Legyen a Csíksomlyói Búcsú és a Tordai Országgyűlés Hungarikum!
A csíksomlyói Pünkösdi Búcsúnak és a vallásszabadságot a világon először kimondó Tordai Országgyűlésnek is a magyar értéktárban a helye.
2017. április 2. 20:07

Ezt javasolja Salamon Zoltán, a Hungarikum bizottság tagja. Említett értékeinknek az egyetemes magyar értéktárba való felvételét egy a Magyar Polgári Párt csíkszeredai székházában tartott sajtótájékoztató keretében vetette fel Salamon Zoltán, a párt ügyvezető elnöke, aki a Hungarikum Bizottság tagja.

Mint elmondta, jelenleg a dokumentáció összeállításán dolgozik, és hamarosan elküldi az előterjesztéseket a Kriza János Néprajzi Társaság részére, hogy azok az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elé kerüljenek elfogadásra. Csíksomlyó a római katolikus vallású székelyek hírneves búcsújáró helye, de ma már a Kárpát medencei magyarság zarándokhelyeként ismert. A pünkösdi eseményen évről évre százezrek, nem csak római katolikus vallású hívek, szívesen vesznek részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten és szentmisén.

Az 1557-es tordai országgyűlés ismerték el hivatalosan a protestáns egyházat, majd 1568-as országgyűlésen hirdették ki – Európában elsőként – a vallásszabadságot. Jövőre az esemény 550-ik évfordulója előtt tiszteleghetünk, melynek méltó megünneplését jelentené az egyetemes magyar értékké való nyilvánítás.

A csíkszeredai sajtótájékoztatón jelen lévő Biró Zsolt pártelnök gratulált az előterjesztésekhez, mint mondta az MPP, mint a MÁÉRT tagszervezete támogatja említett értékek felvételét a Magyar Értéktárba. Elhangzott: további értékek előterjesztését tervezik, többek közt a székely népviseletnek, a székely népművészet különböző ágainak is ott a helye a kulturális örökségeink közt, akárcsak a déli harangszónak, vagy az épített örökség kategóriában az Országház („a Nemzet háza”) épületének.

Marosvásárhely

MPP Sajtóiroda
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
MTI Hírfelhasználó