Nemzetstratégiai ágazat a sport
A kormány nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra, amely más területekre is pozitívan hat, így az oktatásra, az egészségügyre, az ifjúság- és családpolitikára, a fejlesztésekre és a gazdaság élénkítésére is – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti fórumon.
2017. május 11. 21:53

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. sportsikerekről, sportmarketingről szóló konferenciáján, amelyen a nyári vizes világbajnokság (vb) is téma volt, Szabó Tünde kijelentette: kiemelkedő sportdiplomáciai sikernek tartják, hogy Magyarország rendezheti a július 14-én kezdődő versenysorozatot, amely a világ egyik legjelentősebb sporteseménye.

Az államtitkár felidézte, hogy új sportirányítási rendszert alakítottak ki. Három célt tűztek ki: sportoljon minden gyermek, épüljenek sportlétesítmények és minél több sporteseménynek adjon otthont Magyarország.

A kormány döntött a sportirányítás szisztémájának átalakításáról. Módosították a sporttörvényt, az elosztás elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv lett. Új köztestületi rendszert alakítottak ki, a Magyar Olimpiai Bizottságot úgy strukturálták át, hogy az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóakká váltak.

Az utánpótlás-nevelés elengedhetetlen feltétele a létesítmények biztosítása, a kormány azonban 2010-ben azzal szembesült, hogy óriási a lemaradás ezen a területen – mondta Szabó Tünde, hozzátéve: új beruházások megvalósítása és a korábbiak fejlesztése vált szükségessé. Elkészült egyebek mellett a Groupama Aréna és a Duna Aréna.

Az államtitkár a látvány-csapatsportágaknál az egyik legfontosabb intézkedésnek a társaságiadókedvezmény-rendszert (tao) nevezte, amely szavai szerint 2011 óta segíti az utánpótlás-nevelést. A szisztéma lényege, hogy a vállalkozások dönthetik el, kit támogatnak.

A rendszernek köszönhetően sok szabadidős esemény szervezhető akár ingyenesen, akár kedvezményes áron. Hamarosan a röplabda is bekerül a tao körébe, így már hat sportágat lehet majd támogatni – jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy hasonlóan jól működik a tizenhat kiemelt sportág fejlesztési stratégiája. A nem kiemelt sportágaknak pedig felzárkóztatási alapot hoztak létre 2013-ban – idézte fel.

Ösztöndíjakkal, járadékokkal közvetlenül segítik a sportolókat és edzőiket, az idei évtől pedig az utánpótlás-neveléssel foglalkozó edzők támogatását is bevezették.

Szabó Tünde közölte, hogy tavaly több mint hetven kiemelt jelentőségű sporteseményt rendezett Magyarország. A versenyek a társadalmi felelősségvállalás, az önkéntesség színterei is – hangoztatta.

Kiemelte a Testnevelési Egyetem fejlesztését, az intézmény új kampuszát a tervek szerint jövő szeptembertől vehetik birtokba a hallgatók. A leégett csarnok helyén fedett uszoda épül, ami azért is fontos, mert a főváros budai oldalán hiányosak a sportolási lehetőségek – mondta.

Új tanuszodákat hoztak létre, a cél, hogy minden gyermek megtanuljon úszni. A sport kitörési pontot is jelent a hátrányos helyzetből – vélekedett az államtitkár.

Kiemelte, hogy szoros összefüggés áll fenn a rossz egészségi állapot és a mozgáshiány között. Mivel a gyermekek háromnegyede kizárólag az iskolában végez bármilyen testmozgást, jelentős lépés a mindennapos testnevelés bevezetése. A sport jó módszer a betegségek megelőzésére, a sportba fektetett összegek háromszoros megtakarítást eredményeznek az egészségügyben – jelentette ki Szabó Tünde.

Mocsai Lajos, a TE rektora arról beszélt, hogy a 2014. szeptember 1-jétől újra önálló felsőoktatási intézmény szervezeti, oktatási és infrastrukturális szempontból is fejlesztésre szorult.

Példaként említette, hogy negyvenhét szabályzatot kellett újratárgyalni. Négy intézetet hoztak létre, és mindegyikhez tartozik egy kutatólaboratórium is. Utóbbiak azért felelnek, hogy mindig a legmodernebb tudásanyagot oktassák a TE-n.

Új képzési és kimeneti követelményeket dolgoztak ki, megújították a mintatanterveket, meghatározták a friss szakok tartalmi elemeit. Létezik olyan alapképzés, amelyre tizenhatszoros a túljelentkezés – közölte.

Az intézmény fejlesztéséről szólva Mocsai Lajos megjegyezte, hogy multifunkcionális központot alakítanak ki, amelyben uszoda és lőtér is helyet kap.

Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy 64 nappal a versenysorozat előtt csak az utolsó simítások vannak hátra. Az első rekordot már megugrotta Magyarország azzal, hogy időre elkészült a Duna Aréna – hangoztatta.

Kiemelte, hogy valójában két versenysorozatot rendeznek, ugyanis a vb-t követően, egy hét szünet után a masters vb-re is sor kerül.

A vb jelmondatában a „welcome” (üdvözölni) angol kifejezés arra is utal, hogy Magyarország nem egyszerűen szervező szeretne lenni, hanem házigazda, aki mindenkit nagy szeretettel fogad.

Öt helyszínen zajlanak majd a versenyek, központi létesítmény gyanánt a Duna Aréna szolgál.

A szervezés költsége 100, a beruházásoké 350 millió dollár, a masters vb nevezési díjaiból 22 millió dollár bevételre számítanak. Összességében 700 ezer vendéget és 3500 önkéntest várnak – közölte.

Megnyitójában Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azt mondta: érdemes egymástól tanulni. „A Századvéggel mindenki nyer”, a szervezet fontos gondolatokat, új megoldásokat indít útjára – jelentette ki.

A csütörtöki fórumot a gazdaságkutató tizenhárom részes konferenciasorozatának negyedik állomásaként szervezték meg – közölte Márton Péter, aki hangsúlyozta: a zrt. azon van, hogy a felmerült problémákat közösen orvosolják az emberek.

MTI
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Brüsszel támadásba lendült: bemutatták a „jogállamisági jelentést”
  Vera Jourová vezetésével bemutatták Brüsszelben a magyar és lengyel kormányok által ellenzett jogállamisági jelentéseket. A Magyarországról szóló dokumentum legkritikusabb része a hazai médiapiacról szól és a papírformának megfelelően az Index ügye is visszaköszön benne.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
MTI Hírfelhasználó