Potápi: Szent László megszilárdította a kereszténységet
A Szent István utáni Magyarország kiemelkedő uralkodója volt Szent László, aki a több évtizeden át tartó lázongásokat követően megszilárdította a kereszténységet.
2017. május 11. 17:15

Ezt mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a Debreceni Egyetemen.

“Tulajdonképpen neki köszönhetjük, hogy ma is itt vagyunk” – közölte az államtitkár a Szent László-évhez kapcsolódó, a korabeli Európáról és Magyarországról szóló kétnapos konferenciát megelőző sajtótájékoztatón. Kiemelte: a Szent László-évet azért hirdették meg, hogy a király életét és munkásságát minél szélesebb körben megismerjék nemcsak az anyaországban élők, hanem a környező országok lakói is. Ennek érdekében nem csupán tudományos tanácskozásokat tartanak, hanem populárisabb rendezvényeken is igyekeznek felhívni a figyelmet a lovagkirály életére. Így például a Nemzeti Vágta több selejtezőjében is rendeznek Szent László-futamot, és a nyári nemzetpolitikai táborokban is foglalkoznak Szent László tevékenységével – tette hozzá.

Pósán László, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének docense, a tanácskozás szervezője elmondta: az Európa és Magyarország Szent László korában című konferencia központi kérdése, hogy hazánk milyen helyet foglalt el a 11. századi Európában. Hozzátette: a rendezvényen valamennyi olyan hazai egyetem képviselteti magát, amelyen komoly bölcsészettudományi, illetve történettudományi munka zajlik, így az előadók a pécsi, a miskolci, a szegedi és a debreceni egyetemről, valamint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemről érkeztek. Pósán László hangsúlyozta, Magyarország a középkori Európában vezető szerepet töltött be, és ez többek között Szent Lászlónak is köszönhető. Utalt arra, hogy a Szent László-évhez kapcsolódóan kiállítás is látható a Debreceni Egyetemen.

Bartha Elek, a felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese a többi között az utóbbi időben ismét erősödő Szent László-kultuszról beszélt. Mint mondta, ez jelen van a hitéletben, a kultúra számos területén, így például a zeneművészetben és a tudományos életben is. Szent László része a magyar identitásnak – fogalmazott.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó