A próféta elítéli az erőszakot
Eljött az idő, hogy végre a muszlimok is felszólaljanak erőszak ellen
Ha a muszlim közösség és a vallási vezetők nem hívják fel a figyelmet az erőszakos iszlám veszélyére, akkor nem állnak ki nyíltan a terrorizmus ellen. A manchesteri Ramadán Alapítvány vezetője szerint a szélsőséges ideológia vallási gyökereinek megtagadása nem más, mint a könnyebb út választása.
2017. május 27. 12:41

Salman Abedi a Didsbury-mecsetbe járt imádkozni, így a manchesteri terrortámadás utáni napokban azok a vallási vezetők is a média kereszttüzébe kerültek, akik nap mint nap látták a fiatalt. De miközben a közösség egy elítélő közleményre várt a vallási vezetőktől, az imámok a szokásos, bevált érvelést választották, hogy távol tartsák magukat a dzsihadista szélsőségektől: a robbantó fiatal nem az iszlám, hanem az erőszak nevében cselekedett – írja cikkében a Financial Times.

“Ennek a gyáva tettnek nincs helye a vallásunkban, de más vallásban sem” – mondta a mecset egyik kurátora. Fawzi Haffar azzal próbált érvelni, hogy az erőszakos cselekedetek olyan messze állnak az iszlám elveitől, hogy semmi közük nincs a valláshoz.

De az Egyesült Királyság muszlim közösségei egyre többet vitáznak arról, hogy a kurátoréhoz hasonló kijelentések segítenek-e a helyzeten, vagy csak védekezési mechanizmusként hangzanak el olyan terrortámadások után, mint amilyen a hétfői manchesteri robbantás is volt.

A manchesteri Ramadán Alapítvány vezetősége viszont máshogy vélekedik. Szerintük ahelyett, hogy az iszlám vallás és az Abedi-féle szélsőségesek elkülönítésén munkálkodnának, először be kell ismerniük, hogy a dzsihadisták vallási érvekkel támasztják alá támadásaikat, de a beismerés után azonnal meg is kell cáfolni a szélsőséges érveket.

A Didsbury mecsetet egy templomból alakították át (Fotó: Twitter)

A Didsbury mecsetet egy templomból alakították át (Fotó: Twitter)

“A könnyebb utat választják”

Mohammed Shafiq, az alapítvány vezetője szerint a probléma eddigi megközelítése hatástalannak bizonyult. Meglátása szerint a szélsőséges ideológia vallási gyökereinek megtagadása nem más, mint a könnyebb út választása. Ehelyett azt ajánlotta a vallási vezetőnek és az oktatóknak, hogy dolgozzanak keményebben, hogy a hangjuk túlszárnyalhassa a szélsőséges vallási tanításokat.

“Harcba kell szállnunk ezzel az ideológiával. Azt kell tanítanunk, hogy a próféta elítéli az erőszakot” – ajánlotta a probléma egyik lehetséges megoldásaként.

A muszlim vezetők kétségkívül komoly kihívásokkal szembesülnek világszerte. Legtöbbször azzal vádolják őket, hogy nem lépnek fel elég agresszívan a Korán erőszakos értelmezése ellen, így csak a háttérből szemlélik az erőszak kibontakozását.

Nincs közös hang, így irányvonalat sem lehet kialakítani

A Didsbury-mecsetbe közkedvelt vallási helyszín, több ezer ember fordul meg náluk hetente. Ez elvileg jó hír, mivel itt lehetne megvitatni a muzulmán közösség szerepét, ami ideális esetben a terrorizmus elleni harc felvállalása lenne és a terroristák helye a “történelem szemétládájában” van – mondta egy cambridge-i muszlim prédikátor. De a probléma gyökere abban rejtőzik, hogy álláspontját még saját közösségén belül is elutasítások és elterelő hadműveletek fogadják.

Rendőrök a Manchester Arena előtt 2017. május 23-án hajnalban (Fotó: Reuters/Andrew Yates)

A manchesteri mecsetek tanácsának elnöke például azt mondta, hogy a Didsbury-mecset épp úgy hibáztatható Salman Abedi rombolásáért, mint az egyetem, ahova járt. ”Én nem csak azt mondom, hogy ők nem muszlimok, azt állítom, hogy nem is emberek” – mondta az erőszakos támadások végrehajtóiról. De érvelése nemcsak hosszú távon bizonyulhat hatástalannak, hanem a terrortámadás utáni irányváltást is hátráltathatja.

A Ramadán Alapítvány vezetője épp ezért “nyitottabb és őszintébb” vitát sürget a brit muzulmán közösségekben, ahol a sokszor idősebb, konzervatívabb vallási vezetők idejétmúlt vallási üzenetet közvetítenek a hallgatóságuknak. De ez a mecsetek átszervezése és egy nyílt szemléletváltás nélkül nem diskurzus, hanem egy elterelő hadművelet,  megfutamodás .

Siíta muzulmánok (Fotó: Europress/Sabah Arar/AFP)

Fotó: Europress/Sabah Arar/AFP

hirado.hu - Financial Times
  • A népszavazás megerősít Brüsszellel szemben
    A népszavazás egyszer már bevált, hiszen a bevándorlás ügyében Brüsszel szinte legyűrt bennünket, de a voksolással pozícióinkat megerősítettük - fogalmazott Orbán Viktor a közrádió műsorában péntek reggel.
  • Bolsevik vírus támadja a brüsszelitákat
    Dr. Somogyi János: Szemmel láthatóan ezek a EU-s vezető bürokraták elkapták a „bolsevik vírust” és feltámasztották a Szovjetuniót. Napjainkban a bolsevizmus az EU Parlament (és Bizottság) képében, formájában kísértetként járja be Európát.
  • Gyermekeket rontanak meg agresszív propagandával
    „Milyen Európai érték az, amikor pénzért cserébe a gyermekeink lelkét akarja Brüsszel?” – tette fel a kérdést Varga Judit, majd kiemelte: "élő, megkötött szerződéseink vannak" azokra a forrásokra, amelyek járnak a magyar embereknek. Az EU most mégis át akarja nevelni kisgyermekeinket az óvodákban és az iskolákban - fűzte hozzá a miniszter.
MTI Hírfelhasználó