A valutaalap elismerte hazánk jó teljesítményét
Szélesebb alapokra került a gazdasági növekedés Kelet-, Közép- és Délkelet-Európában – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb tanulmányában, amelyben egyúttal méltatta Magyarország növekedésbarát gazdaságpolitikáját.
2017. május 13. 22:07

Felfelé hajthatja Kelet-, Közép- és Délkelet-Európa gazdasági növekedését a külső kereslet erősödése és a nyersanyagárak növekedése, valamint a politikai bizonytalanságok csillapodása a kulcsfontosságú nyugat-európai választások után – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a régió 22 országát felölelő tavaszi regionális tanulmányában a távirati iroda szerint.

Lefelé ható tényező lehet azonban a protekcionizmus és a befelé forduló politikák felé történő, világszerte tapasztalható irányváltás, a globális pénzügyi feltételek hirtelen szigorítása, a fejlett európai gazdaságokat sújtó esetleges új sokkok kialakulása és a bérek további, már a versenyképességet visszavető növekedése.

A magyar gazdaság több éve tartó jó teljesítményét ismerte el az IMF a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kommentárja szerint. A tárca hangsúlyozza, hogy az értékelésben a szervezet a növekedést támogató gazdaságpolitikát, az európai uniós források magas szintű felhasználását emelte ki az eredményt elősegítő tényezőként.

A gazdaság és a bankszektor fejlődése, valamint a hitelezés újraindulása fényében lehetőség nyílik a nem konvencionális monetáris eszközök fokozatos kivezetésére. Az NGM kiemelte: a szervezet úgy ítélte meg, hogy a növekedésbarát gazdaságpolitikát kiegészítő átfogó strukturális reformok és az európai uniós források hatékony felhasználása révén elérhető a növekedés bővítése és az államadósság további csökkentése.

Az IMF külön értékelte a magyar adóigazgatás reformját Forrás: Kurucz Árpád

Az IMF üdvözölte továbbá az adóigazgatás reformját, a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés jelentős javulását. A közfoglalkoztatási program kapcsán elismerő véleményt fogalmazott meg az elsődleges munkaerőpiacra való átlépést segítő ösztönzők beépítéséről, amit fontosnak tart a termelékenység növelésére.

A régió egészében idén 2,2 százalékkal, jövőre pedig 2,4 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP). Ezen belül a kelet-közép-európai térség (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) növekedési üteme 2017-ben 3,2 százalék, jövőre pedig 3,0 százalék lehet. Magyarország hazai összterméke reálértéken ebben az évben 2,9 százalékkal, jövőre pedig 3,0 százalékkal bővülhet.

Hazánkban a fogyasztás idén 3,3 százalékkal, jövőre pedig 3,1 százalékkal növekedhet, az infláció az idei év végén 2,8 százalékos, 2018 végén pedig 3,0 százalékos lehet. A folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított aktívuma várhatóan 3,7 százalék lesz az idén, jövőre pedig 3,0 százalékra mérséklődik. A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság a tavalyi 90,1 százalékról idén 87,6 százalékra, jövőre 78,8 százalékra csökkenhet, az államadósság pedig a tavalyi 74,1 százalékról idén a GDP 73,3 százalékára, jövőre pedig 71,9 százalékára mérséklődhet.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó