Kiemelkedő az általános iskolát befejező roma diákok magyarországi aránya
Európai összehasonlításban Magyarországon kiemelkedően magas a kötelező nyolc osztályt kijáró roma tanulók száma.
2017. április 7. 18:20

Ez hangzott el a Romák helyzete Európában, pasztoráció és társadalmi integráció című nemzetközi romakonferencián, amelyet a magyar szentszéki nagykövetség rendezésében tartottak az olasz fővárosban pénteken.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a konferencia üzenetét úgy foglalta össze az MTI-nek, hogy az Európában élő romák sorsa közös ügynek számít romák és nem romák számára egyaránt. Hozzátette, hogy a magyar kormány kiemelten sokat tett a roma lakosság felzárkóztatása érdekében a történelmi egyházakkal és a kisebb egyházakkal szoros együttműködésben. Hangsúlyozta: abban, hogy a szegénységben élő romák lehetőséget kapjanak a jobb életre, nagyon nagy szerepe volt az egyházaknak, amelyek nem csak segítséget, motivációt is képesek nyújtani a szemléletváltásra. Hozzátette, hogy az állam, az egyház és a romák közös munkájának eredményeként Magyarországon tömegeket sikerült kimozdítani a segélyezettségből.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar cigánypasztorációs felelőse elmondta, hogy a 14-15 éves korosztályban a magyarországi roma fiatalok 82 százaléka szerez általános iskolai végzettséget. Ezt követően 24 százalék végez el szakközépiskolát, 11 százalék érettségizik le és 2 százalékuk végez egyetemet vagy főiskolát. A magas szintű képzésben részt vevők aránya még mindig alacsony, de az általános iskolát befejező magyar roma tanulók aránya egyedülállónak számít Európában, nálunk jobban csak Spanyolországban teljesítenek - hangsúlyozta Székely János.

A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet együttműködésével a Római Magyar Akadémián rendezték, Habsburg-Lotharingiai Eduard magyar szentszéki nagykövet nyitotta meg. Jelen volt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, hajdúdorogi metropolita, a Szuverén Máltai Lovagrend és a Szent Egyed közösség roma felelősei, valamint Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Macedónia, Románia és Nagy-Britannia diplomatái.

A Vatikánt képviselő Peter Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a romák, évszázados európai jelenlétük ellenére, az emberi jogok tekintetében a kontinens legdiszkrimináltabb és legkiközösítettebb kisebbségét képezik. Hangsúlyozta, hogy a roma integráció gyakorlati lépéseket követel a társadalom és az egyház részéről is, és ennek legelső állomása a roma gyerekek iskolázottsága.

A nemzetközi konferenciával egy időben a Mezei István vezette Magyar Cigányválogatott a vatikáni Svájci Gárda focicsapatával mérte össze erejét. A 2011 óta minden évben egymással játszó két csapat találkozója immáron hagyománnyá vált. Most a magyarországi német kisebbség játékosaival erősített cigánycsapat 5-1-re győzött.

Mága Zoltán hegedűművész koncertje zárta az olasz fővárosban tartott romaeseményeket, melyek megelőzték az április 8-i nemzetközi romanapot.

MTI
  • Béke poraira, MSZP!
    Szanyi kapitány leveleiben három fontos okot ír le azzal kapcsolatban, hogy miért jutott az MSZP a megszűnés vagy a teljes eljelentéktelenedés küszöbére.
  • A költségvetés célja az elért gazdasági eredmények megvédése
    A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól - mondta a pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlésben.
  • „Nemde minden porból van…?!” – Búcsú Franco Zeffirellitől
    Június 18-án délben szülővárosában, Firenzében végső búcsút vettek a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége 2013 nyarán, kilencvenedik születésnapja alkalmából készítette utolsó interjúját a művésszel. E beszélgetés egy részletét a Vatican News nyomán szerkesztve közöljük.
MTI Hírfelhasználó