Kinek lobbizott Medgyessy utazó nagykövetként?
Korábbi vélekedésekkel szemben nem fenyeget az Alstom-ügy büntetőjogi elévülése. Egy átlagos állampolgárral szemben a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés esetében akár 10 év börtönt is kiszabhat a bíróság, az elévülési idő is ilyen hosszú lehet, ráadásul többször újra is indulhat. Medgyessy Péter egykori szocialista kormányfő a metrókocsi-beszerzések idején hivatalosan utazó nagykövet – „Magyarország lobbistája” – volt, de ezzel párhuzamosan az Alstom járműipari cégtől kapott jó tanácsaiért 180 millió forintot.
2017. április 19. 10:58
A büntető törvénykönyvben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés esetében a minősítéseket is figyelembe véve a maximálisan kiszabható szabadságvesztés 10 év, az ügy elévülési ideje a büntetési tétel felső határa – tudtuk meg Cservák Csabától az Alstom-ügy kapcsán. 
 
Az alkotmányjogász hozzátette: a hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele magasabb a magánszemélyénél, de az ítéletben nagy szerepe van a bírói mérlegelésnek is. Azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar büntetőjogban nincs abszolút elévülési idő.
 
Ez azt jelenti, hogy az elévülést félbeszakítják bizonyos eljárások, amelyek következtében az elévülés számlálása újrakezdődik. A kérdés az, hogy ki a hivatalos személy: egy diplomata, utazó nagykövet annak minősül-e.
 
Cservák Csaba szerint lehet használni bizonyos titulusokat, de ahhoz, hogy valaki hivatalosan nagykövet legyen, a köztársasági elnök kinevezése kell.
 
A magyar gyakorlat szerint a nagykövetekhez hasonlóan az utazó nagyköveteket is a köztársasági elnök nevezi ki, ugyanúgy „rendkívüli és meghatalmazott nagykövet” a rangjuk, az állami büdzséből költségtérítésre jogosultak, és diplomata-útlevéllel vesznek részt a hivatalos delegációkban.
 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF a 4-es metróról készült jelentésében nevesített Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök a metrókocsi-beszerzések idején – 2004 októbere és 2008. május 31. között – Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felkérésére utazó nagykövetként működött, 44 országot keresett fel, több tíz millió forint költséget számolt el. Danks Emese kormányszóvivő 2006 augusztusában azzal érvelt Medgyessy nagyköveti státusa mellett, hogy az exkormányfő „Magyarország lobbistájaként” kifejtett tevékenységével hozzájárult a kétmil­liárd eurónyi működő tőke beáramlásához. Medgyessy Péter idén februárban több sajtóorgánumnak is elismerte, hogy megkereste őt a 4-es metró és az Alstom-szerződések ügyében az OLAF, azonban azt tagadta, hogy bármi szerepe lett volna a francia céggel kötött szerződéseknél.

Úgy érvelt, hogy nem volt már miniszterelnök 2005-ben, amikor az első 4-es metróval kapcsolatos hirdetmények megjelentek, sem 2006-ban, amikor az első pályázatokat kiírták. Az OLAF szerint a 4-es metró esetében az Alstom-szerződés is szabálytalanságoktól hemzsegett. Sőt az ügyben szintén vizsgálatot folytató brit korrupcióellenes nyomozó hatóság vádirata szerint az Alstom 2006–2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott két cégen keresztül a BKV-nak, hogy az Alstom nyerje a metrókocsitendert.

A Magyar Idők korábban megírta: augusztus 3-ig hosszabbította meg a nyomozást az Alstom-ügyben a Legfőbb Ügyészség. A főügyészség tájékoztatása szerint továbbra is két embert gyanúsítanak, akiket a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem neveztek meg, illetve egy harmadikkal szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

Az ügy kapcsán a Magyar Idők írta meg elsőként, hogy egy Medgyessy Péterhez köthető cég a metrókocsi-szereződés 2006-os aláírása után nem sokkal, 2007–2008-ban több részletben, mintegy 180 millió forintnak megfelelő eurót kapott tanácsadás címén az Alstomtól. Az összeg egy része, mintegy 70 millió forint később az akkoriban a kormány utazó nagyköveteként is tevékenykedő politikus feleségének a számlájára került.

Magyaridok.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
 • "A CDU elárulta a kereszténységet"
  43 év után kilép a pártból Merkel hangos kritikusa: Eugen Abler, aki szerint a párt elárulta a „C”-t, vagyis a keresztény értékeket. „Azzal, hogy újabb kultúraidegen menekülteket és illegális bevándorlókat hívunk be, életmódunkat és az otthon érzetét tesszük kockára.”
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
MTI Hírfelhasználó