Brüsszel máris büntet
Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság (EB) szerdán Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).
Utoljára frissítve: 2017. április 26. 14:41
2017. április 26. 14:08

A brüsszeli testület illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján bejelentette, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében.

„Alapos jogi elemzésnek vetettük alá a törvényt, amelyek alapján főként a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát korlátozza az új törvény” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Valdis Dombrovksis, az Európai Bizottság egyik alelnöke. Az Eurológus beszámolója szerint hozzátetette, hogy az uniós alapjogok betartatásáért felelő másik alelnök, Frans Timmermans beszél majd a részletekről a nap folyamán. Timmermans az Európai Parlamentben délután három órakor kezdődő vitán számol be az eljárásról, mielőtt Orbán Viktor kapná meg a szót „a Magyarországi helyzetről” szóló vitán.

A bizottság közleményében ugyanakkor azt írják, a lex CEU néven ismert törvénymódosítás nem egyeztethető össze a belső piac szabadságaival, nevezetesen a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságával, illetve a tudományos kutatás szabadságával és az oktatáshoz való joggal, illetve az Európai Alapjogi Chartával. 

A közlemény szerint ugyanakkor a bizottság „folytatja a párbeszédet” a magyar kormánnyal más aggályos ügyekben is, mint a menekültügyi eljárás, és „figyelemmel fogja kísérni” a külföldi támogatásokat kapó civil szervezetek regisztrációjáról szóló törvényjavaslatot is.

A bizottság emellett szerdán közzéteszi hivatalos válaszait a magyar kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányának hamis állításaira. A testület szerint a nemzeti konzultáció több ténybeli tévedésen és súlyosan félrevezető állításon alapul. Timmermans a szerdai vitában is reagálni fog ezekre.

Brüsszelben egyébként is egész héten napirenden volt és lesz Magyarország. Hétfőn Timmermans fogadta a CEU rektorát, Michael Ignatieffet. Kedden pedig az ő részvételével tartottak meghallgatást az Európai Parlamentben a CEU jövőjéről. Szerdán az Európai Parlamentben plenáris vitán kívül Dmitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos fogadja Pintér Sándor belügyminisztert és Trócsányi László igazságügy-minisztert, holnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Vera Jourová igazságügyi biztos Soros Györggyel tárgyal. Pénteken Frans Timmermans és Jyrki Katainen gazdasági növekedésért és munkahelyteremtésért felelős bizottsági alelnök fogadja Soros Györgyöt.

Értesüléseink szerint a Fidesz néhány prominense is szokatlanul erős hangon kérte a kormányfőt, hogy ne fokozza a Brüsszel-ellenes hangulatkeltést, és ne vezesse ki a pártot az EPP-ből.

Brüsszel folytatja a párbeszédet a magyar kormánnyal a felmerült vitás kérdésekben

Folytatja a párbeszédet az Európai Bizottság (EB) a magyar kormánnyal a felmerült vitás kérdésekben - közölte szerdán a brüsszeli testület vezető szóvivője. Margarítisz Szkínász a bizottság szokásos napi sajtóértekezletén arról is tájékoztatott, hogy az EB kötelezettségszegési eljárást indított az Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).

 

A szóvivő beszámolt arról, hogy a vitás kérdésekben tovább folytatja a bizottság a párbeszédet a budapesti kormánnyal, más témák mellett a menekültügyi szabályozásról, valamint továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a civil szervezeteket érintő törvénytervezet.

Emellett hangsúlyozta, hogy még szerdán választ adnak a kormány Állítsuk meg Brüsszelt! nevű kampányában megfogalmazott "hamis állításokra".

Az Európai Bizottság közleménye szerint a nemzeti konzultáció számos elemében "téves és rendkívül félrevezető állításokon és vádakon alapul", a testület ezért "tisztázni fogja a helyzetet, és tényeken alapuló választ fog adni", és ezt közzé is teszik, miközben az Európai Parlament plenáris ülésén felszólal Frans Timmermans, a testület első alelnöke.

Az Európai Bizottság április elején bejelentette, minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében, ezért politikai párbeszédet kezd a magyar kormánnyal a jogállamiság helyzetéről. Közölték, bizonyos ügyekben még áprilisban döntés várható a következő lépésekről, azonban úgy látják, nem éri rendszerszintű fenyegetés a jogállamiságot Magyarországon.

A szóvivő a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásról elmondta, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében.

Kiemelte, hogy a bizottság szakértői "mélyreható jogi értékelést" folytattak a magyar felsőoktatási törvény ügyében, és ennek alapján a testület arra a megállapításra jutott, hogy az nincs összhangban a közös belső piac szabadságára vonatkozó szabályokkal: kérdések merültek fel egyebek mellett a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságával, valamint az akadémiai és az oktatási szabadsággal kapcsolatban.

A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak ezekre a kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően - ha szükséges - a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

MTI - MNO
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Szellemi végvárrendszer: megújuló erősség
  Virág Zsoltnak, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • Simicskó: a haza védelme nemzeti ügy
  A haza védelme nemzeti ügy, "mindannyiunk közös ügye, bármilyen korosztályhoz tartozzunk, bármilyen pártállásúak is legyünk" - hangoztatta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kedden a Székesfehérvárhoz tartozó börgöndi repülőtéren rendezett honvédelmi sporttáborban.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó