A nyár nagy divatja lehet a hordóban sütés
A jó idő beköszöntével a kamra mélyéről előkerülnek a hagyományos rácsos grillsütők, és csak úgy terjeng a nyársra szúrt szalonna illata a szabadban. A faszénen sütés története vélhetően az emberiség hajnalán kezdődött, és szinte minden kultúrában szerepel valamilyen formája. Az idei napsütéses időszakkal azonban új trend is érkezett a tengerentúlról, így akár már egy speciális sütőhordóban is elkészíthetjük a füstös, omlós falatokat.
2017. május 20. 11:43

A hordóban sütés, más néven barbecue szmókerezés hagyománya az USA déli államaiból származik. Az itthoni gyártók is pontosan ezt a redneck-hangulatot próbálták belepréselni az eszközbe.

A sütő hordó előnyei

A sütő hordók vagyis „drum smokerek” nagy előnye, hogy könnyen szabályozni lehet az égéstérbe bejutó levegőt. A tradicionális barbecue-zás jelszava ugyanis az, hogy „low and slow”, tehát alacsony hőfokon, kifejezetten lassan sütik a húsokat.  Fontos, hogy jó minőségű faszenet használjunk és tartsuk a sütő belső hőmérsékletét 110-120 °C között. Ha sikerül a művelet, akkor különlegesen puha húst kapunk, amit akár kézzel is szálaira szedhetünk, és már indulhat is a nagy barbecue móka. Meglocsolva némi füstös BBQ-szósszal biztos felejthetetlen élményt szerzünk vendégeinknek.

A Magyarországon újdonságnak számító sütőhordók tervező-készítője, Kurucz Péter azt mondja, a „drum smoker”-ekkel némi gyakorlás után gyakorlatilag éttermi minőségű füstös húsokat süthetünk. Az ilyen BBQ-sütők használata egyáltalán nem bonyolult, ráadásul saját igények és elképzelések szerint is készülhetnek. Így a barbecue-zás hazai szerelmeseinek olyan szmókerük lehet, amilyet csak szeretnének. A magyar csapat az amerikai barbecue-s közösség tapasztalatait használta fel a szmókerek tervezésénél. Nem véletlenül választották facebook-oldaluknak egy Dél-Karolinai kisváros, Rock Hill nevét.

Fotó: Facebook

BBQ: a füstös amerikai

Az Egyesült Államokban a barbecue (BBQ) amerikai mértékkel számítva az idők kezdetéig vezethető vissza. Az 1500-as évekre, nem sokkal Colombus megérkezése utánra teszik ugyanis, amikor is Dél-Karolinában az indiánok megtanították a fehér embernek a hús lassú füstölve sütését.

Az első írásos források és rajzok szerint a spanyol kolónia lakói mutatták meg először a disznót az indiánoknak, akik viszont cserébe megmutatták, hogyan lehet igazán finoman elkészíteni. Így tehát kimondhatjuk, hogy a klasszikus barbecue megszületése igazi kooperáció eredménye.

Szószok bűvölete

A füstölésen túl persze fontosak a fűszerek is, amikkel a húst előtte bepácolják, illetve a szószok, melyekkel aztán tálalják. A szószok Amerika-szerte egészen különbözőek. A legelterjedtebbek paradicsomot, ecetet, cukrot, Worcestershire-szószt, esetleg mustárt is tartalmaznak.

Milliárdos üzlet a grillszezon

A grillezéshez kapcsolódó élelmiszerek és a non-food termékek iránt is növekvő a kereslet. A grillkolbászok, -fűszerek és -sajtok éves forgalma meghaladta tavaly a 3,5 milliárd forintot.

hirado.hu
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó