MSZP-s médiabojkott: pancserség, terelés, vagy szájkosár?
Ez most tényleg ennyire zseniális, vagy inkább ennyire szánalmas? – kérdezik sokan.
2017. május 19. 20:18

Az ellenzéki pártok helyezkedése a kampány forró szakaszának közeledtével egyre durvábbá válik, már alig válogatnak az eszközökben. Vajon jót lépett-e az MSZP üdvöskéje és informális vezetője a felemásra sikeredett médiabojkottal?

Ahogy közeledik 2018. áprilisa, úgy növekszik a 2013/14-hez való hasonlóság. Az ellenzéki pártok ugyanazokkal a problémákkal küzdenek. Ugyanazt szajkózzák, nem tudnak kilépni a “korrupció, oktatás, egészségügy” kommunikációs Bermuda-háromszögéből. Népszerűségük csak stagnál, miközben a Fidesz-KDNP továbbra is utcahosszal vezet. A Jobbiknak és a civakodó balliberális oldalnak is 1-1 millió új szavazóra lenne szüksége a győzelemhez, ám jelenleg leginkább csak egymás szavazótábora felé nyújtják ki csápjaikat. Közben egyre csak burjánzanak az új pártocskák.

Botka László – akárcsak a német szocdem Martin Schulz – egy kezdeti fellendülés után hamar varázstalanodott. Persze eredmények nélkül nehéz szárnyalni, érdemi eredményre pedig Botka 4 pontja láttán vajmi kevés esély van. Nem csoda, ha az LMP kapásból lepattintotta, más komoly párt nem is nagyon akar vele tárgyalni, vagy a gyengeséget érezve cicaharcba torkolló kiszorítósdiba fog, mint Gyurcsány Ferenc DK-ja.

Az MSZP-DK “párharc” hírértéke láttán a kisebb és újabb pártoknak és mozgalmaknak nagyot kell produkálni, ezért sípolnak, láncolják magukat kerítésekhez, bömbiznek lakossági fórumon, báboznak és tüntetnek a parlamentben, tartanak kéthetente vonulásos tüntetést Budapesten, vagy dobálnak festéket középületre.

A kameráknak és ellenzéki szavazóknak szóló alakítások láttán a “piacvezető” (valójában a Jobbikkal a 2-3. helyért hónapról hónapra versenyt futó) MSZP részéről pancserség lenne lemondani a vidéken élőket legjobban elérő közmédiában való szereplésről. Így róluk fognak beszélni, és nem ők fognak beszélni. A (még) pártelnök ezt jól látja.

A pancserségre utal az is, hogy a média egy részének kizárásával egyik színpadként csak a Jobbik dagonyájává vált Simicska-médiagalaxis marad, amit a vezető szocialista politikusok látványosan hanyagoltak. Tudják, hogy sok jóra ott sem számíthatnak. A balliberális szubkultúra nézőinek-olvasóinak-hallgatóinak voksai már biztosak, így onnan nem sok új szavazó érkezik.

Erre építve, van egy másik olvasat is. Ha a “Fidesz-közelinek” mondott médiumokat bojkottálják, és a május végi kongresszuson megválasztott vezetők továbbra sem járnak túl sűrűn a Simicska-médiagalaxisba, úgy az előbbire nyíltan, utóbbira burkoltan kimondott bojkott a Botka-kísérlet párton belüli kritikusaira adott szájkosár is egyben. Vajon melyik szocialista politikus akarna a balliberális szubkultúra médiumaiban békebontó (és ezzel az esélytelen körzetek és listahelyek egyik várományosa) lenni?

Egy harmadik értelmezésben a “Fidesz-közelinek” mondott média bojkottja “véletlenül” pont Botka +1. pontjának ismertté válásának idejére esik, nevezetesen ő akarja kiosztani a lista első (=befutó) helyeit. Hivatalosan a 2010-es és 2014-es bukta (továbbra sem megnevezett) felelőseit akarja így háttérbe szorítani, mintha Mesterházy Attila ezt 2014-ben már el nem játszotta volna egyszer. A biztos befutó helyek fenntartása sokkal inkább tűnik a miniszterelnök-jelölt hatalomtechnikai húzásának, amivel csatlakozó pártocskákat, vagy inkább azok mandátumvadász politikusait tud megvásárolni megnyerni. Ebben az értelmezésben a bojkott inkább terelés.

A fentieket látva a bojkott nem a győzelem, hanem a veszteség minimalizálása és a Botka-kísérlet kongresszus utáni fenntartása felé tett lépés. A helyzet láttán és a tapasztalatok alapján még sok ilyen húzásra számíthatunk.

Kiszelly Zoltán politológus, mozgasterblog.hu
megmondó
De most történt valami. Olyan, amit nehéz a magyar nép bölcsességével azonosítani.
 • Az Európai Unió tulajdonosa
  A kisrészvényesek megzabolázásához rendelkezésre állnak az eszközök: a Nagytestület tagjainak többsége a tulajdonos zsebében van.
 • Elnökjelölt rovott múlttal
  Azaz a baloldali politika továbbra sem óhajt megtisztulni: benne hagyja a szennyeződést a magyar közéletben.
 • Aztán eljött az este
  Most várhatjuk, hogy a gender-Macron, a kvóta-Merkel és a whisky-Juncker mikor és milyen őszintén gratulál.
 • Nagy lehetőség: kibukhat az LMP
  Az európai demokráciában az ellenzéknek is meg kell felelnie bizonyos szellemi minimumnak.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI