Zárt ajtók mögött tárgyalt Trump és Ferenc pápa
Ferenc pápával találkozott szerdán Donald Trump amerikai elnök, aki feleségével, lányával és vejével látogatott el a Vatikánba külföldi körútjának harmadik állomásaként. A pápával tervezett találkozójukat óriási figyelem övezi, mivel olyan kulcsfontosságú kérdésekben képviselnek eltérő álláspontot, mint a migráció, a menekültpolitika és a klímaváltozás. Privát beszélgetésük részleteiről azonban nem fognak beszámolni.
Utoljára frissítve: 2017. május 24. 14:58
2017. május 24. 12:19

“Nagyon köszönöm” – mondta Trump a pápának, miután kezet fogtak szerdai beszélgetésük előtt. Ezután mindketten beléptek Ferenc pápa privát dolgozószobájába, ahol a pápa fából készült asztalánál foglaltak helyet, egymással szemben. Trump nagy megtiszteltetésnek nevezte a lehetőséget, majd kiküldték a sajtót. Körülbelül fél órát tárgyaltak zárt ajtók mögött.

Bár a beszélgetésük részleteiről nem számoltak be, Trump így búcsúzott el a pápától: “Nem fogom elfelejteni, amit nekem mondott”. A szentszéki protokoll húsz percet ír elő államfők esetében, ha ezt Ferenc pápa túllépi, akkor ez kiemelten szívélyes audienciára utal.

Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy "Isten hozta!".

A közös fotózás után elvonultak a magánbeszélgetésre. A találkozó az elnöki találkozókra előírt húsz perces vatikáni protokollidőnél hosszabb, mintegy harminc perces volt, ami szívélyes találkozóra utal.

Utána Ferenc pápának bemutatták a kíséret tagjait is, majd egy újabb fénykép készült, amelyen Trump felesége, Melania, Ivanka nevű lánya és veje, Jared Kushner is szerepelt.

Ferenc pápa ajándékba adta az amerikai elnöknek első önálló körlevelét, a klímaváltozásról szóló Laudato Si (Áldott légy!) címűt, újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált - közölte a Vatikán.

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezek az ajándékok bizonyos fokig Ferenc pápaságának és prioritásainak meghatározó jelképei, és éles ellentétben állnak Donald Trump politikájával és kampányígéreteivel, különösen a környezetvédelemmel és a jövedelemegyenlőtlenséggel kapcsolatban.

Trump ajándéka egy nagy kék dobozban volt. Az elnök azt mondta a néhai amerikai fekete polgárjogi harcosra utalva: "Könyvek Martin Luther Kingtől. Úgy gondolom, tetszeni fognak önnek, remélem".

Távozáskor Donald Trump azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindannyiunknak békére van szüksége.

Az újságírók észrevették, hogy Ferenc pápa nagyon figyelmesen fogadta a szlovén származású Melania Trumpot, és elmondta neki, mennyire kedvel egy szlovén édességet, a poticát.

Az amerikai elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és a vatikáni külügyminiszterként ismert Richard Gallagher érsek is fogadta. A vatikáni közlemény szerint a "szívélyes" megbeszéléseken a felek elismerésüket fejezték ki a Szentszék és az Egyesült Államok közötti jó kétoldalú kapcsolatokért. Hangsúlyozták közös elkötelezettségüket az élet védelme, a vallás- és a lelkiismereti szabadság mellett. A felek "békés együttműködést" szorgalmaztak állam és katolikus egyház között az Egyesült Államokban a lakosság érdekében az egészségügy, az oktatás és a migránsok ellátása terén is. A megbeszéléseken az aktuális nemzetközi politikai témákat is érintették, a béke ösztönzésével, a politikai tárgyalás és a vallásközi párbeszéd eszközeit említve. Kiemelt téma volt a közel-keleti helyzet, valamint a keresztény közösségek védelme.

Melania Trump egy római gyermekkórházat keresett fel, amelyet a Vatikán működtet, Ivanka Trump pedig a Szent Egyed közösség római székhelyén az emberkereskedelemről rendezett konferencián vett részt.

Oldalsó kapu

Donald Trumpot szerda reggel negyed kilencre várták a Vatikánba, Ferenc pápa fél kilenckor fogadta. Az amerikai elnök és delegációja gépjárművekkel hajtott be Vatikánvárosba, a pápai állam egyik oldalsó kapuján, a Porta Peruginón keresztül.  A katolikus egyházfő szokása szerint először tolmáccsal, négyszemközt beszél az elnökkel, majd a delegáció tagjait is fogadja.

A szentszéki protokoll húsz percet ír elő államfők esetében, ha ezt Ferenc pápa túllépi, akkor ez kiemelten szívélyes audienciára utal.

Georg Gänswein német érsek, a Pápai Ház prefektusa (b) kíséri Donald Trump amerikai elnököt a Vatikánban 2017. május 24-én. (MTI/EPA/Claudio Peri)

Donald Trump  római látogatásának idejére kiemelt biztonsági készültséget léptetek életbe: a római tömegközlekedés egyes járatainak útvonalát már kedd reggeltől  módosították. Szerdán Vatikánváros környékét és Róma belvárosát  majdnem teljesen lezárják a járműforgalom előtt, és a gyalogosok is csak biztonsági kapukon juthatnak be.

Az elnök római útvonalai titkosak, olasz sajtóértesülések szerint az olasz főváros központjában a biztonsági készültséget három koncentrikus kör szerint fokozzák. Trump szerdán egy óra után utazik el Rómából Brüsszelbe.

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Donald Trump amerikai elnököt a Vatikánban. (MTI/APpool/Evan Vucci)

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Donald Trump amerikai elnököt és feleségét, Melania Trumpot, valamint az elnök lányát, Ivanka Trumpot  a Vatikánban. (MTI/APpool/Evan Vucci)

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Donald Trump amerikai elnököt a Vatikánban 2017. május 24-én. (MTI/APpool/Alessandra Tarantino)

hirado.hu - BBC
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó