„Prefasiszta puccs Orbán és Erdogan között?”
Kurz az ÖVP élén
Ha valami távolról is a XX. század harmincas éveire emlékeztet, az a fokozódó polarizálódás. A hétvégén ez elsősorban a baloldal műve volt.
2017. május 15. 12:40

Aki azt hiszi, hogy a vezető osztrák lapnak az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését átvevő, a magyar miniszterelnököt már nem egyszer dicsérő Sebastian Kurz külügyminiszterről szóló cikkének alcímét meghamisítottuk, kattintson rá.

Szerzője Oliver Pink, aki nem Kurzot támadja, hanem védi. Így kezdi cikkét: „Az, ami most az Osztrák Néppárban lejátszódik, az prefasiszta puccs, autoriter fordulat és a harmincas évek visszatérte. És annak főszereplője valahol Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan között lakozik. Ez az összefoglalása annak, amit neves publicisták, píár emberek, gazdasági kutatók, művészek és az úgynevezett értelmiségiek a hét végén Sebastian Kurzról magukból kiadtak. Az Erdogan-marhaság még a baloldali német ’TAZ’-ot is elérte: „Kurz külügyminiszter totális hatalmat követel magának, mint ahogyan azt Erdogan az alkotmányba íratja.”

Az, ami a twitter üzenetekben és blogokban megjelent, mentes volt az iróniától, írja a szerző. De tele volt gonoszsággal és gyűlölettel. Máshogy ez nem nevezhető, teszi hozzá. Szerzőik teljes mértékben elvesztették ítélőképességüket és arányérzéküket.

Jellemző, folytatja, hogy akik most Sebastian Kurz diktatúrájától óvnak, azok közül sokan vannak, akik korábban amiatt panaszkodtak és viccelődtek, hogy az ÖVP mindenkori elnökét az ország igazi urai elutasítják, sőt még ellene is mennek.

Cikke végén Pink azt írja, abszurditás prefasiszta puccsről beszélni, amely azután egy tekintélyuralmi, antidemokratikus rendszerhez vezet.

„Ha valami távolról is a huszadik század harmincas éveire emlékeztet, az a fokozódó polarizálódás. A hét végén ez első sorban a baloldal műve volt”, áll a cikkben.

Ugyanerről a témáról ír a brüsszeli szakportál, az EUObserver.

Cikkét így kezdi: „A 30 éves, nyurga Sebastian Kurz külügyminiszter rövid sajtókonferencián jelentette be vasárnap, hogy átvette az ÖVP vezetését és elkötelezett egy őszi előre hozott választás megtartása mellett. Ezután egy konkrét lépéssel közelebb került annak a kilátása, hogy a szélsőjobboldali Szabadság Párt (FPÖ) újra a kormánykoalíció tagja legyen.”

Ez azért lesz így, írja a lap, mert a három vezető párt közül egyik sem fog elég szavazatot szerezni önálló kormányzáshoz. A Heinz-Christian Strache által vezetett FPÖ-nek jók az esélyei, hogy kormányzati szerepbe kerüljön első ízben azóta, hogy 2005-ben az ÖVP-FPÖ koalíció tömeges tiltakozásokat és uniós szankciókat váltott ki.

A karizmatikus Kurzra sokan tekintenek úgy, mint arra a megmentőre, aki megújíthatja az ÖVP-t és sikeressé teheti. Kurz ma Ausztria legnépszerűbb politikusa. „Nemrégiben egy újságban megjelent interjújában dicsérte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akit sokan vádolnak azzal, hogy megsérti az EU demokratikus normáit, és javasolta, hogy vessenek véget a ’jóra és rosszra’ való felosztásra”.

A zöldek és liberálisok és nem egy újságíró arra figyelmeztetett, hogy Kurz „ Ausztriát Orbán Magyarországában mutatott ’illiberális demokrácia’ útjára viheti”.

Még „szerencse”, hogy egy Josef Kalina nevű, SPÖ (osztrák szocdemek) közeli kommunikációs konzultáns azt mondta, „az Orbánnal való hasonlatok túlzottak”. Nyugtatta meg a harmincas évek visszatértétől naponta többször parancsra rettegő világot a pártfüggő konzultáns.

Lovas István

magyaridok.hu - diepresse.com
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szolgálatba álltak a kórházparancsnokok
  A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
 • Szijjártó Péter a Parlament támogatását kéri a védekezési intézkedésekhez
  – A világ legfejlettebb országai is nagyon komoly kihívással néznek szembe a koronavírus-járvány miatt – kezdte napirend előtti felszólalását a Parlament ülésén Szijjártó Péter.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
MTI Hírfelhasználó