A desszertborok sikerét hozta a bormustra
Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék 51 pincészetének 126 bora versengett az MTA Bora 2017 Borverseny díjaiért.
2017. április 9. 13:00

A borértő tudósokból és szakértőkből álló bírálóbizottság poharaiba a legtöbb tétel idén is Tokajból érkezett. A legnépesebb mezőny a középkategória fehérborainál alakult ki, minőségben pedig leginkább a két édes kategóriába nevezett borok vívták ki a zsűri elismerését.

A borhoz értő kutatókból és borszakértőkből álló bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A testület társelnökei Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus voltak.

A legnépesebb mezőny a középkategória fehérborainál jött össze: 38 tételt kóstolt meg a zsűri. A felső kategóriás fehérborok kategóriájában 24 bor érkezett, míg a „csúcsvöröst” 18 pályázó közül választotta ki a bírálóbizottság.

A legkiegyenlítettebb verseny a középkategória félédes/édes borainál és a desszertboroknál alakult ki. Jól bizonyítja ezt, hogy ez utóbbi kategóriában az MTA Bora mellett további hat tétel érdemelt ki aranyérmet. A középkategória félédes/édes borai közül számos a desszertbor kategóriában is megállta volna helyét minősége alapján.

Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

A bírálók szerint a fehérboroknál érvényesült legjobban az MTA bormustrájának eredeti törekvése, miszerint az őshonosnak tartott vagy a Kárpát-medencében igen régen jelen lévő fajtákból látnának szívesen nevezéseket. A vörösborok esetében még mindig a világfajták vezetik a sort. Kadarka, kékfrankos, de még bikavér is csak elvétve akad a beküldött tételek között.

A bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy bármennyire visszaesett is világszerte az édes borok eladása, az MTA bormustráján a két édes kategória kiemelkedett a mezőnyből, igazolva a megállapítást, miszerint „desszertborokban nagyhatalom vagyunk”. Egy nagy aranyérem és hat aranyérem – a helyezések önmagukért beszélnek.

Az MTA Bora 2017 Borverseny díjnyertes borai

Felső kategóriás desszertborok

Nagy aranyérmes:

Pelle Pince – Tokaji aszú 2013

Aranyérmes:

Patricius Borház – Tokaji 6 puttonyos aszú 2008

Royal Tokaji Borászati Zrt. – Royal Tokaji 6 puttonyos aszú 2013

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. – 6 puttonyos aszú 2007

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Grand Tokaj – Grand Tokaj Tokaji Aszú 2013

Felső kategóriás fehérborok

Nagy aranyérmes:

Pajzos Pincészet – Furmint Selection 2015

Aranyérmes:

Tornai Pincészet – Top Selection Grófi Juhfark 2015

Felső kategóriás vörösborok

Nagy aranyérmes:

Takler Borbirtok – Takler Cabernet Franc Reserve 2009

Aranyérmes:

Bock Borászat – Bock Capella 2008

Középkategóriás száraz/félszáraz fehérborok

 1. helyezett: HillTop – Kamocsay Ihlet Cuvée 2015
 2. helyezett: Holdvölgy – Hold and Hollo Dry 2014
 3. helyezett: Grand Tokaj – Grand Tokaj Furmint 2015

Középkategóriás félédes/édes fehérborok

 1. helyezett: Pannon Tokaj – Tokaji Fordítás 2014
 2. helyezett: Pelle Pincészet – Tokaji Szamorodni 2014
 3. helyezett: Patricius Borház – Tokaji Késői szüretelésű Katinka 2015

Középkategóriás vörösborok

 1. helyezett: Etyeki Kúria – Kúria Red 2015
 2. helyezett: Kovács Nimród Borászat – Rhapsody Bikavér 2013
 3. helyezett: Heimann Családi Birtok – Birtokbor 2014

Középkategóriás rozéborok

 1. helyezett: Feind Borház – Cabernet Rosé 2016
 2. helyezett: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Kékfrankos Rosé 2016
 3. helyezett: Szende Pince – Rosé Cuvée 2016
MTA
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó