Nincs magyar áldozat Manchesterben
Őrizetbe vettek a brit hatóságok kedden egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó, 59 embert megsebesítő robbantással összefüggésben, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalt.
2017. május 23. 15:21

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a terrorcselekménnyel kapcsolatban.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány a leghatározottabban elítéli a terrortámadást. A kormány részvétét nyilvánítja ki az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek mielőbbi gyors felépülést kíván – fűzte hozzá.

Orbán Viktor Theresa Maynek, míg Szijjártó Péter Boris Johnsonnak küldött részvétnyilvánító levelet a mai nap folyamán – közölte a külügyminiszter.

Nincs magyar áldozat 

A lehető legaljasabb terrorcselekmény volt a manchesteri tekintettel arra, hogy olyan rendezvényen történt, ahol gyerekek szórakoznak; gyerekek ellen támadást elkövetni a legaljasabb dolog – húzta alá.

Hozzátette: nem tudnak magyar érintettről, magyar áldozatról vagy sérültről.

 Folyamatos a kapcsolatfelvétel 

Felvették a kapcsolatot az eljáró hatóságokkal, akik arról tájékoztatták a kormányt, hogy folyamatban van az áldozatok azonosítása.

Jelenleg 8 kórházban látják el a sérülteket, ezekkel a kórházakkal folyamatosan veszik fel a kapcsolatot – húzta alá. Mint mondta, a rokonokért, barátaikért aggódó magyar telefonhívás nem érkezett a konzulátusra, minden sérülteket ellátó intézményben leadták a konzulátus telefonszámát és értesítést kértek magyar érintettség esetén.

A legsúlyosabb terrorfenyegetettség 

Az esti események világossá kell, hogy tegyék, hogy Európának az elmúlt évtizedekben nem kellett szembesülnie ilyen súlyos terrorfenyegetettséggel. Minden döntésnek azt kell kitűznie, hogy állítsuk helyre az európai emberek biztonságát, ez a kötelessége az európai politikusoknak – húzta alá.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy mindenki, aki Nagy-Britanniában tartózkodik, vagy oda utazik,  hogy kövesse a biztonsági előírásokat és a hatóságok jelzéseit.

Feszült nyugalom van 

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóját megelőzően a manchesteri kórház előtt az orvos igazgató részvétét fejezte ki a családtagoknak.

A terrortámadás után 16 mentőautót küldtek a helyszínre, összesen pedig 59 embert vittek kórházba. Voltak olyanok is, akik gyalog mentek be sebeik ellátásba. A  gyermekkórházba 12 ,súlyosan sérült 16 éven aluli gyermeket szállítottak.

Stefanovzski András Manchesterben élő magyar férfi az M1-nek elmondta: feszült nyugalom honol a városban a mai nap. Ő maga véradó központba ment, mivel 0 negatív vércsoportot keresnek a sérültekhez, a véradó központok egyébként mind tele voltak – fűzte hozzá. Kiemelte: egy bevásárlóközpontot is lezártak, majd azóta újra megnyitották. Mint mondta, megdöbbenéssel fogadta, hogy fiatal gyerekek, tinédzserek által látogatott koncerten történt egy ilyen robbantás.

A rendőrség felszólította a lakosságot, lehetőleg maradjanak otthon, hiszen nem tudni, lehet-e ennek folytatása.

A brit hatóságok kedden őrizetbe vettek egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó robbantással összefüggésben, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalt.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedhetik fel.

M1Híradó
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó