Keresztények elleni támadássorozat Egyiptomban
Robbantásos merényletsorozat történt vasárnap Egyiptomban. Először egy pokolgép robbant egy kopt templomban, majd robbanás történt a rendőrség közelében és egy másik egyiptomi keresztény templomnál is Alexandriában. A legfrissebb értesülések szerint legalább harmincheten meghaltak, további 100 ember pedig megsebesült. A hatóság ezek után átvizsgálta az ország keresztény templomait és több bombát is hatástalanítottak.
2017. április 9. 15:49

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. Az egyházfő jól van, még a merénylet előtt távozott a katedrálisból.

A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

Néhány órával korábban, nem sokkal tíz óra előtt a tantai Szent György-templomban történt robbantás, itt legalább 26 ember halt meg és hetvenegyen megsebesültek.

Mindkét merénylet elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.


Merénylet egy egyiptomi kopt keresztény templomban

Elítélték a merényleteket

Az al-Arabíja arab hírtelevízió és az egyiptomi állami televízió értesülései szerint a robbantással kapcsolatban két embert őrizetbe vettek.

Az egyiptomi kormány terrorcselekménynek minősítette a tantai robbantást. “A terrorizmus ismét lecsapott Egyiptomra, ezúttal virágvasárnapon” – közölte a külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Szaid vasárnap Twitter-üzenetében.

“Mély részvétemet fejezem ki testvéremnek, II. Tavadrosz kopt pápának, a kopt egyháznak és az egész drága egyiptomi népnek” – jelentette ki Ferenc pápa a merénylet áldozataiért mondott imájában. A robbantást akkor követték el, amikor a vatikáni Szent Péter téren a virágvasárnapi szertartások folytak.

Ahmad et-Tajjeb, az al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja “ártatlanok élete ellen elkövetett aljas terrorista robbantásnak” nevezte a merényletet.
Közleményben ítélte el a merényletet Francois Hollande francia elnök, aki aláhúzta: Franciaország “az egyiptomi hatóságokkal vállvetve mozgósítja minden erejét a terrorizmus elleni harchoz”.

A Kreml által kiadott közlemény szerint cinikusnak nevezte és elítélte a tantai merényletet Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie a terrorizmus legyőzése érdekében.

A palesztin elnök részvétéről biztosította az egyiptomi kopt egyházat, és a palesztin nép szolidaritását tolmácsolta az egyiptomi vezetésnek.

Részvétéről biztosította az egyiptomi merényletek áldozatainak hozzátartozóit Alexander van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz külügyminiszter, Sigmar Gabriel német külügy- és Thomas de Maiziere belügyminiszter, valamint a spanyol külügyminisztérium is.

Részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök is Abdel-Fatah esz-Szíszinek és II. Tavadrosznak az áldozatok miatt, hozzátéve, hogy Magyarország szükség esetén kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Medvegyev: bűncselekmény történt

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő barbár bűncselekménynek nevezte a robbantást, hangsúlyozva, hogy a bűnösöket felelősségre kell vonni.
Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai.

Az egyiptomi állami média egy másik támadásról is beszámolt: Alexandriában a Szent Márk ortodox katedrális előtt robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. Sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.

Robbanás történt egy rendőrség közelében is, az M1-en megszólalt szakértő szerint ez arra utal, hogy az Iszlám Állam robbanthatott.

Virágvasárnap robbantottak

A Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György templomában a virágvasárnapi mise idején elkövetett merénylet, amely a legutóbbi az egyiptomi keresztény közösség elleni támadások sorában, néhány héttel Ferenc pápa tervezett egyiptomi látogatása előtt történt.

A robbantás idején mintegy kétezren tartózkodtak a templomban.

A CBC televízió felvételein látni lehetett a templomban fekvő, élettelennek látszó, papírral letakart véres testeket.

Két embert őrizetbe vettek

Az al-Arabíja arab hírtelevízió és az egyiptomi állami televízió értesülései szerint a robbantással kapcsolatban két embert őrizetbe vettek.

Az egyiptomi kormány terrorcselekménynek minősítette a tantai robbantást. “A terrorizmus ismét lecsapott Egyiptomra, ezúttal virágvasárnapon” – közölte a külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Szaid vasárnap Twitter-üzenetében.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai.

Decemberben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szervezete robbantott a kairói kopt katedrálisban, aminek következtében mintegy 30-an haltak meg.

hirado.hu - MTI
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó