Átvészelhető a tavaszi tél
Nem okozott különösebb gondot az áprilisi havazás, ha a következő napokban nem csökken huzamosabb ideig nulla fok alá a hőmérséklet, a gyümölcsösök és a szőlőültetvények is nagyobb kár nélkül átvészelhetik a szokatlanul hűvös időt. A csapadékra egyébként is nagy szükség volt a mezőgazdaságban, mert az elmúlt hetekben alig hullott eső az országban.
2017. április 23. 11:25

Kellemetlen meglepetéssel szolgált a gazdálkodóknak a húsvét utáni időjárás. A szokatlanul enyhe március után drasztikus lehűlést hozott az április.
A napokban tapasztalt havazás nemcsak az embereket, hanem a növényeket is váratlanul érte. Bár nagyobb károkról egyelőre nem érkezett jelentés, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelezte: a kabinet kész kárpótolni a fagykárt szenvedett gazdákat. A szakemberek szerint ugyanakkor egyelőre nincs ok aggodalomra, a jelentős mennyiségű csapadék a hideg idő ellenére jól jött a mezőgazdaságban.

A Borháló felmérése szerint a hirtelen jött áprilisi havazás ugyan látványos volt, a száraz fagyok azonban sokkal nagyobb veszélyt jelentettek volna a szőlőtermésre. Szívfacsaró látvány volt, ahogy jeges szél tépte a virágba borult gyümölcsfákat, ahogy szűnni nem akaróan zuhogott rájuk a hó és a havas eső. Egyes termelők máris megkongatták a vészharangot, más szakemberek szerint a jelenlegi időjárás, ha mindennaposnak nem is nevezhető, egyelőre nem jelent veszélyt a termésre. Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója szerint a szőlő sokkal strapabíróbb, mint azt sokan gondolják, számos érzékenyebb gyümölcsünknél később hajt.

– A jelenlegi havas-szeles időjárás, ha nem követik száraz fagyok, önmagában nem okoz jelentős kárt, egyelőre tehát nem kell aggódnunk az idei évjáratért – fogalmazott a szakember. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi fagyok a dunántúli termőhelyeken okoztak lokális károkat: míg egyes termelők megúszták a csapást, mások csak bizonyos dűlőkben vagy dűlőrészekben szenvedtek kárt, és sajnos olyanok is akadtak, akiknél szinte a teljes évjáratot leszüretelte az április végi hideghullám. Az igazgató szerint az évjáratot legjobban befolyásoló időszak csak most következik, hajnali fagyok, száraz hidegbetörések egészen a fagyosszentekig, vagyis május köze­péig előfordulhatnak Magyarországon.

A gyümölcsösökben és a szőlőskertekben is védekeznek a mínuszok ellen a gazdák

A gyümölcsösökben és a szőlőskertekben is védekeznek a mínuszok ellen a gazdák

A kertészetekben is jókor jött az elmúlt napokban lehullott csapadék, ami részben pótolta a talaj hiányzó nedvességtartalmát, a hó pedig csak kisebb károkat okozott, mivel a hőmérséklet nem csökkent 0 Celsius-fok alá. Ezt már Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke mondta a távirati irodának. A nagyobb gondot itt is a fagyok okozhatják, az ország egyes részein kisebb mínuszok már előfordultak.
A gazdálkodók a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben is füstöléssel és a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal próbálnak védekezni az éjszakai fagyok ellen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a legnagyobb gond az, hogy a hűvösebb időben a beporzásért felelős rovarok, a méhek sem repülnek. Holott a még virágzó állományokban nagy szükség lenne a házi méhek és egyéb megporzó rovarok munkájára. A szokatlan pihenőidő a méztermelésben is kiesést jelenthet. Mindezt Takács Ferenc méhész az M1-nek adott nyilatkozatában is megerősítette. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg a hőmérséklet nem éri el a 10 Celsius-fokot, a méhek nem hagyják el a kaptárt. Ráadásul ha elfagy az akácvirág, amely a magyar méhészet fő nektárforrása, akkor rossz méztermés várható idén. A károkat még nem mérték fel. Takács Ferenc méhész szerint a mostani időszak a repcevirágzás időszaka is, ezért a repceméztermésre biztosan kihat a szélsőségesen rossz időjárás. A méz minőségét ugyanakkor nem befolyásolja az időjárás, tehát ha a méhek ki tudnak repülni és be tudják hozni a nektárt, akkor kiváló minőségű lesz a méz.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó