Európa sorsát alapvetően meghatározza majd a francia választás
A Brexithez és az ukrán válsághoz képest talán valamivel kevesebb figyelmet kap a francia elnökválasztás, pedig Európa sorsát alapvetően határozza meg.
2017. április 4. 16:30

A most leginkább esélyesnek tartott Marine Le Pen, a francia szélsőjobb jelöltje ugyanis győzelme esetén népszavazást kezdeményezne Franciaország eurozónás és schengeni tagságáról is.

Geopolitikai elemzők úgy vélik, hogy nem az a kérdés, szétesik-e az Európai Unió, hanem az, hogy mikor. A Stratfor magán hírszerző-ügynökség szerint hogy mikor kerül fel a pont az „i”-re, az a közelgő francia, az olasz és a német választások kimenetelétől függ. A nyugati sajtó hasábjain azt találgatják, vajon ki lesz, vagy ki lehetne Le Pen méltó ellenfele, aki a második fordulóban győzelemre viheti a mérsékelt pártokat – írta a Körkép.sk.

Meglepetésekben bővelkedő kampányidőszak

A francia elnökválasztási kampány rendkívül fordulatos. Mind a jobboldali, mind a baloldali jelöltet esélytelennek tartják. Francois Fillon francia republikánusok elnökjelöltjéről pedig kiderült, hogy nepotizmusra adta a fejét: szenátorként családtagjainak adott zsíros tanácsadói megbízásokat. Persze, egy olyan országban, ahol az elnökválasztáson egy afrikai diktátor pénzéből kampányoló jelölt is győzhet (Sarkozy), ez még nem jelent automatikus kiesést.

Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

A Donald Trump győzelmét megjósoló közvélemény-kutató ügynökség mindenesetre úgy véli, hogy Fillon – aki ellen közben a fentebb említett ügy miatt rendőrségi nyomozás indult – az utolsó pillanatban még beelőzheti a mérsékelt jelölteket, és a május 7-én esedékes második fordulóban ő mérkőzhet majd meg Le Pennel.

Nem kérdeznek, az internetes fecsegést figyelik

A Filteris nevű cég módszerei elég sajátosak. Nem a megkérdezésre helyezik a hangsúlyt, hanem az internetes fórumokon zajló nyilvános beszélgetéseket, vitákat, véleménycseréket figyelik. A Filteris szerint Le Pen 23,5 százalékot szerez majd az első fordulóban, Fillon kapja a voksok 22 százalékát, Emmanuel Macron, a centrista jelölt harmadikként 21,5 százalékra számíthat.

A fenti értékek azonban annyira közel állnak egymáshoz, hogy aligha lehet őket készpénznek venni. A francia felmérések szerint bárki is mérkőzik meg Macron és Fillon közül Le Pennel, az győzni fog. Azért erre se vegyünk mérget.

Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Tény azonban, hogy a szélsőjobb jelöltje, és a republikánus Fillon hatékonyabban tudja mozgósítani szavazóit, mint a többi jelölt. Valószínűleg épp a sorozatos támadások miatt. Ez egyébként intő jel lehet a közelgő szlovákiai megyei választásokra vonatkozóan is.

Miért épp a második forduló?

Hogy miért a második fordulóra gyűjt erőt mindenki? 2015-ben a francia regionális választások első fordulójában Le Pen és a Nemzeti Front győzött, és csak a szocialisták és a konzervatívok pánikhangulatban, nagy hirtelen megkötött egyezségei akadályozták meg az utolsó pillanatban, hogy a második fordulót is megnyerje.

Ettől függetlenül, a Nemzeti Frontnak nem volt oka panaszra, olyan mértékben izzasztotta meg ellenfeleit, hogy nyilvánvalóvá vált: minden esélye megvan arra, hogy elnököt állítson. A regionális választások másnapján Le Pen diadalittas beszédet tartott, amelyben vésztjóslóan kijelentette: „Most már semmi sem állíthat meg minket. Választásról választásra erősebbek vagyunk. Nem lehet elmenekülni a nacionalista ár elől.”

hirado.hu/korkep.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó