Fesztivállal ünnepelik az Európa-napot Budapesten
Egész napos fesztivállal és futóversennyel ünnepelik az Európa-napot Budapesten, Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóján.
2017. május 7. 16:08

A fesztivál megnyitóján Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ez az esemény is azt jelzi, hogy bár sok a vita az unióban arról, hogy merre tovább, az elért eredményeket közösen ünnepeljük, és mindig el tudunk érni kompromisszumot. Arra utalva, hogy 13 kilométeres futóversenyt szerveztek a 13 éves magyar uniós tagság ünneplésére, Zupkó Gábor közölte: elsősorban az Európai Uniót és Magyarország tagságát ünnepeljük most, és ugyan vitatkozni szoktunk, hogy “merre fussunk”, de néhány hete Rómában a tagállamok vezetői eldöntötték, hogy “együtt futunk tovább”.

Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra mutatott rá, hogy az EU által biztosított fejlesztési források minden magyar állampolgár jólétét, boldogulását szolgálják. A futóverseny szép helyeket érintett a fővárosban, végigvezetett azon illusztris beruházások mellett, amelyekre az EU forrásokat adott – idézte fel. Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy miközben a futás útvonalán olyan fejlesztéseket tekintettek meg, amelyeket az EU finanszírozott, olyan plakátokat is láttak, amelyek érthetetlenül az európai közösséget akarják tőlünk eltávolítani. Ma nemcsak a fejlesztéseket, azt a pénzt ünnepeljük, amelyet az uniótól kaptunk, hanem annak értékét, lehetőségét is, hogy az európai közösséghez, egy békés, fejlődő közösséghez tartozhatunk – hangsúlyozta.

A képviselő emlékeztetett: az elmúlt néhány évtized Európa történetében a leghosszabb békeidőszakot, a legtartósabb közös fejlődést hozta. Ezt ünnepeljük ma, valamint Magyarország uniós tagságát – szögezte le. Ujhelyi István szerint a csatlakozás napjának büszke, nagy állami ünnepnek kellene lennie Magyarországon. A fővárosi Szabadság téren rendezett Európa-napi fesztivált és családi napot délelőtt az évek óta több ezer résztvevőt vonzó futóverseny nyitotta meg, amelynek 13 kilométeres távja Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóját szimbolizálta. A verseny uniós finanszírozással felújított helyszíneket érint, így például a budai fonódó villamoshálózatot, a Várkert Bazárt, az Országos Széchényi Könyvtárat és a Császár-Komjádi Sportuszodát. Az Európa-napi fesztiválon a családokat számos izgalmas program várja, a későbbiekben mások mellett fellép Caramel és a Pannonia Allstars Ska Orchestra is.

A rendezvényeket az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.

Résztvevők az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, az Idősebb Antall József rakparton 2017. május 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európának, amely elképzelhetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Hungarikum: alap a büszkeségre
  A hungarikumok bűszkévé teszik a magyar embereket. V. Németh Zsoltnak, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
MTI Hírfelhasználó