Speidl: a határzárak létrehozása lenne a leghatékonyabb megoldás
Az Európai Parlament elnöke nemrég arra hívta a fel a figyelmet, hogy meg kell védenünk az értékeinket.
2017. április 2. 17:59

Ellenkező esetben az újonnan érkezők hozzák majd a szabályokat. Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a leghatékonyabb megoldás a jogi határzár bevezetése lenne az egész kontinensen.

Hatalmas embertömegre kell számítani a következő években, ezt nyilatkozta a Die Weltnek az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani szerint a problémát menedékvárosok létesítésével lehetne megoldani. Úgy látja: ha nem sikerül az afrikai helyzetet konszolidálni, 10, 20 vagy akár 30 millióan fognak megindulni az Európai Unió felé tíz éven belül.

Tajani azt is hozzátette: a problémát nem Európában kell megoldani, hanem ott, ahonnan ezek az emberek elindulnak. Az Európai Parlament elnöke szerint meg kell védeni az értékeinket, az identitásunkat, ha nem védjük meg ezeket, az újonnan érkezők fogják a szabályokat meghozni.


Speidl Bianka az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: felvetődik a kérdés, ki és hogyan tartaná fenn a menedékvárosokat, ki tartaná ott ezeket az embereket. Ez egy egyelőre elég tisztázatlan kérdés a szakértő szerint.

Antonio Tajani a német lapinterjúban a menekültválság megfékezésére az észak-afrikai államokkal kötendő, pénzügyi segítséget magában foglaló uniós egyezménnyel kapcsolatban arról beszélt: az ENSZ és európai haderő védelme alatt álló menekülttáborokat kell létrehozni. Ezek “átmeneti városok” lennének, ahol az emberek ideiglenesen élhetnének, kórházakkal, gyermeklétesítményekkel.

Meg kell akadályoznunk – mondta – , hogy a migránsok embercsempészek kezére kerüljenek és a sivatag vagy a Földközi-tenger átszelése közben életüket veszítsék.

Speidl Bianka szerint ha ilyen kijelentést tesz az EU egyik vezető politikusa, az azt sugallja, hogy a migrációs helyzet nagy aggodalomra ad okot és ennek is hangot is adnak.

Hangsúlyozta: “az igazi áttörés” az lesz, amikor jogi határzár létesítésére hívják fel az unió tagállamait, vagy “akár az összes európai országot”. Úgy folytatta: szerinte a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha Magyarország példáját követve határzárakat hoznának létre.

Jelezte: szükség lenne egy hasonló nyilatkozatra, mint amilyen Antonio Tajanié, csak “még magasabb szintről”, és szerinte ez várható is a következő egy-másfél évben.

M1/Ma reggel
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
MTI Hírfelhasználó