői Rómában, ahol az évfordulóhoz időzítve a jelenlévők új nyilatkozatban tettek hitet az együttműködés folytatása mellett.

A találkozón Theresa May brit kormányfő nem vett részt, London ugyanis várhatóan szerdán elindítja az unió elhagyását célzó folyamatot. A dokumentum szövege szerint az elmúlt hat évtizedben egyedülálló uniót építettek fel közös intézményekkel és erős alapértékekkel, a békére, szabadságra, demokráciára, az emberi jogok tiszteletben tartására épülő közösséget. Az EU gazdasági nagyhatalom lett olyan társadalmi biztonsággal és jóléttel, amelynek nincs párja a világon.

Orbán Viktor szerint érvényesültek a magyar érdekek

A dokumentum azonban arra is emlékeztet, hogy az EU példátlan kihívásokkal néz szembe. Ezek közül a regionális konfliktusokat, a növekvő migrációs nyomást, a terrorizmust, a protekcionizmust, a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket emelték ki. A tagországok vezetői azt is hangsúlyozták: eltökéltek abban, hogy sikeresen felveszik a küzdelmet a gyorsan változó világ kihívásaival.

Orbán Viktor a tanácskozást követően elmondta: a nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk megoldást. Az M1 aktuális hírcsatorna által sugárzott beszédében a magyar kormányfő hangsúlyozta, ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni.

„Most már talán leesett a tantusz, mindenki világosan látja, hogy Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről” – fogalmazott a kormányfő. A nyilatkozattal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: az megvonja az elmúlt hatvan év mérlegét – amelyre joggal lehetünk büszkék –, és felrajzolja a jövő nagy kérdéseit is, ahol azonban okkal érezzük úgy, hogy nagy kihívásokra kell válaszolnunk.

Mint mondta, a tagországok vezetői messziről indultak, és a végül elfogadott dokumentum csak nyomokban hasonlít ahhoz, amelyet először megvitattak. Az általa előterjesztett magyar javaslatok közül több visszaköszön a szövegben. „A magyar emberek érdeke szempontjából ez egy jó dokumentum” – értékelte Orbán Viktor.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a nyilatkozat aláírása után hangoztatta, hogy az Európai Unió osztatlan és oszthatatlan, továbbá együttműködésre szólította fel a tagállamokat. Paolo Gentiloni olasz kormányfő előrelépésnek nevezte az elfogadott dokumentumot, ugyanakkor úgy vélte: Európa leállt, megkésve válaszolt a migráció, a védelem, a gazdaság, a munkahelyek problémáira, és ez vezetett az európaiak és az unió eltávolodásához.

Merkel figyelmeztetése

Abban bízik Angela Merkel, hogy dialógussal rendezni lehet a feszültséget az Európai Unió és Magyarország, valamint Lengyelország között. A német kancellár a német közszolgálati televíziónak adott szombati interjújában azt is elmondta, hogy ezen országok pénzügyi szankciókkal való fenyegetését egyelőre nem tartja szükségesnek. A kancellár kiemelte: az Európai Bizottság dolga, hogy beszéljen a tagállamokkal a felmerülő aggodalmakról. „Nem hiszem, hogy a fenyegetés jót tenne most” – hangsúlyozta Merkel, azt azonban nem zárta ki, hogy később sor kerülhet rá. A kancellár hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a jogállamiságot egész Európában tiszteletben tartanák.

magyaridok.hu
  • Európát akarják megmenteni Salviniék
    Elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette: azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.
  • Sötét játszmák az orosz kémper mögött
    A magyar jogrendszerben a kémkedés mint bűncselekményi kategória a büntetési tételét tekintve nincs jobban fenyegetve, mint egy közepes súlyú adócsalás.
  • Ötezer pályázat az összmagyarságért
    A kormány 1,6 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő honfitársaink identitásának megőrzésére.
MTI Hírfelhasználó