Orbán Viktor: meg szeretnénk reformálni az EU-t
Olyan unióra van szükség, amely előnyben részesíti a fair és nyílt vitát – mondta Orbán Viktor az Európai Parlamenti szerdai brüsszeli ülésén.
Utoljára frissítve: 2017. április 26. 18:48
2017. április 26. 16:52

Mindig jobb döntések születnek, ha azok vitákból és nem egyoldalú kinyilatkozásokból származnak. A korábbi Magyarországról szóló jelentések, mint a Tavares-jelentés nem állta meg a helyét – fogalmazott Orbán Viktor. felszólalása elején.

A vita részben önökkel, részben egy amerikai pénzügyi spekulánssal áll fenn – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: Soros európai emberek millióit tette tönkre pénzügyi spekulációival, de mégis nagy becsben áll Brüsszelben, ezért is fogadták őt.

A kormányfő felszólította a képviselőket, hogy legyenek kritikusak a Magyarországgal szembeni előítéletekkel szemben, és – mint fogalmazott – mérjenek egyenlő mércével.

A miniszterelnök hozzátette: a magyar kormány tudatában van annak, hogy az európai uniós tagság nem csak jogokkal, de kötelezettségekkel is jár, és Magyarországon magas az unió támogatottsága.

Azért jöttem, hogy a vitában megvédjem a hazámat, de a sikerekről is beszámolják – jelentette ki Orbán Viktor.

Emlékeztetett: 2010-ben Magyarország Görögország szintjén állt, de azóta visszafizette az IMF-kölcsönt, a teljes foglalkoztatottság határán áll, csökken az államadósság, a gazdasági növekedés 4 százalék környékén van. Magyarország sikere egyben Európa sikere is, és az Európai Uniónak szüksége van manapság sikerekre – hangsúlyozta többek között a kormányfő.

„Magyarország sikere egyben Európa sikere is, butaság lenne az, hogy ideológiai különbségek miatt ez a tény nem kapna elég figyelmet” – mondta Orbán Viktor.

Forrás: MTI Orbán Viktor felszólalása közben a z Európai Parlamentben

Nem kérdőjelezhető meg a kormány elkötelezettsége az EU iránt

Nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete.

Felszólalásában Orbán elmondta, kormánya azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat, illetve megreformálni az EU-t. Kiemelte, az állampolgárok bizalmát csak úgy lehet visszaszerezni, ha mindent megteszünk a hibák megoldása érdekében, ehhez azonban mindenekelőtt a bajok egyértelmű megnevezése szükséges.

A miniszterelnök a migráció kapcsán ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Soros György és NGO-i évi egymillió migránst szeretne Európába telepíteni.

Alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak

Alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak, a törvény ugyanis nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének a magyarországi alapjogok helyzetéről folytatott vitáján szerdán.

Szerinte elterjedt az a hír, hogy Magyarországon törvénnyel bezárták Soros György egyetemét.

Ez a vád alaptalan, ezt elismerte a CEU rektora is hallgatóinak küldött levelében.

A valóság az, hogy a törvénymódosítás 28 külföldi egyetemet érint Magyarországon, átláthatóságot követel és felszámolja az addig élvezett privilegizált helyzetet.

A miniszterelnök aláhúzta, a magyar szabályozás bezárja a spekulációk és visszaélések lehetőségét, átláthatóságot követel és felszámolja az európai egyetemekkel szemben eddig élvezett privilegizált helyzetet. Kijelentette, mint egy uniós tagország vezetőjének, kötelessége biztosítani, hogy az európai és a magyar egyetemek ne legyenek hátrányosabb helyzetben versenytársaiknál.

Forrás: MTI A miniszterelnök alaptalannak nevezte a CEU kapcsán felmerült vádakat

A nemzeti konzultációról és a civiltörvényről

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar kormány elutasítja a rezsicsökkentés eltörlését, valamint nem akarnak változtatást a közmunkát illetően. A jelenleg közös akarattal kialakított status quót védik, amit Magyarország elfogadott. A magyar konzultációt éppen emiatt nem lehet Európa-ellenesnek mondani – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: „tény, hogy Magyarország az erős nemzetek Európájában hisz.”

A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy korábban is voltak hasonló kezdeményezések, és mindezt javasolja az uniós kormányoknak is.

„A kormány most a Brüsszelben képviselendő álláspontjához kéri az emberek segítségét. A magyar politika továbbra is az európai alapra épül, és ezért ért egyet a római nyilatkozattal” – szögezte le. Orbán Viktor kijelentette, hogy számos tekintetben elégedetlen az unió működésével, szeretnénk a hibákat kiküszöbölni, és a bizalmat visszaadni – tudósít az origo.hu.

Az amerikai mintát veszi át a magyar civiltörvény – mondta Orbán. Nagy kérdés, hogyan lehetne a tőkeerős külföldi lobbik tevékenységét átláthatóvá tenni. Nem akarunk mást, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen érdekek mentén szerveződnek. Orbán szerint a magyar kormány magatartása mindig annak mentén szerveződött, hogy a klub szabályait betartsák. Az elmúlt évek konfliktusait sikerült tárgyalással rendezni – tette hozzá.

Párbeszéddel rendezni a napirenden lévő ügyeket

Az elmúlt évek konfliktusait igyekezte párbeszéd útján rendezni a magyar kormány, és a most napirenden lévő ügyekben is erre fog törekedni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete.

A kormányfő hangsúlyozta, az elmúlt években számos vitás ügyet sikerült lezárniuk az Európai Unióval, például a médiaszabályozás, a bíróságok függetlensége, az új alkotmány vagy a paksi bővítés kérdésében.

A civil szervezetekkel kapcsolatban elmondta, az EU több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehet mindenki számára átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését, a magyar kormány sem akar mást, mint hogy a nem kormányzati szervezetekről (NGO) tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük.

Orbán: Magyarország elismerést érdemel, nem bírálatot

Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének a magyarországi alapjogok helyzetéről folytatott vitáján szerdán.

A miniszterelnök az európai parlamenti képviselők hozzászólásaira válaszolva hangsúlyozta, Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek betartásával elsősorban Németországot, Ausztriát és Svédországot védi, mivel a migránsok csak áthaladni kívánnak Magyarországon.

A kormányfő kijelentette, a magyar álláspont migrációs kérdésben világos: az illegális migrációt meg kell állítani, az Európai Unió területén kívül kell különválasztani a menekülteket a gazdasági migránsoktól, a bajba jutott emberek számára oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van.

Hangsúlyozta, a migránsok kötelező kvóta alapján történő áthelyezésének politikája megbukott, hiszen azok az államok sem hajtják végre, amelyek nem szegülnek szembe az uniós politikával. Ez egy rossz gondolat volt, amelyet abba kell hagyni és más megoldást kell keresni - tette hozzá a miniszterelnök.

Nem könyöradomány, amit Magyarország kap az Európai Uniótól, a kohéziós politikával minden tagország jól jár, így nem kérhetik tőlünk, hogy "fogjuk be a szánkat" - fogalmazott viszontválaszában Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt.

A kormányfő kiemelte, hogy a nettó befizető tagállamok is haszonélvezői a kohéziós politikának. "Mi lebontottuk a vámokat, a piacainkat megnyitottuk, és lehetővé tettük a tőke szabad áramlását, miközben olyan szegények voltunk a kommunizmus után, olyan tőkehiányosak, mint a templom egere" - mondta.

"Nem kérhetik tőlünk, tisztelt képviselő urak és hölgyek, hogy fogjuk be a szánkat, és nem beszélhetnek velünk úgy, mint ha önök ajándékot adnának nekünk, és mi az önök megvásárolt lekötelezettjei lennének" - jelentette ki Orbán.

Orbán: Magyarország bevándorlás nélkül ad választ a demográfiai válság kihívására

Magyarország saját erőforrásaiból, bevándorlás nélkül ad választ az európai demográfiai válság kihívására - jelentette ki Orbán Viktor szerdán Brüsszelben nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök az Európai Parlament plenáris vitáját követően, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt, azt mondta, értelmezése szerint a vita középpontjában a bevándorlás állt és a többi kérdés ehhez kapcsolódott.

Hangsúlyozta: a bevándorlást illetően nem csak a migránsok emberi jogairól van szó, arról is, hogy ki hogyan látja az EU jövőjét 20-30 év múlva. Egyes EP-képviselők szerint a migráció jó válasz a kihívásokra és ezért azt az Európai Unió szintjén kell kezelni, nem csak az emberi jogok miatt, hanem azért is, mert az jó az EU számára.

A magyar kormány és a magyar társadalom úgy gondolja, hogy a munkaerő- és népesedési kérdéseket saját erőforrásokból meg tudja oldani - fűzte hozzá. Magyarország ezért a bruttó hazai termék (GDP) egy jelentős részét költi családtámogatási intézkedésekre és a saját erőforrásaiból, bevándorlás nélkül jó választ tud adni a demográfiai kihívásokra - jelentette ki Orbán Viktor.

Méltatlan, hogy Sorost fogadják Brüsszelben

Soros György emberek tízmillióinak életét tette tönkre, szegényedtek el a spekulációi miatt. Ezért szerinte méltatlan, hogy az Európai Unió vezetői fogadják Sorost, ami nem vet jó fényt az európai intézményekre – jelentette ki Orbán Viktor a brüsszeli plenáris ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A kormányfő köszönetet mondott az Európai Parlament elnökének és a képviselőknek, hogy lehetősége nyílt a Magyarországgal kapcsolatos vita lefolytatására.

Orbán Viktor. EPA/OLIVIER HOSLET

Más választ keresünk 

Szerinte a vita alapján a fő kérdés a migránsok ügye és az, hogy miként látjuk az Európai Unió jövőjét. A többi kérdés csak ehhez a két témához kapcsolódik – mondta. Elismerte: az egyértelmű, hogy Európának demográfiai problémái vannak, de Magyarország nem a migránsokban látja a megoldást, hanem a saját erőforrásaiban – nyomatékosította.

Hangsúlyozta: a bevándorlást illetően nem csak a migránsok emberi jogairól van szó, arról is, hogy ki hogyan látja az EU jövőjét 20-30 év múlva. Egyes EP-képviselők szerint a migráció jó válasz a kihívásokra és ezért azt az Európai Unió szintjén kell kezelni, nem csak az emberi jogok miatt, hanem azért is, mert az jó az EU számára.

A magyar kormány és a magyar társadalom úgy gondolja, hogy a munkaerő- és népesedési kérdéseket saját erőforrásokból meg tudja oldani – fűzte hozzá. Magyarország ezért a bruttó hazai termék (GDP) egy jelentős részét költi családtámogatási intézkedésekre és a saját erőforrásaiból, bevándorlás nélkül jó választ tud adni a demográfiai kihívásokra – jelentette ki Orbán Viktor.

Méltatlan Soros fogadása 

Soros György csütörtöki brüsszeli látogatásával kapcsolatban azt mondta: nem fogadja el a baloldal és liberálisok által folytatott szalámi taktikát, vagyis hogy az Európai Néppártot meg akarják osztani. Emlékeztetett: Soros György emberek tízmillióinak életét tette tönkre, szegényetek el a spekulációi miatt. Ezért szerinte méltatlan, hogy az Európai Unió vezetői fogadják Sorost, ami nem vet jó fényt az európai intézményekre.

Az uniós kritikákra rátérve azt mondta: Magyarország mérete miatt soha nem fogadhatja el, hogy probléma esetén ne jogi, hanem politikai keretében keressenek megoldást. Emlékeztetett: az eddigi vitákat az alkotmányról, a jegybankról, az igazságszolgáltatásról, a bírák nyugdíjazásáról, a médiáról vagy az atomenergiáról, sikeresen tudta lezárni Magyarország. Egyetlen komoly, alapjogokat érintő vitánk sincs az Európai Unióval – emelte ki.

Maradunk az EU-ban 

Azzal kapcsolatban, hogy Nigel Farage meghívta Magyarországot a Brexit-klubba, azt mondta: Magyarország számára az elszigeteltség politikája irracionális, a magyarok az együttműködésben és az Európai Unióban látják a jövőt.

irracionális az elszigetelődést politikája

Irracionális az elszigetelődést politikája Európában, Magyarország nem kíván elmenni a "szabadság földjéről", ugyanis a magyarok többsége úgy gondolja, hogy az európai uniós tagság helyes - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésének a magyarországi alapjogok helyzetéről folytatott vitáját követően szerdán Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök hangsúlyozta, ameddig csak lehet, egyben kell tartani az európai közösséget a migráció okozta nehéz helyzetben is.

Orbán Viktor elmondta, Magyarországnak, ugyanúgy, mint minden tagállamnak, ragaszkodnia kell az európai joghoz.

Hangsúlyozta, Magyarország számára elfogadható az Európai Bizottság álláspontja és a vitás kérdések rendezése érdekében ki fogja használni a Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke által a szerdai vita alkalmával felajánlott lehetőségeket.

Soros György kiemelkedő nemzetközi spekuláns

Kiemelkedő nemzetközi pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai parlament szerdai plenáris ülését követő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A magyar kormányfő szerint olyan spekulánsról van szó, aki - mint fogalmazott - tönkretette emberek tízmillióinak életét, amikor bedöntötte az angol fontot és megtámadott más valutákat.

"Milliók szegényedtek el azért, hogy neki profitja legyen" - jelentette aki a miniszterelnök.

Magyarországon nem is olyan régen azért büntették meg több száz millió forintra, mert spekulált a legnagyobb magyar pénzintézet ellen, és "csak egészen kicsin múlott, hogy nem ját sikerrel" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szerint nem szerencsés, hogy a szociális piacgazdaság talaján álló Európai Unió legfelsőbb vezetői úgy fogadnak egy ilyen spekulánst, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. "Ez méltatlan az Európai Unió intézményeihez" - jelentette ki Orbán Viktor.

Aki beengedi a migránsokat, annak a leszármazottai más világban fognak élni

Aki beengedi Európába a migránsokat, számoljon azzal, hogy gyermekei, unokái más világban fognak élni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülését követő nemzetközi sajtótájékoztatóján, Brüsszelben.

A kormányfő kijelentette: a migrációban két kultúra találkozik, az egyik, az európai, amely szétválasztja a vallást és a politikát. A másik pedig, épp ellenkezőleg, azt vallja, hogy nem lehet szétválasztani. Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak Európában, ez a két kultúra nem fog keveredni, nem fognak integrálódni a migránsok, nincs esély arra, hogy egy új, jobb minőség jöjjön létre - hangsúlyozta.

Mi azt kérjük, hogy ne akarják ránk kényszeríteni, hogy mi is egy ilyen világban éljünk - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a migráció az egyik legfontosabb kérdés az unióban, sorskérdés, amely feszíti a közösséget, de meg kell próbálni azt egyben tartani. 

M1 hírfolyam, Európai Parlament, hirado.hu, MTI, origo.hu, Magyar Idők
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
 • Gulácsi: a PSG ellen is van esélyünk
  "Óriási dolog, amit elértünk tegnap, ez a karrierem eddigi csúcspontja. Ott lenni Európa legjobb négy csapata között hatalmas szó, óriási tett a csapattal" - mondta Gulácsi Péter, a Lipcse magyar válógatott kapusa.
MTI Hírfelhasználó