Áder János Zágrábban
A kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről, az energiabiztonságról és uniós ügyekről kezdett tárgyalásokat Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán Zágrábban.
2017. április 12. 13:09

A magyar köztársasági elnök horvát kollégája meghívására érkezett kétnapos hivatalos látogatásra a horvát fővárosba.

Áder János zágrábi látogatása alkalmával tizedszer találkozik horvát partnerével. Legutóbb tavaly augusztusban és szeptemberben is járt Horvátországban. Augusztusban részt vett a Dubrovniki Fórum elnevezésű nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozáson. Kolinda Grabar-Kitarovic ezt követően szeptemberben látogatott Magyarországra, amikor a Zrínyi-emlékév alkalmából, a Szigetvár ostromának 450. évfordulóján rendezett megemlékezésen vett részt, majd a magyar köztársasági elnökkel közösen meglátogatta a pécsi horvát tanítási nyelvű Miroslav Krleza Oktatási Központot, és a horvátországi Karancson (Karanac) részt vettek a felújított református templom avató istentiszteletén. Kolinda Grabar-Kitarovic Horvátország első női elnöke, 2015. február 15-i beiktatási ünnepségén mások mellett Áder János is jelen volt.

Plenáris ülésen cserél eszmét a két államfő

A magyar államfő előbb négyszemközti megbeszélést folytat Kolinda Grabar-Kitaroviccsal, majd a plenáris ülésen folytatják az eszmecserét. A két államfő közös sajtótájékoztatón értékeli a tárgyalásokat.

Áder Jánost a továbbiakban munkaebéden fogadja Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A magyar-horvát viszonyban a Mol-INA-ügy vár rendezésre. Zágráb december végén bejelentette, hogy vissza akarja vásárolni az INA horvát olajipari vállalatnak a Mol magyar olajtársaság tulajdonában lévő részvényeit. A közelmúltban a migrációs válság alatt voltak mélyponton a magyar-horvát kétoldalú politikai kapcsolatok. Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök távozásával azonban jelentős előrelépés történt a két ország viszonyában.

Horvátországban az elmúlt másfél évben kétszer tartottak parlamenti választásokat, amelyeket mindkétszer a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert meg, bár egyik alkalommal sem szerzett abszolút többséget.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó