Palkovics: A kormánynak nem célja a CEU ellehetetlenítése
A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik - mondta Palkovics László, oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Itt a CEU-hiszti.
Utoljára frissítve: 2017. március 29. 17:20
2017. március 29. 15:04

Közölte: ötévente áttekintik az egyetemek működését, és az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon.

A tipikus hibák között említette, hogy nincs kampusza az intézménynek, vagy magyarországi partnere, egy részének nem volt programakkreditációja, vagy a kiállított okirat nem minősül diplomának nálunk, illetve, hogy az intézmény a saját országában sem minősül felsőoktatási intézménynek, és előfordult az is, hogy adatszolgáltatási kötelezettségnek nem tettek eleget.

Kifejtette: a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt, és feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez utóbbi minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd.

További pontosításként említette, hogy az itt folytatni kívánt képzés és oklevél államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek minősüljön.

Kormányrendeleti szintről törvényi erőre emelkedik az intézmények elnevezése.

Hozzátette: nem CEU-, vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette. Szavai szerint egy thaiföldi, egy malajziai, egy kínai és négy amerikai intézménynél probléma az államközi szerződés hiánya.

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek, "nincs olyan egyetem, nem szabad lennie olyannak Magyarországon, aki a törvények felett állónak képzeli magát, ez igaz egyébként valóban a Soros-egyetemre, a CEU-ra is".

Palkovics László nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése, vagy az, hogy elköltözzön. Jelezte: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni és áttekinteni a helyzetet, esetükben több ponton volt szabálytalanság.

Ha államközi megállapodásra megkeresés, kezdeményezés érkezik, a magyar kabinet támogatni fogja - tette hozzá kérdésre, és példaként az Andrássy egyetemet említette.

Kitért arra is: a feltételeknek 2018. februárjáig kell megfelelni, és ha ez nem történik meg, akkor 2018 szeptemberétől új képzés már nem indítható, az addigiak befejezhetők. Szerinte a törvénymódosítás pontjai teljesíthetők.

Az oktatási államtitkár a Pető Intézetre vonatkozó kérdésre elmondta: az intézet 2014-ben állami fenntartásba került, és azóta konszolidálták működését, lényegesen nagyobb a támogatása, és jól működik. A hét konduktor helyzetét úgy látta: a gyerekek fejlesztése köznevelési feladat, és akik őket fejlesztik, pedagógusok.

A gondot az okozta, hogy van olyan tevékenység, ami nem a közneveléshez tartozik, és akik nem gyerekekkel foglalkoznak, és nem pedagógusok, át lehet sorolni. Az egyetem vezetése a jogszabályok alapján járt el, de az ügy rávilágított arra, hogy az intézet helyzetét át kell gondolni.

Folynak egyeztetések a Semmelweis Egyetemmel az esetleges együttműködésről, de erről majd a két intézmény szenátusa dönt - közölte.

Elkezdődött a CEU-hisztéria

A szocialisták szerint a kormány szándékosan árt a magyar nemzetnek, Magyarországnak, ha gonosz politikai célokért bezárja az ország egyik legjobb egyetemét,hogy még néhány hétig folytathassák az ostoba és szánalmas Soros-ellenes propagandát.

Az MSZP szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) nemzeti érték, az pedig tudatos hazaárulás, hogy a kormány az egyetem bezárásával „fenyeget”. A párt közleményében azt írta, az Orbán-kormány mindig új ellenséget keres, hogy elterelje a figyelmet saját bűneiről, így most, a civilek és Brüsszel után, a CEU ellen indított támadást.

A szocialisták közölték, az intézmény Magyarország egyik büszkesége, amely minden évben előkelő helyen végez a különböző egyetemi rangsorokban. Megjegyezték, a CEU képzéséről számos magyar vezető került ki, még a kormánynak és a Fidesz európai parlamenti képviselő-csoportjának is van olyan tagja, aki itt végzett. 

A kormány szándékosan árt a magyar nemzetnek, Magyarországnak, ha gonosz politikai célokért bezárja az ország egyik legjobb egyetemét,hogy még néhány hétig folytathassák az ostoba és szánalmas Soros-ellenes propagandát – fogalmaznak. Az MSZP rögzítette, kiállnak a CEU mellett, és erre szólítanak fel minden ellenzéki pártot és Magyarországon működő oktatási intézményt is.

Együtt: A kormány tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját!

A párt országgyűlési képviselője szerint a CEU teljesen jogszerűen, a magyar jogszabályoknak megfelelően működik, integráns része a magyar felsőoktatásnak, és nemzetközi rangsorokban az egyik legjobb magyar egyetemként szokták minősíteni.

Az Együtt szerint a kormány „idegengyűlölő”, „Soros Györgyöt ördögnek beállító” kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-Európai Egyetemet (CEU) – mondta Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy „vegye le a kezét” a magyar felsőoktatásról, és tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját.

Szabó Szabolcs az Együtt nevében azt javasolta a rektori konferenciának és a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatóknak, kutatóknak és az ott tanuló diákoknak, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a CEU-val, és mutassák meg, hogy nem lehet a magyar felsőoktatást „dróton rángatni”. Hangsúlyozta: a CEU teljesen jogszerűen, a magyar jogszabályoknak megfelelően működik, integráns része a magyar felsőoktatásnak, és nemzetközi rangsorokban az egyik legjobb magyar egyetemként szokták minősíteni. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozata szerint a CEU 2017 végéig érvényes akkreditációval rendelkezik, valamint az egyetemen indított összes MA szak és doktori iskola is akkreditált.

Az új mikropárt is beszállt

Az Új Kezdet elfogadhatatlannak tartja azt a törvénytervezetet, mely egyértelműen a Közép - európai Egyetem ellehetetlenítésére irányul.
Magyarország kormánya évek óta azzal tartja fent hatalmát, hogy ellenségképeket gyárt.

Most az újabb áldozat a Közép – európai Egyetem, mely 1991 óta sikeresen működik hazánkban.

A CEU olyan nemzetközileg elismert posztgraduális felsőoktatási intézménnyé vált az évek folyamán, amely a közgazdaságtan, a társadalom- és politikatudomány által felvetett kérdések megvitatásának jelentős műhelye. Az egyetem számos szakterületen végez úttörő munkát. 2009-ben a CEU Politikatudomány tanszéke jobb értékelést kapott, mint az Oxford Egyetemé.

A kormány Soros Györggyel kapcsolatos fóbiája már odáig jutott, hogy most az egyik legsikeresebb felsőoktatási központot számolnák fel.

Az Új kezdet 12 pontja közül az ötödik pont az oktatási rendszer átalakításáról szól. Ebben szerepel, hogy biztosítani kell a felsőoktatási intézmények teljeskörű autonómiáját és ez vonatkozik a CEU-ra is.

Hasznosítható tudást adó oktatást!

Az oktatás hatékony működésének alapvető feltétele, hogy ismét önálló minisztérium alá tartozzon és a kormány biztosítsa zavartalan működésének anyagi feltételeit. Vissza kell adni a felsőoktatási intézmények autonómiáját, el kell végezni az iskolák fenntartásának, működtetésének és fejlesztésének felülvizsgálatát, biztosítani kell az önkormányzati szerepvállalás lehetőségét. Elengedhetetlen a NAT konszenzuson alapuló megújítása, az élethosszig tartó, önálló tanulásra való felkészítés, az életkori sajátosságoknak megfelelő tananyagok kidolgozása. Hasznosítható, megújulásra alkalmas tudás megszerzését kell lehetővé tenni a szakképzési rendszer átalakításával. A társadalmi felzárkóztatást szolgálja a hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű tanulók speciális oktatása, nevelése, beilleszkedésük elősegítése. Hazánk fejlődésének kulcsa az oktatási rendszer minőségi átalakítása!

Az Új Kezdet megkér minden olyan magyar politikust, aki támogatja a jelenlegi törvénytervezetet és egykor Soros György pénzén tanult, hogy az akkor fenntartások nélkül elfogadott támogatást kamatostul fizesse be egy olyan alapba, mely a szabad magyar oktatási rendszert támogatja.

Dr. Gémesi György, az Új Kezdet elnöke

Az LMP tiltakozik a CEU ellehetetlenítése ellen

A tegnap beterjesztett felsőoktatási törvénymódosítás nagyon komoly károkat okozhat a felsőoktatási intézménynek, egyértelműen az ellehetetlenítése irányába mutat. A beterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma megtalálta azokat a jogi csűrés-csavarásokat, amellyel felléphet az egyetem ellen.

Az LMP szerint botrányos, hogy az oktatási intézmények is politikai támadás áldozatai lehetnek Magyarországon. Ez olyan leplezetlen putyini tempó, amely ellen az LMP a leghatározottabban tiltakozik. Egy felsőoktatási intézmény esetében annak működését és a diplomáinak értékét kell megítélni, nem pedig egyéb politikai szempontokat. A CEU elűzése Magyarországról egy szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkő lenne Magyarország történelmében.

Komlósi Csabaországos elnökségi tag

Párbeszéd: A kormány vonja vissza a CEU-ra vonatkozó javaslatot!

A Párbeszéd szerint felháborító, hogy a kormány egy törvényjavaslattal próbál elhallgattatni egy neki nem tetsző felsőoktatási intézményt. A CEU addig volt jó Orbán Viktornak és haverjainak, amíg ők jártak oda. A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a független magánegyetem működését ellehetetlenítő javaslatot.

A CEU jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amelyet benyújtott tegnap a kormány a parlament elé. A Párbeszéd szerint gyomorforgató, hogy a Fidesz-KDNP egy tollvonással megszüntetné a nemzetközi rangsorok alapján Magyarország legjobb egyetemét. Ez egy támadás az egyetemen tanuló sokszáz magyar diák ellen.

Úgy tűnik, hogy a CEU csak addig volt jó Orbán Viktornak és haverjainak, amíg ők jártak oda, most álindokokra hivatkozva be akarják záratni. A kormány célja, hogy ismét elterelje a figyelmet mi van ebben az országban. Elterelje a figyelmet a széteső egészségügyről, a civil szervezetek ellehetetlenítéséről és az oktatás problémáiról.

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a törvénymódosító javaslatot, hagyja békén a jogszerűen működő egyetemet, ne keressen új ellenséget, hanem az ország valódi problémáival foglalkozzon!

A CEU sikertörténet

Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti a CEU működését vagy függetlenségét.

Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten. A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta.

Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben. Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.”

David Kostelancik, Budapesti Amerikai Nagykövetség

(Forrás: a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének nyilatkozata)

index.hu, mti, gondola
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó