Vezető helyzetben érzi magát a DK
Vezető pozíciójukat hangsúlyozzák Gyurcsány Ferencék, miután a hétvégi debreceni időközi választáson súlyos vereséget szenvedett Botka Lászlóék pártja. A kudarc miatt le is mondott az MSZP megyei elnöke.
2017. május 10. 09:38

Nehéz dolga lesz az MSZP-nek az ellenzéki együttműködésről szóló, ősszel újrakezdődő tárgyalásokon, ahol megerősödve, sőt a legerősebb szereplőként akar megjelenni. A vasárnapi debreceni időközi választás eredménye óta ugyanis a DK, illetve Gyurcsány Ferenc azt hangoztatja, hogy ezt a pozíciót ők töltik be a baloldalon. Ismert, a voksoláson a Fidesz–KDNP jelöltje, Türk László 58 százalékkal győzött toronymagasan, a második pedig a jobbikos Keresztesy Gergő lett 16 százalékkal. Őt követték a baloldali indulók, a DK színeiben versenybe szálló ­Vaszkó Imre 9, az MSZP-s Pásztor Patrik pedig kevesebb mint 5 százalékot ért el.

„A DK lett a legerősebb demokratikus ellenzéki párt a debreceni időközi választáson” – kommentálták hivatalos közleményben az eredményt Gyurcsány Ferencék. A párthoz közel álló Európa Kávézó blogon pedig úgy fogalmaztak: „Mindebből annyi megállapítható, hogy a DK-t a felmérések valós támogatottsága alatt, az MSZP-t pedig valós támogatottsága felett mérik.

Akár így van, akár nincs, az MSZP és Botka László pökhendi magabiztosságát semmi sem indokolja. Gyurcsány Ferenc nem akadálya, hanem feltétele a demokratikus ellenzéki győzelemnek – a korábbinál nagyobb erővel és felelősséggel.” A csúfos vereség után egyébként le is mondott az MSZP hajdú-bihari elnöke. Huszka Imre a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: vállalja a személyes felelősséget a kudarcért.

Gyurcsányék szerint ők lettek a legerősebb párt a baloldalon Fotó: Havran Zoltán

Emlékezetes, tavaly szeptemberben a DK elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs azután hagyta ott pártját, hogy a 168 Órában megjelent Paradigmaváltást című dolgozatában arról írt: bár a DK a 2018-as győzelmet hangoztatja, ebben a ciklusban a baloldalt, mindenekelőtt az MSZP-t akarja maga alá gyűrni, és csak 2022-ben próbálná meg leváltani a kormányt. Szerinte egyre több tagjukban merült fel, hogy a párt stratégiája korántsem a 2018-as győzelmet szolgálja, hanem azt, hogy egy-két tucatnyi vezetőjük képviselői helyhez jusson.

Mindeközben az MSZP új értelmezést próbál találni a 2018-as választás tétjének. Ujhelyi István, a párt alelnöke és európai parlamenti képviselője tegnap arról beszélt, hogy az MSZP szerint a 2018-as nem egyszerű ország­gyűlési választás lesz, hanem döntés arról, hogy Magyarország az Európai Unióval vagy pedig egy másik irányba, Putyinnal akar-e továbbhaladni.

A politikus a Kossuth téren az Országgyűlés egyik ablakából kilógatott uniós zászlóra utalva arról beszélt: a május 9-i Európa-napról az Európai Unió valamennyi tagállamában büszkén emlékeznek meg, a magyar Parlamenten azonban csak akkor van kint az EU-s zászló, ha az MSZP-s képviselők kirakják. Annak is örülhetünk, hogy nem Putyin címere lóg a nemzeti lobogó mellett, ugyanis egyre több jel mutat arra, hogy Magyarország inkább egy putyini típusú orbánisztán felé halad, mintsem hogy az Európai Unió értékeit követné – fogalmazott. Ujhelyi közölte: Botka László programjának hangsúlyos eleme lesz az Európa-­pártiság.

A szocialisták vállalják Horn Gyula örökségét

Az MSZP kiáll Horn Gyula mellett. Büszkék vagyunk arra, amit előbb külügyminiszterként, majd 1994 és 1998 között miniszterelnökként Magyarországért tett – közölte a párt, miután a napokban Ungváry Krisztián történész arról beszélt, hogy Horn hálózati személy volt, akit Harcos fedőnéven a 60-as évek elején szervezett be a kémelhárítás III/II-es osztálya, amikor a szófiai magyar nagykövetségen dolgozott. Az MSZP közleményében azt írta, Horn a miniszterelnöksége idején azoknak a kisembereknek az életét tette jobbá, akiket a mai hatalom az út szélére száműzött.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó