Horváth Balázs tisztánlátása
Horváth Balázs sorsában és politikai küzdelmeiben megelevenedik a rendszerváltozás folyamata - fogalmazott az Országgyűlés elnöke kedden Veszprémben a rendszerváltás utáni első hazai belügyminiszter emlékművének avatásán.
Utoljára frissítve: 2017. május 23. 13:22
2017. május 23. 13:03

Kövér László kiemelte: Horváth Balázs életében tükröződik a jóakaratú magyarok elszánt törekvése arra, hogy a százszor lerombolt országot százegyedszer is felépítsük. Jelmondata az volt, hogy "az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom" - mondta.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az első szabadon választott kormány - melynek Horváth Balázs volt az első belügyminisztere - a posztkommunizmus áldozata volt. Egy olyan áldozat, amely utóbb legyőzetve is győztesnek bizonyult, hiszen e nélkül az áldozat nélkül "a nemzeti gondolat továbbmenetelő serege" 2010 után nem tudta volna lezárni Magyarországon a posztkommunizmus korszakát - fogalmazott.

A házelnök arról is beszélt: a szabadság és a rend eszménye Horváth Balázs számára nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő fogalmak voltak. "Nemzeti szabadelvű" politikusnak tartotta magát, éppen ezért fájlalta, hogy a magyar szabadságeszmére épülő szabadelvűséget "liberalizmus néven túszul ejtették Magyarországon" - mondta.

Hangsúlyozta, Horváth Balázs a magyar nemzeti gondolatért küzdők katonája volt. Hozzátette, a magyar történelemben a nemzeti gondolat szívként működik, amely sohasem szűnik meg dobogni. Jó időkben szellemileg megtermékenyítő és politikailag cselekvőképes alakzatokba hívja a magyar nemzedékeket, rossz időkben védekezik, de a legmostohább időszakokban is képes megőrizni és újjáteremteni önmagát, hogy életesélyt adjon a magyarságnak.

Felidézte, Horváth Balázs a két évtizednyi ügyvédi pálya után, az 1980-as évek végén megkapta jelképes behívóját a "nemzeti gondolat zászlót bontó politikai seregébe": 1987-ben alapítója volt a Magyar Demokrata Fórumnak, amely az első szabad választásokon a nemzeti gondolat leginkább cselekvőképes és legfelelősebb politikai alakzatává vált. 1993-ig belügyminiszter volt, és négyszer nyerte el a választók bizalmát 1990 és 2006 között.

Kövér László szerint Horváth Balázs tisztánlátását igazolja egy 1998 novemberi törvénymódosításhoz fűzött gondolata is a parlamenti jegyzőkönyvből. "Az nem vitás, hogy századunk végének egyik társadalmi tragédiája az a fantasztikus migráció, amelynek kiváltképp mi, Közép-Európában élők ki vagyunk itt téve. Egész Európán egy kétirányú migrációs nyomás van: a déli, amely Franciaországot a Maghreb-államok felől fenyegeti és egy balkáni, délkeleti, amelynek az ütközőpontja viszont Magyarország" - idézte a politikust az Országgyűlés elnöke.

Horváth György, a néhai politikus testvére hangsúlyozta, Horváth Balázs az emberek üdvéért végezte politikai tevékenységét, hatalomvágy nélkül.A Horváth Balázst ábrázoló domborművet, melyen a "Hazámért" felirat olvasható, Kövér László és Latorczai János, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) városi elnöke leplezte le. Hatala Péter alkotását a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány és a KDNP Veszprém városi szervezete állíttatta a vár bejárata előtt.

Horváth Balázs (1942-2006) Antall József miniszterelnök kormányában az első rendszerváltás utáni hazai belügyminiszter volt. Az 1990 decemberi taxisblokád után lemondott, később 1990-1991 közt a határon túli magyarokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri, 1991-1993 közt a sportirányításért, valamint az Országgyűlés és a kormány közötti kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszteri posztot töltötte be.

DBOGI20170523012

Horváth Balázs 1998-tól minden országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerzett előbb az MDF majd a Fidesz színeiben. A politikus 1998-2004 közt az MDF parlamenti frakcióvezető-helyettese, 2002-től haláláig a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja volt. Alapító tagja volt a Lakitelek-munkacsoportból keletkezett Nemzeti Fórum Egyesületnek.

A domborművet a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány és a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi Városi Szervezete kezdeményezésére állították. Hatala Péter szobrászművész alkotását a rendszerváltás utáni első magyar kormány megalakulása napjának évfordulóján avatták fel a városháza B épületének falán.

 

DBOGI20170523017

Hatala Péter képzőművész, a dombormű alkotója a rendszerváltás utáni első belügyminiszter, Horváth Balázs MDF-es, majd fideszes országgyűlési képviselő emléktáblájának avatásán Veszprémben 2017. május 23-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

fotó: Balogh Ákos

MTI
  • Eger írócsillaga magyar örökség
    Cs. Varga István: Magyar Örökség Díj „a világ magyarságának szellemi becsületrendje”, amely valóban kitüntető reflektorfénybe helyezi Gárdonyi életművét: a díj és díjazott egymás fényét erősíti.
  • Legyilkolt, elhamvasztott magyar nők és gyermekek
    Csehszlovák krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
  • Hazánk támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőségét, Hrisztijan Mickoszki elnököt és Alekszandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó