650 éves egyetem nevét viseli a mozdony
A tanuláson, a kultúrán keresztül vezethet az út a boldogabb élet felé, a kulturális kormányzat célja pedig az, hogy ne csak a fővárosi és a megyei jogú városokban élők, hanem mindenki számára minőségi kultúrát szolgáltasson - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára csütörtökön a budapesti Nyugati pályaudvaron, a fennállásának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem és a MÁV-Start Zrt. közös ünnepi rendezvényén.
2017. március 30. 16:05

Hoppál Péter - Csépke András vezérigazgató és Bódis József rektor jelenlétében - részt vett az egyetem nevét viselő, az intézmény alapítóinak emléket állító mozdony elindítási ceremóniáján.

Az államtitkár felidézte, hogy 1367-ben Magyarország első egyetemeként jött létre a Pécsi Tudományegyetem jogelődje. Az Országgyűlés ennek tiszteletére arról döntött, hogy szeptember 1-je legyen a magyar felsőoktatás napja, a kormány pedig úgy határozott, hogy 650 millió forintot biztosít a jubileumi programsorozat támogatására - mondta.

Hoppál Péter, aki a város fideszes országgyűlési képviselője is, arról beszélt, a programokkal egyebek mellett arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jobb életminőség a magasabb végzettség megszerzésén keresztül érhető el.

Közölte, a mozdony a következő csaknem másfél évben az első magyarországi egyetem alapítására és az alapítókra - V. Orbán pápára, Nagy Lajos királyra és Vilmos püspökre - emlékeztet magyarországi és ausztriai útjain.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, az egyetemmel évek óta jó az együttműködés. Példaként említette, hogy az egyik népszerű InterCity vonat is az intézmény nevét viseli, szerinte ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a korábbi, csökkenő trend 2016-ban megfordult, és jelentősen növelni tudták utasaik számát ezen a vonalon.

Kiemelte: feladat és kötelesség is, hogy az egyetemeken és a gazdasági élet szereplőinél - köztük a MÁV-nál - meglévő tudásbázist egyesítsék, és úgy fejlesszék a képzési rendszert, hogy az alapja lehessen a gazdasági fejlődésnek.

Bódis József rektor azt hangoztatta, ma hatalma igazán annak van, akinek tudása van. Felidézte, 1367. szeptember 1-jén született meg a magyar felsőoktatás, Pécsen. Ezzel a magyar nép belépett azon nemzetek sorába, amelyek tudásalapon kívánják építeni a társadalmat - fűzte hozzá.

Elmondta, az intézmény a kormánytól a Modern városok program keretében 24 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséghez jutott, ennek eredményeként egy olyan megújult egyetem jön létre, amely megfelel a 21. század kihívásainak.

Az intézmény "tartalmi megújulását" egyebek mellett úgy képzelik el, hogy a külföldi hallgatói létszámot megduplázzák. Amikor ezt célul tűzték ki, 2300 külföldi hallgatójuk volt, az elmúlt másfél év alatt pedig már 3800-ig jutottak - ismertette.

"Akkor tudunk igazán tisztelegni az alapítók döntése előtt, ha a mai modern kor egyetemét hozzuk létre" - mondta, hozzátéve: ma a vezető magyar egyetemeknek nemzetközi egyetemekként kell működniük.

Utalt arra, hogy a világban ott, ahol a külföldi hallgatói létszám eléri a 10 százalékot, már nemzetközi egyetemről beszélnek. A pécsi egyetemen ez az arány ma 15-16 százalék, céljuk pedig az, hogy 25-30 százalék legyen - fűzte hozzá. Elmondta, az intézmény jelenleg 105 országból vonz hallgatókat.

A MÁV-Start és a Pécsi Tudományegyetem közösen díszíttette fel az egyetemalapítóknak emléket állító mozdonyt. A Siemens Taurus típusú jármű 2018. szeptember 1-jéig közlekedik így, addig Magyarország és Ausztria vasútvonalán mintegy 340 ezer kilométert tesz meg, annyit, mintha 8,5-szer megkerülné a Földet - írták a rendezvényen átadott tájékoztatóban.

A PTE jubileumi évében színes programokat rendeznek, köztük tudományos konferenciákat és hangversenyeket. Már zajlik a Nemzetközi Tavasz elnevezésű eseménysorozat, amely távoli országok kultúráját mutatja be. Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát és a magyarok II. kulturális világtalálkozóját, de a nemzeti agykutatási program zárókonferenciájának is Pécs ad majd otthont. A fiatalok számára kiemelt esemény lesz a Pécsi Egyetemi Napok, valamint az EFOTT, amelyet Velencén rendeznek meg ugyan, de a Pécsi Tudományegyetem lesz a házigazdája.

Szeptember elsején a várossal és az egyházmegyével közös díszünnepség részeként avatják majd fel az egyetemalapító Vilmos püspök és Nagy Lajos király szoborkompozícióját. A PTE művészeti kara ünnepi oratóriummal, a Janus Egyetemi Színház pedig egy Janus Pannonius életéről szóló korhű színdarabbal készül a jubileumra.
   

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó