Fesztivállal ünnepelik az Európa-napot Budapesten
Egész napos fesztivállal és futóversennyel ünnepelik az Európa-napot Budapesten, Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóján.
2017. május 7. 16:08

A fesztivál megnyitóján Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ez az esemény is azt jelzi, hogy bár sok a vita az unióban arról, hogy merre tovább, az elért eredményeket közösen ünnepeljük, és mindig el tudunk érni kompromisszumot. Arra utalva, hogy 13 kilométeres futóversenyt szerveztek a 13 éves magyar uniós tagság ünneplésére, Zupkó Gábor közölte: elsősorban az Európai Uniót és Magyarország tagságát ünnepeljük most, és ugyan vitatkozni szoktunk, hogy “merre fussunk”, de néhány hete Rómában a tagállamok vezetői eldöntötték, hogy “együtt futunk tovább”.

Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra mutatott rá, hogy az EU által biztosított fejlesztési források minden magyar állampolgár jólétét, boldogulását szolgálják. A futóverseny szép helyeket érintett a fővárosban, végigvezetett azon illusztris beruházások mellett, amelyekre az EU forrásokat adott – idézte fel. Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy miközben a futás útvonalán olyan fejlesztéseket tekintettek meg, amelyeket az EU finanszírozott, olyan plakátokat is láttak, amelyek érthetetlenül az európai közösséget akarják tőlünk eltávolítani. Ma nemcsak a fejlesztéseket, azt a pénzt ünnepeljük, amelyet az uniótól kaptunk, hanem annak értékét, lehetőségét is, hogy az európai közösséghez, egy békés, fejlődő közösséghez tartozhatunk – hangsúlyozta.

A képviselő emlékeztetett: az elmúlt néhány évtized Európa történetében a leghosszabb békeidőszakot, a legtartósabb közös fejlődést hozta. Ezt ünnepeljük ma, valamint Magyarország uniós tagságát – szögezte le. Ujhelyi István szerint a csatlakozás napjának büszke, nagy állami ünnepnek kellene lennie Magyarországon. A fővárosi Szabadság téren rendezett Európa-napi fesztivált és családi napot délelőtt az évek óta több ezer résztvevőt vonzó futóverseny nyitotta meg, amelynek 13 kilométeres távja Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóját szimbolizálta. A verseny uniós finanszírozással felújított helyszíneket érint, így például a budai fonódó villamoshálózatot, a Várkert Bazárt, az Országos Széchényi Könyvtárat és a Császár-Komjádi Sportuszodát. Az Európa-napi fesztiválon a családokat számos izgalmas program várja, a későbbiekben mások mellett fellép Caramel és a Pannonia Allstars Ska Orchestra is.

A rendezvényeket az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.

Résztvevők az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, az Idősebb Antall József rakparton 2017. május 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európának, amely elképzelhetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó