Elismerés a bölcsődei fejlesztésekért
Novák Katalin az első politikus, akinek odaítélték az Akócsi-díjat.
2017. április 23. 09:48

– Végtelenül megtisztelő számomra a Magyar Bölcsődék Egyesületétől kapott Akócsi-díj – mondta a Magyar Időknek Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, aki első politikusként vehette át a húsz évvel ezelőtt létrehozott elismerést. Az államtitkár úgy fogalmazott: megítélése szerint a díj nemcsak neki szól, hanem a kormány által véghezvitt bölcsődei reformoknak, illetve a területen dolgozók bérrendezésének. Ennek kapcsán felidézte, hogy idén januárban indult az az új bölcsődei rendszer, amelynek köszönhetően sokkal több településen van már bölcsőde, valamint az új típusú intézmények létrehozásával rugalmasabbá is vált az ellátás. – A rendszer bővítésével egyre többen tudnak helyben munkát találni, így a kisebb települések megtartóereje is növekedhet – tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy 2020-ig 100 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a bölcsődék fejlesztésére, ezen felül hatmilliárd forintot fordítanak kifejezetten a munkahelyi bölcsődékre.

Az államtitkár szerint nőtt a szakma megbecsültsége

Az államtitkár szerint nőtt a szakma megbecsültsége

– Bízom azonban abban, hogy a bölcsődei dolgozók béremelésének köszönhetően egyre kevesebben vannak, akiknek a hivatásuk helyett egzisztenciális problémákkal kell foglalkozniuk. A felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek a pedagógus életpályamodellbe emelésének hatására ugyanis 63 százalékkal, azaz átlagosan nettó 73 ezer forinttal nőtt a bérük, de a középfokú végzettségű kisgyermeknevelőknek is emeltük a bérét, átlagosan több mint 30 százalékkal – sorolta. Az Akócsi-díjjal járó százezer forintos összegről Novák Katalin közölte: a Budapesti Korai Fejlesztő Központ felújítását fogja támogatni. A díj átadóján Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy nagy és pozitív változásokat hozott a közelmúlt, változott a szakmai elvárás és a követelményrendszer, emelkedtek a bérek és nőtt a szakma megbecsültsége, a kisdedóvók pedig az intézményes szocializáció első állomásai lettek.

magyaridok.hu
  • Karácsony tudatlansága példátlan
    Karácsony Gergely korábban gondolkozott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.
  • Tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást
    A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
    Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
MTI Hírfelhasználó