Kiemelkedő az általános iskolát befejező roma diákok magyarországi aránya
Európai összehasonlításban Magyarországon kiemelkedően magas a kötelező nyolc osztályt kijáró roma tanulók száma.
2017. április 7. 18:20

Ez hangzott el a Romák helyzete Európában, pasztoráció és társadalmi integráció című nemzetközi romakonferencián, amelyet a magyar szentszéki nagykövetség rendezésében tartottak az olasz fővárosban pénteken.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a konferencia üzenetét úgy foglalta össze az MTI-nek, hogy az Európában élő romák sorsa közös ügynek számít romák és nem romák számára egyaránt. Hozzátette, hogy a magyar kormány kiemelten sokat tett a roma lakosság felzárkóztatása érdekében a történelmi egyházakkal és a kisebb egyházakkal szoros együttműködésben. Hangsúlyozta: abban, hogy a szegénységben élő romák lehetőséget kapjanak a jobb életre, nagyon nagy szerepe volt az egyházaknak, amelyek nem csak segítséget, motivációt is képesek nyújtani a szemléletváltásra. Hozzátette, hogy az állam, az egyház és a romák közös munkájának eredményeként Magyarországon tömegeket sikerült kimozdítani a segélyezettségből.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar cigánypasztorációs felelőse elmondta, hogy a 14-15 éves korosztályban a magyarországi roma fiatalok 82 százaléka szerez általános iskolai végzettséget. Ezt követően 24 százalék végez el szakközépiskolát, 11 százalék érettségizik le és 2 százalékuk végez egyetemet vagy főiskolát. A magas szintű képzésben részt vevők aránya még mindig alacsony, de az általános iskolát befejező magyar roma tanulók aránya egyedülállónak számít Európában, nálunk jobban csak Spanyolországban teljesítenek - hangsúlyozta Székely János.

A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet együttműködésével a Római Magyar Akadémián rendezték, Habsburg-Lotharingiai Eduard magyar szentszéki nagykövet nyitotta meg. Jelen volt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, hajdúdorogi metropolita, a Szuverén Máltai Lovagrend és a Szent Egyed közösség roma felelősei, valamint Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Macedónia, Románia és Nagy-Britannia diplomatái.

A Vatikánt képviselő Peter Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a romák, évszázados európai jelenlétük ellenére, az emberi jogok tekintetében a kontinens legdiszkrimináltabb és legkiközösítettebb kisebbségét képezik. Hangsúlyozta, hogy a roma integráció gyakorlati lépéseket követel a társadalom és az egyház részéről is, és ennek legelső állomása a roma gyerekek iskolázottsága.

A nemzetközi konferenciával egy időben a Mezei István vezette Magyar Cigányválogatott a vatikáni Svájci Gárda focicsapatával mérte össze erejét. A 2011 óta minden évben egymással játszó két csapat találkozója immáron hagyománnyá vált. Most a magyarországi német kisebbség játékosaival erősített cigánycsapat 5-1-re győzött.

Mága Zoltán hegedűművész koncertje zárta az olasz fővárosban tartott romaeseményeket, melyek megelőzték az április 8-i nemzetközi romanapot.

MTI
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Narancsszínű tudott maradni a városok többsége
  A 125 tízezer lélekszám feletti – nem megyei jogú – városból 74-ben Fidesz-KDNP-s vagy a kormánypártok által támogatott jelölt lett a polgármester.
 • Arctalan arcátlanság
  Kétségtelen, hogy a vasárnapi önkormányzati választás felemás eredményéhez több, részben egymástól független, másrészt egymást erősítő tényező vezetett.
 • Ugyanolyan magabiztos kormányzást szeretnék látni, mint az előző kilenc évben
  A miniszterelnök ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretne látni, mint az előző kilenc évben. Orbán Viktor a Hír Tv-nek szerdán Balatonalmádiban, a kihelyezett Fidesz-frakcióülés helyszínén adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy változatlanul érvényben tartja azokat a megállapodásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel kötött.
MTI Hírfelhasználó