Legyen a Csíksomlyói Búcsú és a Tordai Országgyűlés Hungarikum!
A csíksomlyói Pünkösdi Búcsúnak és a vallásszabadságot a világon először kimondó Tordai Országgyűlésnek is a magyar értéktárban a helye.
2017. április 2. 20:07

Ezt javasolja Salamon Zoltán, a Hungarikum bizottság tagja. Említett értékeinknek az egyetemes magyar értéktárba való felvételét egy a Magyar Polgári Párt csíkszeredai székházában tartott sajtótájékoztató keretében vetette fel Salamon Zoltán, a párt ügyvezető elnöke, aki a Hungarikum Bizottság tagja.

Mint elmondta, jelenleg a dokumentáció összeállításán dolgozik, és hamarosan elküldi az előterjesztéseket a Kriza János Néprajzi Társaság részére, hogy azok az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elé kerüljenek elfogadásra. Csíksomlyó a római katolikus vallású székelyek hírneves búcsújáró helye, de ma már a Kárpát medencei magyarság zarándokhelyeként ismert. A pünkösdi eseményen évről évre százezrek, nem csak római katolikus vallású hívek, szívesen vesznek részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten és szentmisén.

Az 1557-es tordai országgyűlés ismerték el hivatalosan a protestáns egyházat, majd 1568-as országgyűlésen hirdették ki – Európában elsőként – a vallásszabadságot. Jövőre az esemény 550-ik évfordulója előtt tiszteleghetünk, melynek méltó megünneplését jelentené az egyetemes magyar értékké való nyilvánítás.

A csíkszeredai sajtótájékoztatón jelen lévő Biró Zsolt pártelnök gratulált az előterjesztésekhez, mint mondta az MPP, mint a MÁÉRT tagszervezete támogatja említett értékek felvételét a Magyar Értéktárba. Elhangzott: további értékek előterjesztését tervezik, többek közt a székely népviseletnek, a székely népművészet különböző ágainak is ott a helye a kulturális örökségeink közt, akárcsak a déli harangszónak, vagy az épített örökség kategóriában az Országház („a Nemzet háza”) épületének.

Marosvásárhely

MPP Sajtóiroda
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó