Áder János aláírta - köszönjük
Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését - áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.
Utoljára frissítve: 2017. április 11. 00:59
2017. április 10. 19:37

A nyilatkozat szerint "az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot."

Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

"A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti" - olvasható a nyilatkozatban.

"Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően."

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak. "Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését" - olvasható a nyilatkozatban.

A törvény gyors - bár a házszabályi rendelkezéseknek megfelelő - elfogadása, a két új törvényi feltétel előírása sokakban ellenérzést váltott ki. Jó néhányan egyetemük jövőjéért aggódnak.

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

"Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék" - olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.

-------------------------------------

Képtalálat a következőre: „áder jános”

Tisztelt Elnök Úr!

Ha az MSZP szerint Ön alkalmatlan a posztjára, mert nem képes felismerni a nemzeti érdeket, akkor Ön jó úton jár.

Ha a Párbeszéd szerint Ön fideszes politikushoz méltóan tisztességtelen, gerinctelen döntést hozott, akkor jó úton jár.

Ha a Momentum szerint Ön a jogszabályok mögé bújik és magasról tett 80 ezer ember hangjára és véleményére, mert a pozíciója fontosabb, akkor jó úton jár.

Ha az LMP szerint a köztársasági elnök az ország és a Fidesz érdeke közül ismét az utóbbit választotta, akkor jó úton jár.

Ha Juhász Péter szerint Ön nettó Fidesz-káder, aki a nép akaratával ellentétesen döntött, amikor aláírta a CEU elüldözését biztosító törvényt, akkor jó úton jár.

És jöhet a gyöngyszem: ha Gyurcsány Ferenc azt lövelli, hogy tudja "elnök úr", maga is gazember, akkor nagyon jó úton jár.

Köszönjük, Elnök Úr.

MTI - gondola
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó