Nem a beilleszkedésre nevelik a muszlimokat
Szélsőséges nézeteket tesznek magukévá a gyerekek Ausztria muszlim óvodáiban, derült ki egy felmérésből. Csak Bécsben közel tízezer gyerek jár ilyen intézménybe, számukra szinte lehetetlen a tökéletes integráció.
2017. április 18. 21:28

A szülők azért küldik a gyermekeiket muszlim óvodákba, hogy a Korán néhány fejezetét megismerjék. Arról viszont fogalmuk sincs, hogy ezzel gyakorlatilag kizárják őket a multikulturális társadalomból – idézi a The Local hírportál Ednan Aslan valláspedagógiával foglalkozó szakembert. A bécsi egyetem professzorának kutatásából kiderül: az Ausztriában működő muszlim óvodák több mint negyedét szalafista, az iszlám konzervatív ágához tartozó szervezetek irányítják. Aslan szerint nem elhanyagolható problémáról van szó, hiszen az osztrák fővárosban mintegy tízezer 2–6 éves gyermek jár ilyen intézménybe. A szóban forgó kutatást a bécsi kormány rendelte meg, amely aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzettel kapcsolatban. Emlékezetes, hogy korábban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is úgy fogalmazott: elébe kell menni a párhuzamos társadalmak kialakulásának, és meg kell akadályozni az óvodákban történő radikalizációt.

Sokan mégsem hisznek Aslan tanulmányának, az elsősorban kisebbségeknek szóló Biber magazin például riporttal próbált a muszlim óvodák védelmére kelni. A magazin egy újságírója óvodát kereső édesanyának álcázta magát, majd tizennégy, iszlámot követő intézménybe látogatott el. A tapasztaltak alapján szó sincs arról, hogy kicsi terroristák rohangálnának az óvodák játszóterein, ugyanakkor a felkeresett helyek közel harmadában valóban fennáll a gyermekek elszigetelődésének veszélye. A beszámoló szerint elsősorban az jelenti a problémát, hogy az óvodákban dolgozók nem elég nyitottak, németül pedig nem jól beszélnek. Erre egyébként már Aslan professzor is figyelmeztetett, aki egy korábbi tanulmányában kifejtette: a nevelők többsége saját anyanyelvén szól a gyermekekhez, általában muszlim öltözetet visel, sőt az óvodai munkához szükséges tudást sem Ausztriában szerzi meg. Hogy tiszta vizet öntsön a pohárba a bécsi önkormányzat, egy újabb, a mostaninál is átfogóbb vizsgálatot rendelt el az ausztriai muszlim óvodák működéséről.

Magyaridok.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó