Fesztivállal ünnepelik az Európa-napot Budapesten
Egész napos fesztivállal és futóversennyel ünnepelik az Európa-napot Budapesten, Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóján.
2017. május 7. 16:08

A fesztivál megnyitóján Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ez az esemény is azt jelzi, hogy bár sok a vita az unióban arról, hogy merre tovább, az elért eredményeket közösen ünnepeljük, és mindig el tudunk érni kompromisszumot. Arra utalva, hogy 13 kilométeres futóversenyt szerveztek a 13 éves magyar uniós tagság ünneplésére, Zupkó Gábor közölte: elsősorban az Európai Uniót és Magyarország tagságát ünnepeljük most, és ugyan vitatkozni szoktunk, hogy “merre fussunk”, de néhány hete Rómában a tagállamok vezetői eldöntötték, hogy “együtt futunk tovább”.

Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra mutatott rá, hogy az EU által biztosított fejlesztési források minden magyar állampolgár jólétét, boldogulását szolgálják. A futóverseny szép helyeket érintett a fővárosban, végigvezetett azon illusztris beruházások mellett, amelyekre az EU forrásokat adott – idézte fel. Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy miközben a futás útvonalán olyan fejlesztéseket tekintettek meg, amelyeket az EU finanszírozott, olyan plakátokat is láttak, amelyek érthetetlenül az európai közösséget akarják tőlünk eltávolítani. Ma nemcsak a fejlesztéseket, azt a pénzt ünnepeljük, amelyet az uniótól kaptunk, hanem annak értékét, lehetőségét is, hogy az európai közösséghez, egy békés, fejlődő közösséghez tartozhatunk – hangsúlyozta.

A képviselő emlékeztetett: az elmúlt néhány évtized Európa történetében a leghosszabb békeidőszakot, a legtartósabb közös fejlődést hozta. Ezt ünnepeljük ma, valamint Magyarország uniós tagságát – szögezte le. Ujhelyi István szerint a csatlakozás napjának büszke, nagy állami ünnepnek kellene lennie Magyarországon. A fővárosi Szabadság téren rendezett Európa-napi fesztivált és családi napot délelőtt az évek óta több ezer résztvevőt vonzó futóverseny nyitotta meg, amelynek 13 kilométeres távja Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóját szimbolizálta. A verseny uniós finanszírozással felújított helyszíneket érint, így például a budai fonódó villamoshálózatot, a Várkert Bazárt, az Országos Széchényi Könyvtárat és a Császár-Komjádi Sportuszodát. Az Európa-napi fesztiválon a családokat számos izgalmas program várja, a későbbiekben mások mellett fellép Caramel és a Pannonia Allstars Ska Orchestra is.

A rendezvényeket az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.

Résztvevők az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, az Idősebb Antall József rakparton 2017. május 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európának, amely elképzelhetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
 • Hidvéghi: Brüsszelben hazánk ellen dolgoznak az ellenzékiek
  Két hete Donáth Anna és Cseh Katalin a Soros-hálózat hazug vádjait mondták fel az Európai Parlamentben, most pedig Gyurcsányné szervezi a következő ilyen akciót – erről beszélt Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Fidesz Facebook-oldalán közzétett videóban.
MTI Hírfelhasználó