Új növekedési modell kell
A rendszerváltáskor meghonosított növekedési modell, ami alacsony munkabérekre épülő kis hozzáadott értékű termelést eredményezett, megbukott, modellváltásra van szükség – hangzott el a jegybank részéről egy tegnapi eseményen. A kormányzat számára is kiemelt célkitűzés, hogy a hazai cégek versenyképességét növeljék a rendelkezésre álló eszközökkel.
2017. április 28. 11:18

– Paradox helyzet jellemzi Magyarországot, mivel amellett, hogy egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra, nem vagyunk képesek érdemi előrelépést elérni a felzárkózáshoz elengedhetetlen termelékenységben – mondta tegnap a Világgazdaság konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Ez azért is jelent komoly kihívást, mert a jegybank értékelése szerint nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi gazdaság általában is jelentős átalakulásokon megy keresztül, erre pedig reagálniuk kell a szabályozóknak. Ilyen szempont például a technológia terjedése, ami – szemben a korábbi ipari forradalmakkal – nemcsak a kézi munkát váltja ki, hanem már a tudást igénylő területeken is egyre nagyobb szerephez jut. Emellett szintén tényező, hogy a magyarhoz hasonló fejlődő gazdaságokban is egyre jellemzőbb a fejlett pia­cokon már ismert társadalmi jelenség, aminek eredményeként a társadalom idősödik, egyre kevesebb fiatal marad, akik eltarthatják az ellátórendszert.

Nagyon eltérő a hazai vállalkozások termelékenysége

Virág elmondta: a jegybank szerint a hazai vállalatoknál nagyon nagy eltérés van termelékenységi szempontból a kisebb és nagyobb cégek között, és nem igazán látszik a lehetőség, hogy például mikrovállalatok nagy számban tudjanak dinamikus növekedési pályát leírni és méretkategóriákat lépni. Ez megmutatkozik abban is, ahogyan a hazai cégek az uniós forrásokat felhasználják: Virág elmondása alapján megállapítható, hogy az előző költségvetési ciklusban pályázatot nyert cégek szinte minden szempontból jól hasznosították a pénzt, azonban termelékenységben nem tudtak előrelépni.

A versenyképesség fontosságáról beszélt előadásában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese is. A kormányzat kiemelt kérdésként kezeli, hogy magyar cégek is jelentősebb szereplővé nőjenek, ne csak belföldi, hanem akár térségi szinten is. Ehhez az állam többek között azzal tud segíteni, hogy a bürokrácia csökkentésével munkaerőpiaci tartalékokat szabadít fel a versenyszférának. Emellett az is cél, hogy javuljon a hazai szerepvállalás a kkv-k finanszírozásában, mivel 2020 után már várhatóan nem vagy jóval kisebb mértékben állnak majd rendelkezésre uniós pénzek. Csepreghy elmondta: a versenyképesség javítása érdekében a kormány csak 2015-ben több mint száz törvénymódosítást nyújtott be az adminisztráció és az egyes díjak csökkentésére a vállalati működés könnyítése érdekében. Csepreghy újfent kiállt a paksi bővítés mellett, rámutatva, hogy a zöldenergia még mindig jóval drágább, versenyképességi szempontból pedig kevésbé vonzó, mint az atomenergia.

magyaridok.hu
  • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
    Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
  • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
    Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
  • A magyar vármegye hagyománya és jövője
    A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó