A kabinet előtt a tömegközlekedés ügye
Az öt megyei jogú város jelentős saját erővel támogatja a helyi közösségi közlekedést.
2017. április 6. 09:13

A kormány tegnapi ülésén napirenden volt Szita Károly kaposvári polgármester levele – közölte a Magyar Idők érdeklődésére Kovács Zoltán kormányszóvivő. A politikus elmondta: a kabinet áttekintette, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak az ügyben, a részletekről ma a Kormányinfón számol be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ismert, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a napokban juttatott el levelet Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Ebben arra kérte a kormányfőt, hogy amennyiben a közösségi közlekedés finanszírozása terén – legyen az a béremelés állami támogatása vagy a működési kiadások többletfinanszírozása – változásokat tervez a kormány, a szolgáltató cégeket fenntartó önkormányzatok essenek azonos elbírálás alá. – Függetlenül attól, hogy a fővárosról vagy a megyei jogú városokról van szó, hiszen a közösségi közlekedés megtartása közös érték és érdek – tette hozzá.

Szita Károly rámutatott: Budapest mellett öt megyei jogú városnak – Miskolcnak, Debrecennek, Pécsnek, Kaposvárnak és Szegednek – van helyi közösségi közlekedést végző vállalata. – Célunk az, hogy e szolgáltatás településeink gazdasági fejlődésének, életminőségének meghatározó elemeként mindenki számára elérhető legyen, és mindenki megelégedésére szolgáljon, ezért az öt megyei jogú város jelentős saját erővel támogatja a helyi közösségi közlekedést – mutatott rá.

Kiemelte, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Kaposvár éves szinten csaknem nyolcmilliárd forintot biztosít a költségvetéséből arra, hogy vállalataik működőképesek tudjanak maradni. – Mindezek felett ebben az évben szintén saját erőből 6 és 16 százalék közötti mértékben finanszíroztuk autóbuszsofőrjeink béremelését is – fűzte hozzá.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó