Havas Szófia nem bűnös
Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Havas Szófia szocialista politikus ügyében.
2017. május 17. 13:19

A Fővárosi Főügyészség közleményben azt írta: a tényállásszerűséghez, azaz a bűncselekmény megvalósulásához nem elegendő általánosságban a hatalom erőszakos úton történő megszerzésével kapcsolatos kommunista bűnöket tagadni. A bűncselekményt azzal lehet elkövetni, ha valaki konkrétan a diktatúrákhoz kapcsolódó népirtás, vagy súlyukban ehhez hasonló bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel.

Emlékezetes, Havas Szófia ellen azért indult eljárás, mert tavaly október 23-án az orosz állami televízió­ban az ’56-os szabadságharc résztvevőiről úgy fogalmazott: „Ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem a legvalódibb fasiszták.”

Forrás: MTI

A Jobbik emiatt tett feljelentést, ám a főügyészség szerint Havas Szófia nem vonható büntetőjogi felelősségre még akkor sem, ha idézett mondatai egyébként az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét sértik.

A most lezárult nyomozás eredményéről Szávay István jobbikos ország­gyűlési képviselő a Magyar Időknek úgy reagált: megdöbbent, hogy bárki kedvére gyalázhatja az ’56-os hősöket, ugyanakkor érdekes kérdés, hogy a történelmi tények megítélésében a büntetőjognak van-e felelőssége, vagy az oktatásnak. „Ebből az eljárásból számunkra az derült ki, hogy hiába él ez a törvény, nem működik jól” – mondta.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó