Támogatás újszülötteknek és jegyespároknak
Pénzzel, utalvánnyal és ajándékkal kedveskednek a megyei jogú városok.
2017. április 4. 09:22

Sok magyarországi nagyvárosban támogatják azokat a családokat, ahol gyermek születik, több településen pedig a jegyeseket vagy az először házasulókat is megajándékozzák – derült ki lapunk körkérdéséből. Kifejezetten jól jár az a dunaújvárosi család, ahol az anyuka a városi kórházban az év első babájának ad életet, mert egyszeri, 300 ezer forint támogatást kap.

A házasságkötések száma Debrecenben évek óta emelkedik, az elmúlt évben 1066 párt adtak össze az anyakönyvvezetők. Ez 101-gyel több, mint 2015-ben, utoljára 15 éve volt ilyen magas a házasságkötések száma. Az önkormányzat elsősorban a megszületett gyermekeket és az ikreket nevelő családokat támogatja, jövedelmi helyzetüktől függően.

Egy Debrecenben élő édesanya a gyermeke születésekor 15 ezer forint értékű vásárlási utalványt igényelhet. Azok a családok, ahol hármas vagy többes ikrek születnek, három éven keresztül ötezer forint nevelési támogatást kapnak gyermekenként. Jól jár annak a babának az édesanyja, aki Debrecen város napján – április 11-én – elsőként jön a világra a városban, mert százezer forintot ad neki az önkormányzat.

Az államkincstár által nyitott számlán elhelyezett összeget 18 éves koruk után használhatják fel

Békéscsabán a Csaba Baba életkezdési támogatás gyermekenként 42 500 forint. Ezt az az újszülött kapja, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öreg­ségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 százalékát (228 ezer forint), és akinek legalább az egyik szülője legalább három éve folyamatosan Békéscsabán bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, a gyermeket pedig a saját háztartásában neveli.

Dunaújváros önkormányzata születési és gondozási támogatás elnevezéssel – március 1-jétől – új pénzbeli ellátási formákat vezetett be. Ezek nem járnak alanyi jogon, a kérelmezők szociális rászorultságát minden esetben vizsgálják.

A születési támogatásnál egységesen (családos és egyedülálló) 142 500 forint az egy főre jutó jövedelemhatár. A gondozási támogatásnál ugyanez családosoknak 85 500 forint, az egyedülállóknak 99 750 forint. A születési támogatás összege gyermekenként egyszeri 25 ezer forint, míg a gondozási támogatás hat hónapon keresztül havi ötezer forint. Meglehetősen bőkezű a város azzal a helybeli családdal, ahol az édesanya a helyi kórházban az év első babáját hozza világra, mert őket egyszeri, 300 ezer forintos támogatással segítik. Az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a jövő évtől az első házasulóknak is támogatást kívánnak nyújtani.

Egerben éppen a március 30-i közgyűlési ülésen döntöttek arról, hogy április elsejétől a Fiatal Családosok Klubjával együttműködve jegyesajándékkal kedveskednek a házasságkötésre készülő pároknak. A csomag tartalma: díszdoboz, polgármesteri köszöntő, Baktay Zelka–Baktay Miklós Jövőnk könyve – Házasságra hangolva című kötete, esküvői munkafüzet és gyűrűpárna. A közgyűlés arról is döntött, hogy az újszülött gyermekek szülei féléves Képmás magazin előfizetést igényelhetnek.

Érden minden újszülött babacsomagot kap körülbelül húszezer forint értékben; az ajándékot a területi képviselők házhoz viszik. Szegeden a babáknak az egyszeri támogatás összege 25 ezer forint, míg Miskolcon az önkormányzat a helyi újszülöttek Start-számláját kérelemre húszezer forinttal egészíti ki.

Kecskeméten a Mózeskosár körbejár elnevezésű programmal segítik a családokat, eszerint évente két alkalommal – augusztusban a Hírös hét fesztivál és decemberben az utolsó adventi gyertyagyújtás alkalmával – köszöntik az abban a hónapban született első tíz babát. Ők egy mózeskosarat és 30 ezer forint értékű babakelengyét kapnak. A programot a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület az önkormányzattal közösen valósítja meg.

Zalaegerszegen a Nemzedékek kézfogása elnevezésű programban az újszülött gyermekeket és a házasságot kötő fiatal párokat támogatják: utóbbiak tíz-, míg az babák 30 ezer forintos vásárlási utalványt kapnak.

Kaposváron 2016 augusztusa óta ajándé­koznak „kaposvári babadobozt” az újszülött édesanyjának, ennek része egy értékes, szoptatásról szóló szakkönyv is. Emellett a somogyi megyeszékhelyre született valamennyi gyermek családja megkapja a hasznos csecsemőgondozási kellékeket, valamint a Kaposvár emblémájával hímzett babatakarót. Emellett a gyermek nyolcéves koráig egyik szülője ingyen veheti igénybe a helyi tömegközlekedést.

Minden házasságot kötő pár „esküvői dobozt” kap az anyakönyvvezetőtől, ha legalább egyikük kaposvári állandó lakcímmel rendelkezik. A dobozban egy gyűrűtartó párna, akácméz, méhviasz gyertya és olyan, párosan felhasználható kuponok vannak, mint a Rippl-Rónai-villába szóló belépő, desedai hajó­kirándulás vagy mozijegy a Szivárvány Kultúrpalotába. A doboz értéke mintegy 9000 forint.

Ismert, az állam által biztosított anyasági támogatás gyermekenkénti összege azonos a születés időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával (jelenleg 64 125 forint), ikrek esetén 300 százalékával (85 500 forint).

Emellett a Magyar Államkincstár automatikusan nyit egy számlát a gyermeknek és azon külön kérés nélkül elhelyez 42 500 forintot, amely egy letéti számlán kamatozik. Az összeget a gyermek a hozammal együtt 18 éves korától többek között tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalásra használhatja fel.

magyaridok.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó