Megőrizni a régi Európát a modern világban
Takács Szabolcs szerint a Nyugat-Balkán-stratégia víziót kíván a befolyásos uniós országok vezetőitől.
2017. május 4. 09:50

A történelmi sérelmek ellenére is lehet építeni a visegrádi országok közötti tiszteletre és a közös érdekekre, mondta a Magyar Időknek Takács Szabolcs. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a lengyel V4-elnökség félidejében tartott tanácskozáson hívta fel a figyelmet a méltatlanul alul kezelt nyugat-balkáni térségre, ahol szerinte mielőbb konkrét stratégiával kellene előállnia az ­Európai Uniónak, ha a térséget magához akarja vonzani, ugyanis mások örömest megtennék ezt.

– Modell lehet-e a visegrádi együttműködés az Európai Unió számára?

– Felismertük azt, hogy a világ felgyorsult, globális térben élünk, így nem lehet a múltba meredni, ebben a világban pedig arra kell koncentrálni, hogyan lehetnénk együtt sikeresek, ha már az érdekeink egybeesnek. Ennek a térségnek együtt kell működnie, ez jól felfogott, közös érdek. Nekünk nem modellt kell adni uniós partnereink számára, hanem azt megmutatni, hogy van egy közösség, amelynek van egy belső kohéziója, és hozzáadott értéket tud képviselni minden tekintetben, legyen szó akár biztonságpolitikáról, hiszen mi itt képesek vagyunk megvédeni magunkat, vagy gazdasági térségről, ahol kiszámíthatóság és tudás van. Olyan térségként akarjuk bemutatni a visegrádi régiót mindenkinek, mint egy helyet, ahol jó dolgok történnek, ahol van kölcsönös tisztelet, pedig a történelem bonyolult, és vannak sérelmek, amelyekkel persze foglalkozni is kell a megfelelő helyen, ám épp a kölcsönös tisztelettel túl lehet lépni a problémákon. A visegrádi élet vonzó perspektíva lehet, még ha nem is modellről beszélünk.

– A visegrádi négyek döntései nem egy központban, hanem az országok fővárosaiban születnek meg. Ez a fajta decentralizáció segíthet az Európai Uniónak?

– Mi nem gyengíteni, hanem erősíteni akarjuk az EU-t, azt szeretnénk, hogy versenyképes maradjon a globális kihívások közepette, de olyannak akarjuk megőrizni, amilyen nekünk és őseinknek volt. Európának van egy nagyon erős kulturális hagyatéka, ez abban is megmutatkozik, hogyan oldjuk meg a mindennapi élethelyzeteket. Milyen morális vezérelvek mentén, ebben nyilván a kereszténységnek, a zsidó-keresztény gyökereknek nagyon fontos szerepe van. Mi egyszerűen így szeretünk élni, így látjuk a világot. Van egy morális zsinórmértékünk, és megköveteljük mindenkitől, hogy tartsa tiszteletben ezt a mércét. Mi nem l’art pour l’art decentralizálni akarjuk az uniót, csak azt látjuk, hogy az az európai integráció, amely sikeres volt eddig, mára kifulladt és kiüresedett. Ez nem azért van, mert az EU-t kibővítették a kelet-európaiakkal, egyszerűen a világ megváltozott. Olyan válságok jelentkeztek, amelyekre a kicsit naiv Európa nem tudott válaszolni. Ezt a naivitást pedig ki tudták használni azok, akiknek néha gonosz céljaik voltak. Az, hogy ma Euró­pában mindennapi probléma a terrorizmustól való félelem, arra eredeztethető vissza, hogy Európa védtelenné vált az ilyen szereplőkkel szemben. Európának váltania kell, olyan mechanizmusokat kell kidolgoznia, amelyek védelmet nyújtanak. Mindenképpen katonai dimenziót is kell adni ennek, hogy a világon mindenki értse, Európával nem érdemes packázni, mert Európa nagyon keményen vissza tud ütni.

– A Balkán-stratégia Magyarország számára kiemelt fontosságú, mégse alakult ki uniós szinten ilyen tervezet, míg a világpolitika szereplői rendelkeznek hasonlóval. Fel tudjuk venni velük a versenyt?

– Nyugat-Balkán Európa része, amely egy örökös lőporos hordó volt mindig, rendkívül bonyolult történelmi háttérrel. Vagy azt akarjuk, hogy ez a térség közeledjen hozzánk, vagy azt, hogy eltávolodjon tőlünk. A nagy uniós tagállamokban vízióval rendelkező, hosszú távban gondolkodó politikai vezetők kellenek, hogy az Európai Uniót ne bezárják, hanem tovább bővítsék. Márpedig ezeket a döntéseket senki se hozza meg, ma a bővítéssel kampányolni politikai öngyilkosság. Ha az EU nem tudja a balkáni országokat bevonzani, akkor majd más meg fogja ezt tenni. Ott nem lesznek uniós jogszabályok, hanem saría lesz, és valaki más fog diktálni, amelyen nem kell majd csodálkozni. Törökország, Oroszország vagy Kína ad valamit. Az Európai Uniónak elvei, demokratikus értékei vannak, de ez nem versenyképes a többiek stratégiájával szemben.

magyaridok.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A magyarok elsöprő többsége változást szeretne
  A magyarok döntő része elégedetlen az Unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.
 • Az ENSZ kiesett a szerepköréből
  Az ENSZ több mint hét évtizedes fennállása alatt éppen csak a létrejöttekor kitűzött célját és feladatát, a béke fenntartását és a konfliktusok megoldását volt képtelen elvégezni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
MTI Hírfelhasználó