Özönvíz bénította meg Budapestet
A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okoz gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz. A főváros több kerületében jégeső hullott. Több BKK-járat sem közlekedik Budapesten.
Utoljára frissítve: 2017. május 23. 22:45
2017. május 23. 21:36

A közlemény szerint elsősorban a XIII. és a XIV. kerületben volt dolga a szakembereknek, eddig több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

Jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztják a fővárosi tűzoltókat – tették hozzá.
A VI. kerületben, a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai vasúti felüljárónál nyolc személyautó és egy trolibusz akadt el az összegyűlt csapadékvíz miatt.

Több helyen a fővárosban borsó nagyságú jég is társult a felhőszakadáshoz.

A Waze online közösségi navigációs rendszer térképe szerint Budapest összes fő közlekedési útvonalán jelentős torlódások alakultak ki; számos mellékút is járhatatlan.

Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. kerületi Lövőház, illetve a Zöldlomb utcát is elöntötte a víz. A III. kerületben víz alatt áll a Lajos utca, illetve a Bécsi út egy része, és beömlött az eső a Westend bevásárlóközpontba. A Béke téren térdig ér a víz. Korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is kisebb fennakadás volt, de a repülőgépek indítása és fogadása már zavartalan.

Nyolc személyautó és egy troli akadt el az összegyűlt víz miatt a 14. kerületben a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai felüljárónál.

A főváros VIII. kerületében két autó, a X. kerületében egy jármű rongálódott meg kedden a viharban – közölte a fővárosi katasztrófavédelem a honlapján. A közlemény szerint a katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a bejelentéseket, a fővárosból már több mint kétszáz érkezett.

Ablakon mentették ki az óvodásokat Péterin

A Pest megyei Péterin lezúduló eső egy óvodát árasztott el – közölte Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. A víz befolyt az épületbe, a szülők sem tudtak bemenni, a tűzoltók az ablakon keresztül mentik az óvodában rekedt gyermekeket, szivattyúzni csak ezután tudnak. A szóvivő szerint az eső először a Petőfi Sándor utcában lévő óvoda udvarát áztatta el, majd a víz befolyt az épületbe.

A gyermekekért érkező szülők nem tudtak bejutni az épületbe, ezért hívták a tűzoltókat. Jelenleg a szakemberek az ablakon keresztül mentik az óvodában rekedt gyermekeket, a szivattyúzást csak ezt követően tudják megkezdeni, addig homokzsákokkal vették körbe az épületet – fűzte hozzá. Elmondta azt is, Péterin több házat és utcát is elárasztott a víz.

Lezárták a 31-es főutat Sülysápnál

Víz- és iszapátfolyás miatt lezárták kedden a 31-es főutat a Pest megyei Sülysáp külterületén – közölte a rendőrség a saját honlapján.A police.hu-n megjelent közlemény szerint a rendőrök a forgalmat Péteri és Gomba irányába terelik. A közleményben azt kérték, hogy lehetőség szerint az autósok keressenek másik útvonalat.

Fennakadások a Budapesti közlekedésben

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint nem jár a 4-es és 6-os villamos a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között, a 17-es villamos a Széll Kálmán tértől egészen a Bécsi úti végállomásig, a 19-es és 41-es villamos a Bécsi út és a Batthyány tér között, a 28A és a 37-es villamos a Kada utca és a Sörgyár között, az 56A és a 61-es Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között. Nem közlekedik a 20E, a 25-ös és 120-as busz, valamint a 75-ös és 79-es trolibusz, és terelve közlekedik a 30-as, valamint 30A busz és a 70-es troli, a Libegő nem jár.

A BKK tájékoztatása szerint a felszíni járatok közlekedésében jelentős fennakadásra kell számítani elsősorban a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy környékén, a Dózsa György úton a Vágány utcánál az aluljárót elöntötte a víz. A Facebookon lévő fotók szerint a Béke téren térdig ér a víz.

Korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is kisebb fennakadás volt, de a repülőgépek indítása és fogadása már zavartalan.

Szünetel a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között

Nem közlekednek a vonatok Rákospalota-Újpest és Fót között, mert zárlatos lett a felsővezeték - tájékoztatta a Mávinform kedd este az MTI-t.

A közlemény szerint a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon jelentős, 30-120 perces késésekre kell számítani az esti és az éjszakai órákban, akár vonatok is kimaradhatnak.

A vasúttársaság pótlóbuszokat rendelt az utasok szállítására Fót és Rákospalota-Újpest között.

Mávinform: újraindult a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között

Újraindult a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között kedden este tíz óra előtt, így az érintett szakaszon már nem kell pótlóbuszokra átszállni - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon néhány vonat menetideje a szokottnál 20-60 perccel hosszabb lehet, de az éjszaka folyamán fokozatosan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés.

A Fót és Rákospalota-Újpest közötti vasúti szakaszon korábban - feltehetően a heves vihar miatt - zárlatos lett a felsővezeték, ezért szünetelt a vonatközlekedés.

Hétfőn előjel sem volt

Legutóbb hétfőn este volt hatalmas eső Budapesten, akkor a város déli részét mosta el a víz. Folyóvá alakult át a Gubacsi út a 9. kerületben. Aki tehette inkább megfordult, nehogy elsüllyedjen a hömpölygő árban.

Egy férfi félreállt, mert semmit nem látott az özönvíztől. Azt mondta: a vihar egyik pillanatról a másikra csapott le, semmi előjele nem volt.

Még nem ült el a veszély

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az ország középső, északkeleti területein jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is várhatók intenzív záporok, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

eső

Azt írták: kedd este főként az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén több helyen, nyugaton és a Tiszántúlon csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A zivatarokhoz jelentős mennyiségű (30-50 milliméter) csapadék, jégeső, egy-egy helyen 70 kilométer/óránál erősebb szélroham is társul. Éjszaka leginkább keleten, északkeleten lehet intenzívebb eső.

MTI