Ténylegesen megszűnő felsőfokú képzések
Hat, Magyarországon működő külföldi egyetem engedélyét vonta vissza információnk szerint az Oktatási Hivatal idén. Az okok között szerepelt az anyaintézmény megszűnése, az együttműködés felbontása a hazai oktatás képviselőivel, de előfordult olyan is, hogy a magyar fél kérte a külföldi egyetemmel való szerződés felmondását.
2017. április 22. 10:20

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart, hogy sok, Magyarországon képzést folytató külföldi egyetem esetében talált szabálytalanságokat az Oktatási Hivatal az éppen aktuális vizsgálata során. Az ellenzék példátlan hadjáratba kezdett a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem védelmében, holott az Magyarországon bejegyzett egyetem, magyar akkreditációval, ezért nem tekinthető külföldi egyetemnek.

Amiről szó van, az a Central European University, rövidítve CEU, amelyet az Egyesült Államokban jegyeztek be, ahol azonban az intézmény nem végez oktatási-kutatási tevékenységet, ezt csak a hazánkban bejegyzett Közép-európai Egyetemen teszi. Vagyis a vita valódi tétje nem az egyetem megszüntetése, hanem az, hogy a Közép-európai Egyetem kiadhat-e a magyar mellett amerikai diplomát is. A Magyar Idők e vita nyomán járt utána annak, hogy szűnt-e már meg külföldi egyetem hazánkban.

Az Oktatási Hivatal köteles legalább ötévente felülvizsgálni a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét. A vizsgálatok eredményeképpen idén eddig hat egyetem esetében vonták vissza a működési engedélyt, tudtuk meg az érintett intézményekben az ügyekre rálátó, név nélkül nyilatkozó vezetők megkeresése révén. Négy egyetem működési engedélyének visszavonása februárban emelkedett jogerőre, kettőé most áprilisban.

Az egyik ilyen külföldi egyetem a University of Wales, amely még 2011-ben kapott engedélyt a szociális szolgáltatások menedzsmentje mesterképzési szak oktatására a magyarországi képviselőjével együttműködésben. Információnk szerint a 2016-os vizsgálat során kiderült, hogy a külföldi intézmény 2014-ben megszűnt, és a University of South Wales nevű hivatalos jogutóddal az együttműködést 2014-ben felmondták.

Hét éve működik hazánkban az Anglia Ruskin University, ahol gazdálkodás és menedzsment szakot, valamint nemzetközi üzleti tanulmányok doktori programot indítottak. Amikor 2016-ban lefolytatták az esedékes vizsgálatot, kiderült, hogy a brit intézmény a hazai partnerével 2014-ben közölte szándékát az együttműködés megszüntetésére. A nemzetközi üzleti tanulmányok doktori programot 2014 szeptembe­rében, a gazdálkodás és menedzsment szakot 2015 szeptemberében indították utoljára. A működési engedély visszavonására irányuló szankció információnk szerint kilenc hallgatót érint, akik még nem szereztek oklevelet. Ezt idén még megtehetik, mert az intézmény működési engedélyét – éppen a hallgatókra való tekintettel – csak december 31-ével vonja vissza a hivatal.

Szintén a hazai képviselővel való együttműködést szüntette meg 2015-ben a University of Hertfordshire, amely már 2002 óta tartott hazánkban különböző üzleti képzéseket. Ebben az esetben is a működési engedély felülvizsgálata során derült ki a külföldi egyetem hazai képviselőjével való együttműködés megszűnése.

A Middlesex University marketing-kommunikátor képzése esetében viszont közös megegyezés volt az indoka a hazai képviselő és a külföldi egyetem közötti szerződés felbontásának, de ugyanez történt a kis- és középvállalkozások gazdasági menedzsmentje képzést 2010 óta folytató Université Paris Ouest Nanterre la Défense esetében is. A hatodik külföldi egyetem esetében az intézmény hazai képviselője nyilatkozott úgy, hogy nem kívánja folytatni az együttműködést a Webster Universityvel. Információnk szerint mind a hat említett esetben a működési engedély visszavonásával járt a vizsgálat.

magyaridok.hu
  • Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
    Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
  • Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
    Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Sorsdöntő öt év vár Európára
    Ha a számok nyelvére fordítjuk le azt, ami az elmúlt években történt, akkor az iszlám terjedése Nyugat-Európában már elérte a kritikus szintet.
MTI Hírfelhasználó