Csak a nyugdíjasok akarnak baloldali kormányt
Csak a 64 évnél idősebbek között vannak többségben azok, akik baloldali-liberális kormányt látnának szívesen – derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.
2017. március 29. 16:35

A közvéleménykutatást a 24.hu az intézet médiapartnereként elsőként közöl. A felmérés szerint az MSZP egy kicsit erősödött Botka László színre lépése után, az először mérhető Momentum Mozgalom pedig 2 százalékon áll.

Botka László miniszterelnök-jelöltsége sem forgatta fel a pártok erőviszonyait: a Republikon Intézet március közepén végzett kutatása alapján a teljes népességben egy, a pártválasztók között 2 százalékpontot erősödött az MSZP.

Botka kampányának hatása tehát korlátozott, de még mindig ez a legnagyobb változás a múlt hónaphoz képest.

A Fidesz támogatottsága továbbra is 30 százalék, a kormánypárt előnye utcahossznyi a 9 százalékon álló Jobbik és a most 10 százalékra erősödő MSZP előtt. A kisebb pártok közül

 • a DK 4,
 • az LMP 3,
 • az Együtt 2,
 • a Magyar Liberális Párt 1,
 • a Momentum 1

százalékon áll a teljes népességben, a Párbeszéd az egy százalékot sem éri el. Két százalék egyéb, a felmérésben meg nem nevezett pártra voksolna, míg 38 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.

 

 

24.hu

 

 

 

A pártválasztók között

 • a Fidesz támogatottsága 51-ről 49 százalékra csökkent,
 • az MSZP-é 15-ről 17-re nőtt,
 • ezzel megelőzi a 15 százalékos Jobbikot,
 • átlépné a parlamenti küszöböt a 6 százalékon álló Demokratikus Koalíció
 • és az 5 százalékos LMP is.

Az Együtt 3, a felmérésben először szereplő Momentum Mozgalom 2, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd 1-1 százalékot mondhat magáénak.

A Momentum tehát egyfelől máris elérte a baloldali-liberális kis pártok népszerűségi szintjét, és láthatóan veszélyes azok parlamentbe jutási esélyeire. Másfelől a sikeres népszavazási aláírásgyűjtés után semmiképp sem nevezhető áttörésnek, hogy a párttá alakuló mozgalom támogatottsága csak kétszer akkora mint Fodor Gábor pártjáé.

 

 

 

 

24.hu

 

 

 

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a különböző korosztályok milyen – fideszes, baloldali-liberális vagy jobbikos – kormányt szeretnének 2018-tól. Ezzel egy valós választási helyzetet próbált modellezni a Republikon Intézet.

Az adatokból az látszik, hogy a kormánypárt támogatottsága kiegyenlített, mindössze a 64 évesnél idősebbek között nem éri el az 50 százalékot azoknak az aránya, akik továbbra is Fidesz-kormányt szeretnének.

A baloldal viszont igazán csak a nyugdíjasok között népszerű: míg a 18-24 éveseknek és a 35-44 éveseknek is mindössze a 15 százaléka látna szívesen 2018 után baloldali-liberális kormányt, és a 45-64 év közöttieknek is alig több mint a negyede, addig a 64 évesnél idősebbek között már minden második pártválasztó örülne egy baloldali kabinetnek.

Csak nekik kampányolnak

Az MSZP első számú célcsoporttá tette a kampányban a nyugdíjasokat: a 65 évnél idősebbeknek ingyenessé tennék a gyógyszereket, mondván, azokat képviselnék, akik képtelenek önálló érdekérvényesítésre. A szintén eltervezett luxusadóról Botka László nemrég azt mondta, 300 milliárdot lehetne beszedni, amit a szegények felzárkóztatására fordítanának, miközben a párt egyik szlogenje is az lett: „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” Ugyancsak a nyugdíjasoknak szóló ígéretekkel állt elő nemrégiben a Demokratikus Koalíció, amely 120-150 ezer forintos alapnyugdíjat adna.

A Jobbiknál fordított a helyzet: míg a fiatalabb korcsoportokban még minden negyedik ember Jobbik-kormányt szeretne, addig a 64 éven felülieknek mindössze a 3 százaléka. Ezzel együtt is látszik a Jobbik néppártosodásának hatása: korábban a radikális párt népszerűsége kiugró volt a fiataloknál, ez mostanra megszűnt, és a Jobbik támogatottsága kiegyenlített lett 18-tól 44 éves korig.

 

 

 

24.hu

 

 

 

A felmérésből az is látszik, hogy a fiatalok jó része elégedetlen a jelenlegi politikai felhozatallal: a pártot választó (!) 18-24 évesek tizede azt sem tudja megmondani, hogy milyen kormányt szeretne.

A nem szerinti bontásból pedig az látszik, hogy a Fidesz a nők között sokkal népszerűbb: a nők 59 százaléka Fidesz-kormányt akar, míg a férfiaknál ez az arány csak 41 százalék.

24.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból
  Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét "felszaladjon", ha "észnél van a határvédelemnél", ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy "baleknak" nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból - mondta Orbán Viktor kormányfő a közrádióban.
 • Nagybakos a magyar kultúra térképén - 925 év
  Sajnos, korábban valahogy (nyilván nem véletlenül!) nem fordítottak kellő figyelmet a magyar történelem tanításában a kimagasló személyiségekre, eseményekre. Példa erre a 907-es pozsonyi csata vagy a második, 1285 februárjában történt tatárjárás, amely fényes magyar győzelemmel végződött.
MTI Hírfelhasználó