A kampányban bíznak a szocialisták
Az MSZP úgy növelheti a támogatottságát, ha árnyékkormányt hoz létre.
2017. április 26. 12:32

Mivel Botka Lászlón kívül jelenleg nincs más aspiráns, az MSZP-ben nem is foglalkoznak vele, illetve teoretikus kérdésnek tartják, mihez kezdenek akkor, ha a baloldalon más miniszterelnök-jelöltet javasolnak a későbbiekben a szegedi polgármester helyett – derült ki a Magyar Időknek nyilatkozó elnökségi tagok szavaiból. Mindez azért érdekes, mert az Együtt, a Párbeszéd, a Modern Magyarország Mozgalom és a DK is egyértelművé tette, hogy a szegedi polgármester aligha lesz az ő jelöltjük is.

Szocialista forrásaink azonban azt hangoztatták, hogy a hagyományok szerint a legerősebb pártnak kell adnia a miniszterelnök-jelöltet, ez pedig az MSZP. Elismerték ugyanakkor, hogy míg Botka népszerűsége egyes felmérések szerint már-már megközelíti Orbán Viktorét, az eddig semmilyen szinten nem hatott a szocialista párt támogatottságára. „Egyelőre csak araszolás van” – fogalmazott egyikük. Az MSZP-ben arra számítanak, hogy a Tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok! című országjáró kampányuk végül mégis meghozza azt az eredményt, ami alapján meggyőző erőfölénnyel ülhetnek ősszel tárgyalóasztalhoz a többi baloldali párttal.

A napokban az MSZP választmányának elnöke is nyíltan arról beszélt támogatottságukkal kapcsolatban, hogy „a mi esetünkben ugrás nincs, lépések vannak”. Hiller István az Inforádióban azon véleményének adott hangot, hogy az MSZP úgy növelheti a támogatottságát, ha árnyékkormányt hoz létre, vagyis a különböző témákat egy-egy ember jeleníti meg nyilvánosan a választás előtti időszakban.

A politikus szerint egy ilyen testület felállítása leghamarabb ősszel lenne célszerű. Hiller a pozitív fejlemények között említette, hogy pártja új internetes kampánya az elmúlt napokig több mint 1 millió 600 ezer embert ért el, ami kétszerese a szocialisták táborának. Elismerte ugyanakkor, hogy ez nem jelenti a szavazók számának megduplázódását, csak annyit, hogy elérték a passzív, a szocialistáktól esetleg korábban elfordult választókat is. Az MSZP nem tudja felvenni a versenyt a kormány és a Jobbik kampányainak méreteivel, mert nem rendelkezik hozzá elegendő forrással – hangoztatta Hiller István.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
 • Trianonról élményt és ismeretet adó vándorkiállítás
  Mi a szakmánk, a vizuális kultúra terén és eszközeivel próbálunk minél inkább eleget tenni az emlékezés, az ébresztés, a felrázás, a felvilágosítás, a tudatosítás, a tanítás s a többi feladatának. Szeretnénk elérni, hogy hazánkban, a Kárpát-medencében valahol mindig „üzemeljen” legalább egy Trianon Missziós Vándorkiállítás – fogalmaz Rainer Péter.
MTI Hírfelhasználó