Gyurcsány mutyija 18 milliárdba kerülhet Magyarországnak?
Miután az Európai Bizottság szabálytalan közbeszerzéseket tárt fel a 2007–2013-as uniós gazdasági ciklus ellenőrzésekor, Magyarországot összesen 18 milliárd forint visszafizetésére kötelezik. A kifogásolt ügy az EMIR projekt, amely az előző uniós költségvetés magyarországi pénzeinek informatikai kezeléséért felelt. Az ügyben meghatározó szerepet játszott Heil Péter, aki a 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, illetve Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő felesége.
2017. május 15. 09:19

A magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az EMIR rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Hangsúlyozták: a négyes metróhoz kapcsolódó eddigi legnagyobb korrupciós botrány után ez a második legnagyobb összeg, amelyet Magyarországnak vissza kell fizetnie. Az Origóhoz eljutott az az összefoglaló dokumentum, amely az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság jelentéstervezetének megállapításait tartalmazza.

Ez az az anyag, amely a 2007–2013-as uniós gazdasági ciklus lezárása kapcsán készült el. Az idézett dokumentumban az olvasható, hogy 2003. július 25. és 2008. december 31. között sorrendben a Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) összesen nyolc vállalkozási szerződést kötött a Welt 2000 Kft.-vel az EMIR (egységes monitoring- és informatikai rendszer) megalkotására, működtetésére, valamint a továbbfejlesztésére. Ezek teljesítése egészen 2015 decemberéig tartott.

A megkötött nyolc szerződésből hármat Heil Péter írt alá, aki 2002–2007 között az NFÜ és jogelődje elnökhelyettese volt, majd dolgozott több minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban. A 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, amely Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára üzleti érdekeltségébe tartozik. Dobrev Klára 2002-től ugyancsak az NFÜ jogelődjének elnökhelyettese volt 2004 augusztusáig.

Az Origó emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc felesége nem pusztán „mezei” elnökhelyettese volt az NFÜ jogelődjének, hanem alá tartozott a monitoring-módszertani főosztály, amely az egész EMIR rendszert gondozta. Ráadásul az illetékes tárcaközi bizottság 2003-as és 2004-es üléseiről készült jegyzőkönyvek tanúsága szerint az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse mindig Dobrev Klára volt.

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy a visszafizetendő összeg azért 18 milliárd forint, mert a Welt 2000 Kft. – amely zárt tárgyalásos eljárásban nyerte el a munkát és 2004-ben megkapta az EMIR továbbfejlesztési jogát is – a 2004-es indulás óta ekkora összegre kapott megrendelést. A főigazgatóság feltárta, hogy az ajánlatkérő szervek a 8 darabos szerződéssorozat első megállapodását leszámítva, a 37/2004. számú szerződéstől kezdődően hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytattak le.

Ez azt jelenti, hogy nem tettek közzé nyilvános ajánlatot, egyszerűen csak titokban meghívták a Welt 2000 Kft.-t, amely egyesével elnyerte a megbízásokat. A jelentéstervezetről szóló beszámoló egyértelműen rögzíti, hogy a vizsgált esetekben nyílt versenytárgyalást kellett volna lefolytatni, ez mégis elmaradt, ráadásul úgy, hogy az NFÜ és jogelődje tisztában volt vele, hogy a zárt tárgyalásos eljárás jogsértő.

További problémát jelent, hogy az egyik megállapodás rögzítette: a magyar állam kvázi lemond az EMIR továbbfejlesztési jogáról, és azt átadja a Weltnek egy úgynevezett forráskód formájában. A főigazgatóság ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ajánlatkérő nem járt el kellő gondossággal, amikor fokozatosan átruházta a tulajdonjogokat az ajánlattevőre, mivel így az ajánlatkérő szerv, vagyis a magyar állam kedvezőtlen helyzetbe került.

Mindehhez hozzátették, hogy a valóban gondos eljárás az lett volna, ha eleve át sem ruházzák a Welt 2000 Kft.-re a tulajdon- és továbbfejlesztési jogokat. Végül a magyar állam 2014 végén, hogy orvosolni tudja a mulasztást, megvásárolta a Welt 2000 Kft. üzletrészeit. A társaság elnevezése Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft.-re változott, és egyedüli tagja már a magyar állam. A tulajdonosi jogokat a Miniszterelnökség gyakorolja.

Az Origó emlékeztetett arra is, hogy a Welt 2000 Kft. többségi tulajdonosa és ügyvezetője az azóta elhunyt Komáromi András volt, aki az NFÜ-vel és jogelődjével való összeborulás idején a kőbányai önkormányzat MSZP-s képviselőjeként tevékenykedett. Érdekesség, hogy Komáromi 2006 elején ugyan kiszállt a vállalkozásból, de az EMIR-nek továbbra is jogtulajdonosa maradt. Mint ismert, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyészségen a Welt 2000 Kft. tevékenysége kapcsán.

Magyar Idők
MTI Hírfelhasználó