Nincs magyar áldozat Manchesterben
Őrizetbe vettek a brit hatóságok kedden egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó, 59 embert megsebesítő robbantással összefüggésben, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalt.
2017. május 23. 15:21

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a terrorcselekménnyel kapcsolatban.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány a leghatározottabban elítéli a terrortámadást. A kormány részvétét nyilvánítja ki az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek mielőbbi gyors felépülést kíván – fűzte hozzá.

Orbán Viktor Theresa Maynek, míg Szijjártó Péter Boris Johnsonnak küldött részvétnyilvánító levelet a mai nap folyamán – közölte a külügyminiszter.

Nincs magyar áldozat 

A lehető legaljasabb terrorcselekmény volt a manchesteri tekintettel arra, hogy olyan rendezvényen történt, ahol gyerekek szórakoznak; gyerekek ellen támadást elkövetni a legaljasabb dolog – húzta alá.

Hozzátette: nem tudnak magyar érintettről, magyar áldozatról vagy sérültről.

 Folyamatos a kapcsolatfelvétel 

Felvették a kapcsolatot az eljáró hatóságokkal, akik arról tájékoztatták a kormányt, hogy folyamatban van az áldozatok azonosítása.

Jelenleg 8 kórházban látják el a sérülteket, ezekkel a kórházakkal folyamatosan veszik fel a kapcsolatot – húzta alá. Mint mondta, a rokonokért, barátaikért aggódó magyar telefonhívás nem érkezett a konzulátusra, minden sérülteket ellátó intézményben leadták a konzulátus telefonszámát és értesítést kértek magyar érintettség esetén.

A legsúlyosabb terrorfenyegetettség 

Az esti események világossá kell, hogy tegyék, hogy Európának az elmúlt évtizedekben nem kellett szembesülnie ilyen súlyos terrorfenyegetettséggel. Minden döntésnek azt kell kitűznie, hogy állítsuk helyre az európai emberek biztonságát, ez a kötelessége az európai politikusoknak – húzta alá.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy mindenki, aki Nagy-Britanniában tartózkodik, vagy oda utazik,  hogy kövesse a biztonsági előírásokat és a hatóságok jelzéseit.

Feszült nyugalom van 

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóját megelőzően a manchesteri kórház előtt az orvos igazgató részvétét fejezte ki a családtagoknak.

A terrortámadás után 16 mentőautót küldtek a helyszínre, összesen pedig 59 embert vittek kórházba. Voltak olyanok is, akik gyalog mentek be sebeik ellátásba. A  gyermekkórházba 12 ,súlyosan sérült 16 éven aluli gyermeket szállítottak.

Stefanovzski András Manchesterben élő magyar férfi az M1-nek elmondta: feszült nyugalom honol a városban a mai nap. Ő maga véradó központba ment, mivel 0 negatív vércsoportot keresnek a sérültekhez, a véradó központok egyébként mind tele voltak – fűzte hozzá. Kiemelte: egy bevásárlóközpontot is lezártak, majd azóta újra megnyitották. Mint mondta, megdöbbenéssel fogadta, hogy fiatal gyerekek, tinédzserek által látogatott koncerten történt egy ilyen robbantás.

A rendőrség felszólította a lakosságot, lehetőleg maradjanak otthon, hiszen nem tudni, lehet-e ennek folytatása.

A brit hatóságok kedden őrizetbe vettek egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó robbantással összefüggésben, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalt.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedhetik fel.

M1Híradó
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó