Átadták a Görögkatolikus Metropólia székházát
Átadták és megáldották a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát szombaton Debrecenben.
2017. április 29. 16:43

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek homíliája után Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter arról beszélt, hogy építeni csak biztos alapokra érdemes. A magyar nemzet több mint ezer éve döntött arról, hogy az igazi alap Krisztus és az ő evangéliuma - tette hozzá.
"Amikor meggyengül az alap, megáll a fejlődés" - mondta Seszták Miklós, megjegyezve: amikor néhány éve azt tapasztalták, hogy az ország, a nemzet újjáépítésre szorul, akkor az alapokat kezdték újraépíteni. A fejlődés ugyanis csak akkor lehet hosszú távú, valóságos eredményt hozó, ha biztos alapokra épül - hangoztatta.A miniszter beszéde végén azt kívánta, hogy a görögkatolikusok debreceni építkezése figyelmeztessen "kormányt, egyházat, nemzetet", a haladás útja nem más, mint a biztos alapok megtalálása, ami pedig nem lehet más, mint megtalálni magát Krisztust.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely összesen 2,3 milliárd forinttal támogatta a metropólia Debrecenbe települését, és a városnak, amiért épületeket biztosított az elhelyezésükhöz.Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszöntőjében az ország egyik legjelentősebb vallási és spirituális központjának nevezte a várost, ahol három felekezet püspöksége székel: a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debrecen-nyíregyházi Római Katolikus Püspökség és a Görögkatolikus Érsekség.

E három egyházon kívül van templomuk a városban az ortodoxoknak, az evangélikusoknak, a baptistáknak, és Debrecenben él az ország egyik legnagyobb zsidó közössége, valamennyiüket a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés, párbeszéd jellemez - tette hozzá.

Kósa Lajos, a város volt polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője azt mondta: azzal, hogy a különböző felekezetek a legteljesebb egyetértésben működnek együtt Debrecenben, "példát adnak maguknak, Magyarországnak, de talán a világnak is".

A politikus utalt a kereszténység speciális helyzetére, amely a világban "a legnagyobb erejű, számú, mégis a leginkább támadott, fenyegetett közösség". Jézus követése azt jelenti, hogy védjük meg a keresztény közösséget - fűzte hozzá.

Kósa Lajos bejelentette: a birtokában van az az oklevél, amellyel II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1704-ben engedélyezte egy görögkatolikus család letelepedését Debrecenben. A jelenleg letétbe lévő oklevelet felajánlotta Kocsis Fülöp érsek-metropolitának azzal, hogy a dokumentumot a metropólia debreceni székházában őrizzék tovább.

Az ünnepségen felolvasták Leonardi Sandri bíboros, a keleti egyházak kongregációja prefektusának köszöntő levelét, amelyben emlékeztetett: a Magyarországi Sajátjogú Metropolita Egyházat (Görögkatolikus Metropólia) 2015-ben alapította Ferenc pápa, központjául Debrecent, főszékesegyházának pedig az Attila téri templomot jelölte meg.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek  homíliát mond a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székházának ünnepélyes átadásán

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentelt olajjal keni meg a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székháza falát az átadási ünnepségen

Szocska Ábel apostoli kormányzó szentelt olajjal keni meg a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székháza falát az átadási ünnepségen

A Görögkatolikus Metropólia debreceni székházának megáldásán ott volt mások mellett Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán görögkatolikus nagyérsek, Djura Dzudzar görögkatolikus püspök (Szerbia és Montenegró), Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára és Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székháza az átadás napján Debrecenben 2017. április 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
   

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó