Nemzetstratégiai ágazat a sport
A kormány nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra, amely más területekre is pozitívan hat, így az oktatásra, az egészségügyre, az ifjúság- és családpolitikára, a fejlesztésekre és a gazdaság élénkítésére is – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti fórumon.
2017. május 11. 21:53

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. sportsikerekről, sportmarketingről szóló konferenciáján, amelyen a nyári vizes világbajnokság (vb) is téma volt, Szabó Tünde kijelentette: kiemelkedő sportdiplomáciai sikernek tartják, hogy Magyarország rendezheti a július 14-én kezdődő versenysorozatot, amely a világ egyik legjelentősebb sporteseménye.

Az államtitkár felidézte, hogy új sportirányítási rendszert alakítottak ki. Három célt tűztek ki: sportoljon minden gyermek, épüljenek sportlétesítmények és minél több sporteseménynek adjon otthont Magyarország.

A kormány döntött a sportirányítás szisztémájának átalakításáról. Módosították a sporttörvényt, az elosztás elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv lett. Új köztestületi rendszert alakítottak ki, a Magyar Olimpiai Bizottságot úgy strukturálták át, hogy az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóakká váltak.

Az utánpótlás-nevelés elengedhetetlen feltétele a létesítmények biztosítása, a kormány azonban 2010-ben azzal szembesült, hogy óriási a lemaradás ezen a területen – mondta Szabó Tünde, hozzátéve: új beruházások megvalósítása és a korábbiak fejlesztése vált szükségessé. Elkészült egyebek mellett a Groupama Aréna és a Duna Aréna.

Az államtitkár a látvány-csapatsportágaknál az egyik legfontosabb intézkedésnek a társaságiadókedvezmény-rendszert (tao) nevezte, amely szavai szerint 2011 óta segíti az utánpótlás-nevelést. A szisztéma lényege, hogy a vállalkozások dönthetik el, kit támogatnak.

A rendszernek köszönhetően sok szabadidős esemény szervezhető akár ingyenesen, akár kedvezményes áron. Hamarosan a röplabda is bekerül a tao körébe, így már hat sportágat lehet majd támogatni – jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy hasonlóan jól működik a tizenhat kiemelt sportág fejlesztési stratégiája. A nem kiemelt sportágaknak pedig felzárkóztatási alapot hoztak létre 2013-ban – idézte fel.

Ösztöndíjakkal, járadékokkal közvetlenül segítik a sportolókat és edzőiket, az idei évtől pedig az utánpótlás-neveléssel foglalkozó edzők támogatását is bevezették.

Szabó Tünde közölte, hogy tavaly több mint hetven kiemelt jelentőségű sporteseményt rendezett Magyarország. A versenyek a társadalmi felelősségvállalás, az önkéntesség színterei is – hangoztatta.

Kiemelte a Testnevelési Egyetem fejlesztését, az intézmény új kampuszát a tervek szerint jövő szeptembertől vehetik birtokba a hallgatók. A leégett csarnok helyén fedett uszoda épül, ami azért is fontos, mert a főváros budai oldalán hiányosak a sportolási lehetőségek – mondta.

Új tanuszodákat hoztak létre, a cél, hogy minden gyermek megtanuljon úszni. A sport kitörési pontot is jelent a hátrányos helyzetből – vélekedett az államtitkár.

Kiemelte, hogy szoros összefüggés áll fenn a rossz egészségi állapot és a mozgáshiány között. Mivel a gyermekek háromnegyede kizárólag az iskolában végez bármilyen testmozgást, jelentős lépés a mindennapos testnevelés bevezetése. A sport jó módszer a betegségek megelőzésére, a sportba fektetett összegek háromszoros megtakarítást eredményeznek az egészségügyben – jelentette ki Szabó Tünde.

Mocsai Lajos, a TE rektora arról beszélt, hogy a 2014. szeptember 1-jétől újra önálló felsőoktatási intézmény szervezeti, oktatási és infrastrukturális szempontból is fejlesztésre szorult.

Példaként említette, hogy negyvenhét szabályzatot kellett újratárgyalni. Négy intézetet hoztak létre, és mindegyikhez tartozik egy kutatólaboratórium is. Utóbbiak azért felelnek, hogy mindig a legmodernebb tudásanyagot oktassák a TE-n.

Új képzési és kimeneti követelményeket dolgoztak ki, megújították a mintatanterveket, meghatározták a friss szakok tartalmi elemeit. Létezik olyan alapképzés, amelyre tizenhatszoros a túljelentkezés – közölte.

Az intézmény fejlesztéséről szólva Mocsai Lajos megjegyezte, hogy multifunkcionális központot alakítanak ki, amelyben uszoda és lőtér is helyet kap.

Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy 64 nappal a versenysorozat előtt csak az utolsó simítások vannak hátra. Az első rekordot már megugrotta Magyarország azzal, hogy időre elkészült a Duna Aréna – hangoztatta.

Kiemelte, hogy valójában két versenysorozatot rendeznek, ugyanis a vb-t követően, egy hét szünet után a masters vb-re is sor kerül.

A vb jelmondatában a „welcome” (üdvözölni) angol kifejezés arra is utal, hogy Magyarország nem egyszerűen szervező szeretne lenni, hanem házigazda, aki mindenkit nagy szeretettel fogad.

Öt helyszínen zajlanak majd a versenyek, központi létesítmény gyanánt a Duna Aréna szolgál.

A szervezés költsége 100, a beruházásoké 350 millió dollár, a masters vb nevezési díjaiból 22 millió dollár bevételre számítanak. Összességében 700 ezer vendéget és 3500 önkéntest várnak – közölte.

Megnyitójában Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azt mondta: érdemes egymástól tanulni. „A Századvéggel mindenki nyer”, a szervezet fontos gondolatokat, új megoldásokat indít útjára – jelentette ki.

A csütörtöki fórumot a gazdaságkutató tizenhárom részes konferenciasorozatának negyedik állomásaként szervezték meg – közölte Márton Péter, aki hangsúlyozta: a zrt. azon van, hogy a felmerült problémákat közösen orvosolják az emberek.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó